Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Hur länge klarar du dig utan el?

Stearin- och blockljus är ett bra komplement till lampor om din elektricitet slutar fungera.

En person tänder flera ljus som står på ett bord.

Tänk dig en dag utan elektricitet. Hur skulle den se ut? Elen är något vi ofta tar för givet, och det är kanske först när det inte fungerar som vanligt som förståelsen för dess betydelse ökar. Faktum är att vi inte klarar oss speciellt länge utan el, men med enkla medel kan du se till att vara bättre förberedd om ett längre strömavbrott skulle inträffa.

Elavbrott är vanliga och inträffar året om, och de flesta orsakas av extremt väder som till exempel åska eller kraftigt snöfall. Ett kort strömavbrott någon gång ibland går oss ganska obemärkt förbi, men redan efter en liten stund börjar det bli jobbigt. Efter några timmar har temperaturen i kylskåpet blivit för hög, batteriet på datorn har kanske laddat ur och mobilnäten har slutat att fungera. 

Strömavbrott – så gör du

Fyll tomma kärl med vatten

Även vattentillförseln kan påverkas av strömavbrott eftersom vattenpumpar drivs av el. Därför bör man fylla hinkar, tomma flaskor och kastruller med vatten. Om elen är borta under en längre tid går det inte att spola i toaletten, och om du har en egen brunn försvinner vattnet i kranen direkt.

Utmaningar vid elavbrott

Att tv:n, lamporna och spisen är beroende av elektricitet har vi koll på, men visste du att även:

 • Temperaturen inomhus sjunker, så om strömavbrottet sker på vintern blir det snabbt kallt.
 • Maten i frysen kommer att vara ljummen efter ungefär ett dygn och i kylskåpet blir det varmt redan efter några timmar.
 • Vattnet kan ta slut vid ett omfattande strömavbrott och då kan du varken duscha, spola i toaletten eller få dricksvatten ur kranen.
 • Mobiltäckningen kan påverkas vid strömavbrott eftersom mobilbasstationer och annan utrustning i mobilnäten behöver ström för att fungera.

Samhället är beroende av elektricitet

Även i samhället är det mycket som slås ut:

 • Bensinpumpar är eldrivna så det går inte att tanka bilen.
 • Trafikljusen slocknar.
 • Det går inte att betala med kort.
 • Många butiker tvingas stänga.
 • Kollektivtrafiken (tunnelbana och spårvagn) stannar.

Samhället är beroende av elektricitet, och om elen är borta under flera dagar har faktiskt det mesta slutat att fungera. Krisinformation.se menar att man ska se till att ha grejer hemma så att man kan klara sig utan elektricitet i åtminstone 72 timmar.

Vad har du hemma?

Ponera att det om tio minuter skulle bli ett långvarigt strömavbrott.
Hur ser det ut hemma hos dig – hur länge klarar du dig utan el med hjälp av de saker du har hemma just nu?

Det kan vara bra att fundera lite kring hur förberedd du är. Har du till exempel en fungerande ficklampa hemma? Konserver så att det räcker i några dagar? En powerbank så att du kan ladda telefonen? Kontanter slutade du kanske med för länge sedan, men tänk på att det kan vara bra att ha några hemma ”ifall att”.

Andra bra grejer att ha hemma är

 • radio (batteri- eller solcellsdriven)
 • ljus och tändstickor
 • mat som inte kräver uppvärmning
 • hygienartiklar som inte kräver vatten, exempelvis våtservetter
 • medicin.

Förbered dig för det oväntade

Gör en checklista på saker som behövs för att säkerställa att de mest basala behoven kan tillgodoses även vid ett längre strömavbrott så att du åtminstone slipper vara törstig, hungrig och frusen. Det är bra att förbereda sig för det oväntade, då är du bättre rustad för att ta hand om dig själv och hjälpa andra om vardagen plötsligt inte ser ut som den brukar göra.

Källor:
Krisinformation.se
Energimyndigheten
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Post- och telestyrelsen

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024