Bixia logo
Meny

Grönt skatteavdrag för installation av solceller och laddboxar

Från och med 1 januari 2021 kan du som installerar solceller, laddpunkter eller energilagring få skattereduktion på kostnaden för både arbete och material. Det gröna skatteavdraget kommer förenkla processen för dig som privatperson och fungerar på liknande sätt som ROT-avdraget.

Vad innebär det gröna skatteavdraget?

Är du en av många som går i tankar på att installera solceller på ditt tak eller sätta upp en laddbox för din bil? Då är det gröna skatteavdraget en glad nyhet.
För solceller täcks 15 % av arbets- och materialkostnaderna. För laddpunkter och lagring av energi är avdraget något större, då kan du få upp till 50 % av arbets- och materialkostnaderna i avdrag. Maxtaket för avdraget är 50 000 kr per person och beskattningsår.

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Vem får göra avdrag för grön teknik?

Nya avdraget för grön teknik är avsett för privatpersoner och som högst 50 000 kronor per person och år. Installationen måste vara både utförd och betald tidigast 1 januari 2021 och bostaden ska ägas av dig som begär skattereduktion.

Detta avgör om du kan ta del av skattereduktionen eller inte:

  • Hur mycket skatt du betalat in under året.
  • Vilka andra avdrag du gjort.

Hur mycket avdrag kan du göra?

Gör en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få genom att använda Skatteverkets tjänst "Räkna ut din skatt".

Räkna ut din skatt - Skatteverket

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

För dig som installerar solceller blir processen betydligt enklare med det gröna skatteavdraget. Du behöver inte längre göra en ansökan om solcellsstöd. Det nya avdraget kommer redan vara gjort när du får din faktura. 

Skatteavdraget för grön teknik funkar alltså på samma sätt som ROT-avdraget vilket innebär att företaget redan gör avdraget på din faktura. Sedan begär företaget i sin tur utbetalning från Skatteverket för den andra delen av kostnaden.

Vi på Bixia välkomnar det nya avdraget som både uppmuntrar till och möjliggör för fler att installera grön teknik. Med solceller nyttjas ytan på ditt tak med en tyst och miljövänlig teknik som får elräkningen att minska, nu och under många år framöver och med egen laddplats hemma kan du ladda elbilen direkt på uppfarten.

 

Källor: Skatteverket

Relaterat innehåll

Köp laddbox till din elbil

Har du en laddhybrid eller elbil på garageuppfarten? Nu kan du genom Bixia köpa laddboxar från Bee. Passa på att ta del av det gröna rotavdraget och investera i en säker laddlösning för din bil.

Köp eller leasa solceller

Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Du ökar andelen förnybar elproduktion och vi betalar för elen du inte själv använder. Du kan även välja om du vill äga eller hyra din anläggning till en förmånlig månadskostnad.

Uppdaterad: 16 mars 2021