Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Fem energismarta tips för en hållbar höst

Två flickor sitter vid ett bord och ritar.

Två flickor sitter vid ett bord och ritar.

Hösten är här och med den kommer svalare temperaturer och mörkare dagar. En perfekt tid för att göra våra hem mer energieffektiva. Du kanske tror att det krävs omfattande åtgärder, som att installera solceller på taket eller byta ut hela värmesystemet, för att det ska märkas på din elräkning, men faktum är att även små förändringar kan göra stor skillnad. Här listar vi fem tips som gör din höst och vinter mer miljövänlig samtidigt som du sparar pengar.

1. Satsa på smart belysning

Hösten innebär kortare dagar, mörkare kvällar och fler tända lampor. Kanske har du redan bytt ut alla dina gamla glödlampor mot energisnåla LED-lampor, om inte är det dags att göra det nu. Ta ett rum i taget och gå igenom lampa för lampa. Med ett smart belysningssystem och timerfunktioner kan du dessutom enkelt anpassa ljuset efter behov och på så sätt undvika onödig energiförbrukning.

2. Nya gardiner?

Visste du att ditt val av mattor och gardiner kan ha betydelse för värmeisoleringen? Välj därför en tjockare matta och mer rejäla gardiner under vinterhalvåret. Tänk dock på att gardiner som hänger framför elementen hindrar värmen från att spridas i rummet. Detsamma gäller stora möbler, om du har möjlighet bör du därför flytta möblerna en bit in i rummet.

3. Bli energismart i köket

Grytor som får stå och puttra länge, äppelpaj på trädgårdens syrliga vinteräpplen och surdegsbröd till helgfrukosten. Hösten är säsongen för god mat och bakning. Men det finns några saker du kan tänka på för att dra ner energiförbrukningen när du är i köket. Använd till exempel lock på kastruller och stekpannor för att spara energi och minska tillagningstiden, och om du vill ta det ett steg längre – använd en tryckkokare.

Överväg också att dubbla receptet och laga fler portioner när du ändå är i gång, det är både energismart och bra för ekonomin (och vardagspusslet). Och om du använder ugnen till matlagningen är det smart att grädda äppelpajen direkt efteråt i stället för att sätta på ugnen igen en stund senare. När klyftpotatisen åker ut, åker äppelpajen in, som man brukar säga.

Vad drar mest el i hemmet?

4. Täta dörrar och fönster

Inget släpper ut värme snabbare än dåligt isolerade dörrar och fönster. Kontrollera att alla tätningar är i gott skick och använd tätningsskum eller -tejp för att åtgärda eventuella läckor. Ett quick fix är att lägga hoprullade filtar i fönster där det drar väldigt mycket.

5. Sänk värmen när du reser bort

Ska du resa bort på höstlovet? Då kan det vara värt att sänka temperaturen hemma till cirka 15 grader. Du kan också sänka värmen i utrymmen där du inte vistas så ofta, som i till exempel förråd eller källare. Men hus behöver lite värme för att må bra så stäng inte av helt, då riskerar du frysskador och fuktproblem. Det kan också vara smart att fälla ner persiennerna under kalla nätter eller när du inte är hemma. På så sätt ökar du fönstrets motståndskraft mot värmeförluster.

Med dessa fem förhållandevis enkla tips kan du spara både energi och pengar – och minska din klimatpåverkan.

Källor:
Energimyndigheten
Göteborg Energi
Vi i villa

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 21 november 2023