Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Grönt skatteavdrag för installation av solceller och laddboxar

En drönarbild på en villa med solceller på taket.

En drönarbild på en villa med solceller på taket.

Ska du installera solceller på taket eller sätta upp en laddbox på garageuppfarten? Då kan du ta del av det gröna skatteavdraget; en skattereduktion på kostnaden för både arbete och material. 

Vad innebär det gröna skatteavdraget?

Det gröna skatteavdraget gäller för dig som anlitar ett företag för installation av solceller, laddplats, eller system för energilagring. Avdraget kan bara appliceras på kostnader för arbete och material. För solceller täcks 15 % av kostnaderna och för laddpunkter och lagring av energi kan du få upp till 50 % i avdrag. 

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Vem får göra avdrag för grön teknik?

Det gröna avdraget är avsett för dig som är privatperson och du kan som mest få 50 000 kr per år i avdrag. Installationen måste vara utförd och betald tidigast 1 januari 2021 och bostaden ska ägas av dig som begär skattereduktion.

Detta avgör om du kan ta del av skattereduktionen eller inte:

  • Hur mycket skatt du betalat in under året.
  • Vilka andra avdrag du gjort.

Hur mycket avdrag kan du göra?

Gör en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få genom att använda Skatteverkets tjänst "Räkna ut din skatt".

Räkna ut din skatt - Skatteverket

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

Du behöver inte skicka in någon ansökan för att ta del av det gröna skatteavdraget. Istället avtalar du med företaget som installerar tekniken om vilka villkor som gäller. Du får sedan avdraget direkt på din faktura. För att avdrag ska beviljas behöver företaget vara godkänt för f-skatt om arbetet utförs i Sverige. Först efter betalning kan företaget begära resterande utbetalning från Skatteverket.

Vår syn på det gröna skatteavdraget

Vi på Bixia ser positivt på skatteavdraget som uppmuntrar och möjliggör för fler att installera grön teknik. Med solceller tar du vara på en miljövänlig energikälla som får elräkningen att minska under många år framöver, och med egen laddplats kan du ladda elbilen smidigt och bekvämt direkt på uppfarten.

Solceller - Bixia

Ladda elbilen - Bixia

Källa:

Skatteverket

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 december 2021