Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris?

En person styr sin tvättmaskin med sin mobiltelefon. Att styra sin elförbrukning är viktigt med ett timprisavtal.

En person styr sin tvättmaskin med sin mobiltelefon.

Timpris på el är en form av rörligt elavtal, därför är det lätt att blanda ihop de båda avtalsformerna. Här kan du läsa om vad som skiljer dem åt så att du kan välja rätt avtal efter dina förutsättningar.

Hur fungerar rörligt elpris?

Med rörligt elpris betalar du samma pris per kWh under hela månaden. Ditt elpris påverkas alltså inte av när på dygnet du tvättar eller lagar mat.

Priset du betalar per kWh kallas för månadspris och är medelvärdet av vad elen kostat timme för timme under månaden i det elområde du tillhör. Eftersom timpriserna hela tiden förändras varierar det rörliga elpriset från månad till månad.

Rörligt elpris

Jämnare elförbrukning gynnar priset på sikt

Trots att du som har rörligt pris inte kan påverka elpriset under månaden finns det stora fördelar med att sprida ut och minska elförbrukningen där du kan. Dels bidrar du till att minska belastningen på elnätet – en oerhört viktig fråga i takt med att vi använder alltmer el i samhället – och dels till att sänka priset på sikt. Om alla kunder hjälps åt att sprida ut sin förbrukning över dygnet blir effekten att vi kapar de högsta pristopparna och därmed pressar priset.

Hur fungerar timpris på el?

Timpris innebär att priset per kWh följer timpriset på elbörsen. Du betalar helt enkelt för den el du använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. För att timpris ska bli förmånligt är det viktigt att flytta elförbrukningen till när elen är billigare.

Timpris på el

Timpriset sätts efter aktuellt marknadspris (spotpriset) på elbörsen NordPool. Priserna för det nästkommande dygnet sätts varje dag klockan 13.30 och genom att följa prisutvecklingen har du möjlighet att anpassa din förbrukning.

Vad är spotpris?

För vem är timpris lönsamt?

Ett timprisavtal kan vara förmånligt för dig som är intresserad av att aktivt följa elprisutvecklingen, har möjlighet att styra när du använder el och har en relativt hög förbrukning. Det kan till exempel passa dig som bor i villa, har en laddbox eller värmepump. Men även att styra när du kör tvätt- och diskmaskinen kan ha betydelse.

För att underlätta vardagen med timpris kan det vara en god idé att ta hjälp av smarta tjänster för automatisk styrning, eller som gör det möjligt att schemalägga förbrukningen. Idag finns smarta tjänster för både elbilar och värmepumpar. Är du kund hos oss kan du som har elbil och laddbox få prisoptimerad elbilsladdning med hjälp av vår app Mitt Bixia.

Energitjänster - Smart laddning via Mitt Bixia

Spara pengar med ett av marknadens billigaste timprisavtal

Bixia Timpris är ett av marknadens billigaste elavtal – utan påslag och bindningstid. Men alltid med 100 % förnybar el.

Vårt enklaste elavtal är också ett av marknadens billigaste

Vill du slippa övervaka och jaga dygnets billigaste timmar? Teckna Bixia Rörligt pris – ett enkelt elavtal där du betalar samma pris per kilowattimme under hela månaden, oavsett när du använder elen. Ingen bindningstid. Alltid 100 % förnybar el.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024