Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Bli självförsörjande av din el till fritidshuset

Sommarvy över ett fält och en sommarstuga.

Sommarvy över ett fält och en sommarstuga.

Det blir allt vanligare att investera i solceller på villor och fritidshus. Att investera i en solcellsanläggning är oftast ett lönsamt val, och på köpet kan du bli självförsörjande med egen el från solens strålar. Oavsett om du väljer att montera solpanelerna på villan eller sommarstugan som du endast spenderar några veckor om året i, kan du producera tillräckligt mycket energi så att du inte behöver något annat elavtal.

Minimal energiförbrukning under sommarmånaderna

Det fina med att installera solpaneler på sommarstugan är att det inte går åt lika mycket energi den tiden du spenderar där, som oftast är under årets varmaste och soligaste månader. Detta betyder också att du inte behöver använda någon energi till uppvärmning.

Något många funderar över är hur många solceller som egentligen behövs för att bli självförsörjande med egen elproduktion? En genomsnittlig sommarstuga förbrukar ungefär 6500 kWh/år, beroende på hur ofta den används. I det fallet kan en solcellsanläggning på 5 kWh, som genererar cirka 5000 kWh varje år, vara alldeles lagom för en sommarstuga med genomsnittlig årsförbrukning.

Solceller är ett bra val för miljön, men även för din plånbok!

En självklar aspekt med att installera solceller är att du bidrar till en bättre miljö genom att minska din klimatpåverkan. En annan bra sak är att det ökar värdet på din bostad, tack vare att det betraktas som en grundförbättring av sommarstugan. Ett sista stort plus är att du faktiskt kan tjäna pengar på dina solpaneler! Under de soligaste månaderna genererar det mer energi än vad du förbrukar, vilket i sin tur leder till att du kan sälja din överskottsenergi tillbaka till oss på Bixia.

Jag vill skaffa solceller

Källor:
1Komma5°

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 24 mars 2023