Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Kan man gå off-grid och bli självförsörjande av sin egen el?

En man sitter och tittar ut genom sitt husvagnsfönster samtidigt som han har en dator framför sig.

En man sitter och tittar ut genom sitt husvagnsfönster samtidigt som han har en dator framför sig.

Vi blir alltmer medvetna om vad vi äter, och väljer därför närproducerad mat från de lokala bönderna eller sår i eget land. Samma sak gäller med elen! Att gå off-grid innebär att du endast använder den el som du själv producerar, utan någon hjälp av ditt lokala elnät. Men är det verkligen möjligt att bli helt självförsörjande av sin egen energiproduktion?

Bli helt självförsörjande med solpaneler på ditt hustak

Idag kan du bli helt självförsörjande med egen energiproduktion från solpaneler monterade på ditt hustak. Detta fungerar bäst för fritidshus eller sommarstugor, där du endast spenderar några veckor om året. Dessutom är det en smart lösning, eftersom det kan vara svårt att dra ut el till en stuga som kanske ligger placerad mitt ute i skogen. Att välja off-grid är inte bara ekonomiskt, utan även ett bra miljöval.

Vad behövs förutom solceller för att gå off-grid?

Att gå off-grid kräver en hel del planering och smarta lösningar, annars kan det bli väldigt dyrt.

Investera i solcellsbatteri

För att kunna gå off-grid behöver du investera i ett solcellsbatteri för att tillfälligt lagra din energi, eftersom solpanelerna inte kan göra detta. Med ett solcellsbatteri får du tillgång till den producerade elen även på natten och de närmaste dagarna då solen kanske inte lyser. Däremot kommer du inte kunna sälja din överskottsenergi, eftersom du använder den själv.

Komplettera med värmepump och kamin till uppvärmning

Även med egen elproduktion kan det ibland vara en tuff utmaning att gå off-grid. Uppvärmningen av din bostad och varmvatten står för ungefär 80 % av energiförbrukningen, du kan också behöva effektivisera för att minska förbrukningen. Därför kan det vara ett bra komplement att använda ett värmepumpsystem som effektivt kan drivas av dina solceller.

Du kan också använda en enkel kamin för uppvärmning och använda den egen producerade elen till andra produkter såsom köksutrustning, TV eller dator.

Jag vill skaffa solceller

Källor:
1Komma5°

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 17 juni 2022