Bixia logo
Meny
söklogotyp

Nytt grönt skatteavdrag för solceller och grön teknik

En drönarbild på en villa med solceller på taket.

En drönarbild på en villa med solceller på taket.

Ska du installera solceller på taket eller sätta upp en laddbox på garageuppfarten? Från den 1 januari 2023 kan du ta del av det nya utökade gröna skatteavdraget – en skattereduktion på kostnaden för både arbete och material.

Vad innebär det nya gröna skatteavdraget?

Det gröna skatteavdraget gäller för dig som anlitar ett företag för att installera solceller, en laddplats eller ett system för energilagring. Avdraget gäller bara kostnader för arbete och material.

Solceller och skatteavdrag

Från och med den 1 januari 2023 är det mer förmånligt att installera solceller. Då höjs ditt skatteavdrag på fakturan från 15 till 20 procent – om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot.

För laddpunkter – till exempel en laddningspunkt till elfordon – kan du få upp till 50 procent i avdrag. Det gäller även lagring av egenproducerad elenergi – med till exempel ett solcellsbatteri.

Kom ihåg: Du är berättigad till det nya avdraget även om du har beställt solcellsanläggningen under 2022 – så länge installationen sker 2023.

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Vem får göra avdrag för grön teknik?

Det gröna avdraget är avsett för privatpersoner och du kan som mest få 50 000 kronor per år i avdrag. Installationen måste vara utförd och betald tidigast 1 januari 2021 och bostaden ska ägas av den som har rätt till skattereduktion.

Två saker avgör om du kan få skattereduktion:

  • Hur mycket skatt du betalat in under året
  • Vilka andra avdrag du har gjort

Hur mycket avdrag kan jag göra?

Gör en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få genom att använda Skatteverkets hemsida och tjänsten "Räkna ut din skatt".

Räkna ut din skatt - Skatteverket

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

Du behöver inte skicka in någon ansökan för att ta del av det gröna skatteavdraget. Istället avtalar du med företaget som installerar tekniken om vilka villkor som gäller. Du får sedan avdraget direkt på din faktura.

För att avdrag ska beviljas behöver företaget vara godkänt för f-skatt om arbetet utförs i Sverige. Först efter betalning kan företaget begära resterande utbetalning från Skatteverket.

Bixias syn på det gröna skatteavdraget

Bixia ser positivt på skatteavdraget som uppmuntrar och möjliggör för fler att installera grön teknik. Med solceller tar du vara på en miljövänlig energikälla som får elräkningen att minska under många år framöver, och med egen laddplats kan du ladda elbilen smidigt och bekvämt direkt på uppfarten.

Solceller - Bixia

Ladda elbilen - Bixia

Källa:
Skatteverket

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 augusti 2023