För den som har koll på timspotpriset och kan styra sin elanvändning till när elpriset är som lägst går det att spara pengar med ett timprisavtal. Men det kräver både engagemang och planering. Eric Wennberg, elmarknadsexpert och produktchef på Bixia, berättar hur du ska tänka när du betalar timme för timme.
1. Följ elpriserna och håll koll i "Mitt Bixia"
– Med ett timprisavtal betalar du timme för timme, till det pris som gäller när du använder elen. Så det gäller att hålla koll på prisutvecklingen och anpassa sin förbrukning därefter, säger Eric Wennberg.
Elpriset baserat på elbörsen Nord Pools timspotpriser och varierar varje timme – bland annat på grund av tillgång och efterfrågan. När efterfrågan på el ökar stiger priset. Är efterfrågan i stället låg eller det blåser väldigt mycket får vi i låga priser. I vår app ”Mitt Bixia” kan du följa dagens prisutveckling (timspotpriser) och enkelt planera för hur och när din el ska förbrukas så billigt som möjligt. Du ser också uppskattad förbrukning för månaden, vad som drar mest el och tips på hur du kan minska din elförbrukning.
Timspotpriserna för kommande dygn publiceras av Nord Pool ungefär klockan 13:00 varje dag.
Följ spotpriset och din elförbrukning i Mitt Bixia
2. Automatisera mera
– För dig med ett timprisavtal kan det vara värt att ställa in elektronik, belysning och uppvärmning för att de ska optimeras enligt elprisernas upp- och nedgångar, eller bara vara i gång under lågpristimmarna, berättar Eric Wennberg.
3. Använd vattnet smart
På morgonen, när alla vaknar och börjar förbruka el, är elpriset ofta dyrt. Om du betalar timme för timme och dessutom har en värmepump som går på el lönar det sig ofta att ta en dusch eller ett bad sent på kvällen. Men allra bäst är såklart att begränsa tiden i duschen och inte använda varmt vattnen i onödan.
4. Ta vara på natten – men håll koll på höga priser
Generellt sett är elen billigast på natten och då är det bra att passa på att ladda elbilen eller köra i gång diskmaskinen. Med smarta lösningar får du dessutom hjälp att ladda bilen fullt på billigast möjliga sätt.
– Natten är en generell rekommendation eftersom elen i regel är som billigast då, men väldiga blåsiga, regniga eller soliga dagar kan elproduktionen skjuta i höjden och göra att elen faktiskt blir billigare att förbruka på dagen, säger Eric Wennberg.
Även söndagar är elpriset ofta som billigast. Då är det perfekt att göra sådant som kräver mycket el under en lång period – som storkok, bakning eller att tvätta!
Följ alltid Elsäkerhetsverkets, brandskyddsexperters och försäkringsbolagens rekommendationer om du startar maskiner på natten.
5. Lufttorka och skippa torktumlaren
Äldre torktumlare förbrukar tre till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin. Genom att hänga upp din tvätt i stället för att torktumla den kan du spara både el och pengar. Har du möjlighet kan du hänga tvätten utomhus, även om det är minusgrader. Och du behöver ingen tvättstuga eller torkrum – sovrummet eller kontoret går minst lika bra.
Eric Wennberg avslutar.
– Om du har koll på både pris och förbrukning kommer du att kunna spara pengar på ett timprisavtal. Men allt handlar om att bli en medveten elkonsument!