Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Grönt skatteavdrag för solceller och grön teknik

En villa med svarta solceller på taket. Installation av solceller räknas som grön teknik och kan ge skatteavdrag.

En drönarbild av en gul villa med svarta solceller på taket.

Ska du installera solceller på taket eller sätta upp en laddbox på garageuppfarten? Tänk på att du kan utnyttja det så kallade gröna skatteavdraget – en skattereduktion på kostnaden för både arbete och material.

Vad innebär det gröna skatteavdraget?

Det gröna skatteavdraget introducerades den första januari 2021 och fungerar på samma sätt som de befintliga ROT- och RUT-avdragen. Avdraget är tänkt att det ska stimulera privatpersoner till att installera "grön teknik" som till exempel solceller, laddboxar och batterier genom att göra det mer fördelaktigt ekonomiskt.
Hur mycket skatteavdrag du får ser du nedan:

  1. Nätanslutet solcellssystem, 20% – För dig som installerar solceller på ditt hus.
  2. System för lagring av egenproducerad elenergi, 50% – För dig som installerar batterier.
  3. Laddningspunkt till elfordon, 50% – För dig som installerar laddbox till elbil.

Avdraget gäller bara kostnader för arbete och material.

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Är avdraget för grön teknik fortsatt giltigt 2024?

En del kunder har uttryckt oro över att avdraget möjligtvis skulle upphöra, speciellt efter att regeringen oväntat tillkännagav att klimatbonusen, vilken erbjöd upp till 70 000 kr i avdrag för inköp av elbilar, avskaffades med mycket kort varsel i slutet av 2022.

Det har nu bekräftats att skatteavdraget för grön teknik kommer att fortsätta gälla under 2024 som tidigare.

Vem får göra avdrag för grön teknik?

Det gröna avdraget är avsett för privatpersoner och du kan som mest få 50 000 kronor per år i avdrag. Installationen måste vara utförd och betald tidigast 1 januari 2021 och bostaden ska ägas av den som har rätt till skattereduktion.

Två saker avgör om du kan få skattereduktion:

  • Hur mycket skatt du betalat in under året
  • Vilka andra avdrag du har gjort

Hur mycket avdrag kan jag göra?

Gör en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få genom att använda Skatteverkets hemsida och tjänsten "Räkna ut din skatt".

Räkna ut din skatt - Skatteverket

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

Du behöver inte skicka in någon ansökan för att ta del av det gröna skatteavdraget. Istället avtalar du med företaget som installerar tekniken om vilka villkor som gäller. Du får sedan avdraget direkt på din faktura.

För att avdrag ska beviljas behöver företaget vara godkänt för f-skatt om arbetet utförs i Sverige. Först efter betalning kan företaget begära resterande utbetalning från Skatteverket.

Bixias syn på det gröna skatteavdraget

Bixia ser positivt på skatteavdraget som uppmuntrar och möjliggör för fler att installera grön teknik. Med solceller tar du vara på en miljövänlig energikälla som får elräkningen att minska under många år framöver, och med egen laddplats kan du ladda elbilen smidigt och bekvämt direkt på uppfarten.

Solceller - Bixia

Källa:
Skatteverket

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024