Bixia logo
Meny
söklogotyp

Hur lång tid tar det att ladda en elbil? - 10 vanliga frågor om elbilar

Elbilsmarknaden fortsätter att öka explosionsartat. Nya konsumentattityder, klimatanpassade regler och en snabb teknikutveckling håller på att förändra bilmarknaden för alltid. I den här artikeln svarar vi på de 10 vanligaste frågorna om elbilar.

Mer än hälften av alla nya bilar i Europa kommer att vara elbilar redan 2028. Enligt en nyligen genomförd prognos kommer försäljningen av icke eldrivna bilar sjunka till mindre än 1 procent år 2045. Men vilka är fördelarna och nackdelarna med elbil?

Electric vehicles to dominate sales five years sooner than expected - EY analysis

1. Hur laddas en elbil?

Det enklaste och billigaste sättet att ladda en elbil är att göra det hemma. För hemladdning rekommenderas en laddbox. En laddbox är en elinstallation och ett uttag som är anpassat för just laddning av elfordon. Laddboxen är speciellt utvecklad för att klara hög belastning under en längre tid. Den installeras på en vägg eller en stolpe i anknytning till bilens parkering.

Här kan du läsa mer om våra laddboxar

2. Vad kostar det att ladda en elbil?

Om du laddar bilen hemma betalar du ungefär 1-1,50 kronor per kilowattimme - vilket innebär en ungefärlig milkostnad på cirka 3 kronor. Om du laddar din elbil på en laddstation betalar du 3 kronor per kilowattimme - och då blir kostnaden ungefär 6 kronor per mil. Att ge en elbil med en räckvidd på 30 mil en full laddning i hemmet kostar alltså ungefär 75 kronor.

Att köra på el är med andra ord mycket billigare än andra drivmedel. Jämfört med bensin eller diesel tjänar du ungefär 7 kronor per mil.

3. Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda sin elbil via laddbox hemma tar i snitt mellan 5 och 8 timmar. Den exakta tiden beror på vilken laddbox och bil du har - samt vilken laddeffekt bilen kan ta emot. Det finns tre typer av laddning för elbil - normalladdning, semisnabb laddning och snabbladdning. Normalladdning är idag standard för de flesta laddboxar för privat bruk, medan semisnabb- och snabbladdning fortfarande är vanligast på offentliga laddstationer.

4. Var kan jag ladda min elbil?

Idag finns det cirka 14 000 publika laddpunkter i Sverige.

Här hittar du en karta över laddstationer runt om i Sverige - Miljöfordon

5. Hur länge håller ett batteri i en elbil?

För de flesta elbilar finns i dag en garanti på att batteriet ska ha minst 70 procent av sin ursprungliga kapacitet kvar efter åtta år - eller 16 000 mil.

Så här håller du batteriets livslängd och kapacitet på en så hög nivå som möjligt:

 • Snabbladda inte för ofta och ladda helst inte fullt. Om nivån ligger runt 50 procent mår batteriet bäst.
 • Ladda inte lite varje dag, gör det vid behov - ungefär som när man tankar en bensindriven bil.
 • Stark värme sliter på batteriet. Undvik därför att parkera i direkt sol om det är möjligt.

6. Hur miljövänlig är en elbil?

Det är svårt att säga exakt - eftersom batteriernas miljöpåverkan ännu inte står helt klart. Elmotorer använder dock energin mycket mer effektivt än förbränningsmotorer - och det kommer inte ut några avgaser ur en elbil. Enligt Naturskyddsföreningen kommer bilar aldrig att bli miljövänliga, de kommer bara påverka miljön mer eller mindre.

Vanliga frågor om bilar, klimat och miljö - Naturskyddsföreningen

Sverige har ett elsystem med ovanligt låga utsläpp och därför ger elbilen låga utsläpp när den tankas med el. Enligt energiuppgörelsen ska Sverige ha 100 procent förnybar el till år 2040.

7. Vad kostar en elbil?

Större batteri och längre räckvidd innebär också en dyrare bil. En elbil är oftast dyrare i inköpskostnad än en bensindriven bil. Men eftersom elkostnaden är avsevärt lägre än att tanka bensin eller diesel så kan du tjäna in pengarna med ett längre perspektiv.

I oktober 2021 tittade Blockets besökare mer på elbilar än på andra biltyper. En elbil på fick i snitt 43 procent fler visningar per dag än en bensinbil - vilket var ett trendbrott. Det här var de mest sålda bilarna på Blocket fordon i oktober 2021:

 • Renault Zoe
 • Nissan Leaf
 • Volkswagen
 • Tesla Model S
 • Kia Niro

Här hittar du en lista över aktuella priser och räckvidder för nyproducerade bilar - Allt om elbil

8. Hur långt kan du köra med en elbil?

De flesta modeller som nu säljs i Sverige har en räckvidd på mellan 25 - 40 mil. Den verkliga körsträckan påverkas dock av hastighet och temperatur. På vår, sommar och höst uppnås cirka 90 procent av specificerad räckvidd. Låga temperaturer under vintern gör att räckvidden blir kortare. Vid riktigt låga temperaturer - runt 20 minusgrader - får du räkna med 35 - 45 % kortare räckvidd.

9. Vilka är fördelarna med en elbil?

 • Ett miljövänligare val. Elbilar släpper ut mycket mindre koldioxid än bensindrivna bilar. Över sin livscykel släpper elbilen ut 80 procent mindre koldioxid jämfört diesel- eller bensinbilar. Medelsvensken kör i snitt 1 200 mil per år. Redan efter 1 150 avverkade mil är elbilen bättre för miljön.
 • Billigare att använda. Elbilar är en stor investering - fortfarande dyrare att köpa än bensindrivna bilar. Men det är mycket billigare att köra på el än diesel eller bensin. Service av bilen blir billigare - och en elbil innebär lägre skatt.
 • Bilen kan laddas hemifrån. Om du har en laddbox hemma behöver du inte åka till en bensinmack för att tanka. Bilen är fulladdad redan när du vaknar.
 • Rappare och roligare med elmotor. En fördel med elbilar är att elmotorer är mycket mer effektiva än förbränningsmotorer. Bilen accelererar snabbare eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start.
 • En räckvidd som de flesta klarar sig på. Statistik visar att 90 procent av alla svenskar kör mindre än 10 mil per dag. Många elbilar har idag en räckvidd på 30-50 mil.
 • Mindre underhåll. Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det innebär mindre omfattande service när bilen är på verkstaden - och därmed oftast lägre servicekostnad. En elbil är inte heller lika beroende av oljebyten som en bil med förbränningsmotor.
 • Nästan helt ljudlös. Du slipper motorbuller och störande ljud inuti bilen - och utanför.

10. Vilka är nackdelarna med en elbil?

 • Räckvidden är begränsad. Idag finns det elbilar som har en räckvidd på 50 mil - men kostnaden för dessa modeller är relativt hög.
 • Begränsad möjlighet till snabbladdning. Idag finns det cirka 14 000 laddstationer i Sverige - men ungefär 1 500 med snabbladdning.
 • De höga priserna. Laddbara fordon är fortfarande betydligt dyrare än fossildrivna bilar.

Källor:

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 29 november 2021