Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

10 vanliga frågor om elbilar

Bonden Emelie står framför sin elbil som laddas med solcellerna på ladugårdstaket.

Bonden Emelie står framför sin elbil som laddas med solcellerna på ladugårdstaket.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil och hur lång räckvidd har den egentligen? Ja, elbilsmarknaden har, och fortsätter att, öka explosionsartat. Och likaså frågorna om den. Samtidigt bidrar nya konsumentattityder, klimatanpassade regler och en snabb teknikutveckling till en förändrad bilmarknaden. Här besvarar vi de 10 vanligaste frågorna om elbilar.

Enligt SCB stod elbilar för 32 procent av alla nyregistrerade bilar år 2022, vilket är nästan en tredubbling sedan år 2020. Samtidigt skärper EU kraven och förbjuder från och med 2035 nyförsäljning av bilar med förbränningsmotorer. Detta för att transportsektorn ska bli koldioxidneutral år 2050. Men vilka är egentligen för- och nackdelarna med en elbil?

Tredubbling av elbilar på två år – SCB

EU:s förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2035 förklarat | Ämnen | Europaparlamentet

1. Hur laddas en elbil?

Det är både enklast och billigast att ladda sin elbil hemma. Och för att göra det på ett säkert sätt rekommenderas en laddbox. En laddbox är en elinstallation och ett uttag anpassat för laddning av just elfordon. Laddboxen är speciellt utvecklad för att klara hög belastning under en längre tid och installeras på en vägg eller stolpe i anslutning till bilens parkering.

Kan man ladda en elbil i ett vanligt eluttag?

Att koppla bilen direkt till det vanliga eluttaget fungerar som tillfällig nödlösning, men är ingenting som rekommenderas i längden. Det är dessutom viktigt att ställa in max 10 ampere (exempelvis i bilens laddnings-app) för att undvika eventuell brandrisk. Den här lösningen ger bara 1-1,5 mils körning per laddtimme.

2. Vad kostar det att ladda en elbil?

När du laddar en elbil hemma betalar du cirka 1-1,50 kronor per kilowattimme, vilket innebär en ungefärlig milkostnad på tre kronor. Om du i stället laddar din elbil på en publik laddstation betalar du mellan 3-9 kronor per kilowattimme och får då en kostnad på mellan 6-18 kronor per mil. Priserna varierar beroende på typ av laddning och abbonnemang.
Att fulladda en elbil hemma, med en räckvidd på 30 mil, kostar alltså ungefär 75 kronor. Det mest ekonomiska är alltså att ladda så mycket som möjligt hemma.

Det är med andra ord mycket billigare köra en bil på el än med andra drivmedel, som bensin eller diesel, eftersom du tjänar cirka 12 kronor per mil med en elbil. (Priserna är beräknade sommaren 2023 och kan skilja sig åt beroende på vilken elbil du kör och de aktuella energi- och bränslepriserna).

3. Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda sin elbil via en laddbox hemma tar i snitt mellan 5 och 8 timmar. Den exakta laddtiden beror dock på typ av laddbox och bil, liksom vilken laddeffekt bilen kan ta emot. Idag finns fyra typer av laddning för elbil: normalladdning, semisnabb laddning, snabbladdning och supersnabb laddning. Normalladdning är standard för de flesta laddboxar för privat bruk, medan semisnabb- och snabbladdning och nu även supersnabb laddning fortfarande är vanligast för offentliga laddstationer.

Elbil på vintern – vad behöver jag tänka på?

4. Var kan jag ladda min elbil?

Idag finns det över 27 000 publika laddpunkter i Sverige.

Här hittar du en karta över laddstationer runt om i Sverige – Miljöfordon

5. Hur länge håller batteriet i en elbil?

De flesta elbilar har en garanti på att batteriet ska ha minst 70 procent av sin ursprungliga kapacitet kvar efter åtta år – eller 16 000 mil.

Så här håller du batteriets livslängd och kapacitet på en så hög nivå som möjligt:

  • Snabbladda inte för ofta och ladda helst inte fullt. Om nivån ligger runt 50 procent mår batteriet som bäst.
  • Ladda inte lite varje dag, utan vid behov. För precis som en bensindriven bil behöver den inte tankas hela tiden. 
  • Stark värme sliter på batteriet. Om det är möjligt ska du därför undvika att parkera i direkt sol.

