Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vad är ett anvisningsavtal?

Ett hus med upplysta fönster och mörk himmel.

Ett hus med upplysta fönster och mörk himmel.

Har du nyligen flyttat och mitt i stressen glömt att teckna ett nytt elavtal? Då har du troligtvis fått ett anvisningsavtal eller anvisningspris. Här reder vi ut vad det är och varför du alltid bör teckna ett vanligt elavtal i stället.

Idag glömmer ungefär 30 % av svenska hushåll att göra ett aktivt elval när de flyttar. Det innebär att elnätsbolaget, som äger elnätet i området, automatiskt tecknar ett avtal åt dig – ett så kallat anvisningsavtal. Dessa är ofta betydligt mycket dyrare än vanliga elavtal, vilket innebär att du betalar mer än du faktiskt behöver för din el.

Anvisningspris

Varför får jag ett anvisningsavtal?

Det kan kännas märkligt att du, per automatik, får ett avtal trots att du inte kontaktat något elhandelsbolag. Men det beror på att elnätsbolagen har leveransplikt – det vill säga att de måste se till att alla hushåll får el levererad till sig. Den elen är du också skyldig att betala för.

Skillnaden mellan elnätsbolag och elhandelsbolag

Hur vet jag om jag har anvisningspris?

Ett anvisningsavtal är skapat för att vara tillfälligt och det kan sägas upp när som helst. Uppsägningen görs till elhandelsbolaget, som i sin tur är skyldiga att meddela om du har ett anvisningspris. Vilket avtal du har framgår vanligtvis på fakturan, så är du osäker på vilket avtal du har kan det vara läge att dubbelkolla senaste fakturan.

Vi hjälper dig att välja

Är du osäker på vilket elavtal du ska välja är du alltid välkommen att kontakta oss på Bixia, så ser vi vilket avtal som passar bäst för dig och din situation.

Kontakta kundservice

Jag vill teckna elavtal


Är du redan kund hos oss kan du göra ditt aktiva elval på Mina sidor.

Mina sidor

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 15 februari 2023