6. Hur miljövänlig är en elbil?

Enligt Naturskyddsföreningen kommer bilar aldrig att bli miljövänliga, de kommer bara att påverka miljön mer eller mindre. Dessutom är det svårt att säga exakt hur miljövänlig en elbil är eftersom vi inte har full kontroll på batteriernas miljöpåverkan idag. Elmotorer använder dock energin mycket mer effektivt än förbränningsmotorer och en elbil släpper inte ut några avgaser. 

Vanliga frågor om bilar, klimat och miljö – Naturskyddsföreningen

Sverige har ett elsystem med ovanligt låga utsläpp och därför ger elbilen låga utsläpp när den tankas med el. Enligt energiuppgörelsen ska Sverige ha 100 procent fossilfri el till år 2040.

7. Vad kostar en elbil?

Ett större batteri och en längre räckvidd innebär en dyrare bil. En elbil är oftast dyrare i inköpskostnad än en bensindriven bil. Men eftersom elkostnaden är avsevärt lägre än att tanka bensin eller diesel så kan du tjäna in pengarna på längre sikt.

I oktober 2021 tittade Blockets besökare mer på elbilar än på andra biltyper. En elbil på Blocket fick i snitt 43 procent fler visningar per dag än en bensinbil – vilket var ett trendbrott. Det här var de mest sålda bilarna på Blocket fordon i oktober 2021:

  • Renault Zoe
  • Nissan Leaf
  • Volkswagen
  • Tesla Model S
  • Kia Niro

Här hittar du en lista över aktuella priser och räckvidder för nyproducerade bilar – Allt om elbil

8. Hur långt kan du köra med en elbil?

De flesta modeller som säljs i Sverige har en räckvidd på mellan 25 – 55 mil. Den verkliga körsträckan påverkas dock av hastighet och temperatur. På vår, sommar och höst uppnås cirka 90 procent av specificerad räckvidd. Lägre temperaturer under vintern gör att räckvidden blir kortare. Vid riktigt låga temperaturer, som 20 minusgrader, får du räkna med 35 – 45 % kortare räckvidd.

9. Vilka är fördelarna med en elbil?

  • Ett miljövänligare val. Elbilar släpper ut mycket mindre koldioxid än bensindrivna bilar. Över sin livscykel släpper elbilen ut 80 procent mindre koldioxid jämfört diesel- eller bensinbilar. Medelsvensken kör i snitt 1 200 mil per år. Redan efter 1 150 avverkade mil är elbilen bättre för miljön.
  • Billigare att använda. Elbilar är en stor investering och fortfarande dyrare att köpa än bensindrivna bilar. Men det är mycket billigare att köra på el än diesel eller bensin. Service av din elbil blir billigare och den innebär lägre skatt.
  • Bilen kan laddas hemifrån. Om du har en laddbox hemma behöver du inte åka till en bensinmack för att tanka. Bilen är fulladdad redan när du vaknar.
  • Rappare och roligare med elmotor. En fördel med elbilar är att elmotorer är mycket mer effektiva än förbränningsmotorer. Bilen accelererar snabbare eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start.
  • En räckvidd som de flesta klarar sig på. Statistik visar att 90 procent av alla svenskar kör mindre än 10 mil per dag. Många elbilar har idag en räckvidd på 30 – 50 mil.
  • Mindre underhåll. Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det innebär mindre omfattande service när bilen är på verkstaden och därmed oftast lägre servicekostnad. En elbil är inte heller lika beroende av oljebyten som en bil med förbränningsmotor.
  • Nästan helt ljudlös. Du slipper motorbuller och störande ljud inuti bilen - och utanför.

10. Vilka är nackdelarna med en elbil?

  • Räckvidden är begränsad. Idag finns det elbilar som har en räckvidd på över 60 mil - men kostnaden för dessa modeller är relativt hög.
  • Begränsad möjlighet till snabbladdning. Idag finns det över 27 000 laddpunkter i Sverige och ungefär 4 300 med snabbladdning.
  • De höga priserna. Laddbara fordon är fortfarande betydligt dyrare än fossildrivna bilar.

Källor:

Allt om elbil
Bixia
Elbilsstatistik
Energirådgivningen
Europaparlamentet
Statistikmyndigheten SCB
Teknikens värld
Vi Bilägare

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 26 juni 2024