Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Är ett billigt elavtal alltid det bästa valet?

En familj leder sina cyklar på en stig. I havet framför dem producerar ett dussin vindkraftverk förnybar, lokal och billig el.

En familj leder sina cyklar mot stranden.

Svaret är inte alltid självklart. Vad som utgör ett bra elavtal är ofta personligt, men det finns flera saker du bör överväga när du tecknar ett elavtal – som att välja en schysst elhandlare. Fem andra faktorer att hålla utkik efter är: förnybara energikällor, pris, bindningstid, tydliga villkor och lokal anknytning.

Schysst elhandel

Bakom initiativet och certifieringen Schysst elhandel står branschföreningen Energiföretagen. Certifikatet är en garanti på att din elhandlare bedriver en öppen, transparent och pålitlig elhandel. Det kan handla om att förenkla presentationer av priser, villkor och avtal, liksom visa alla delar som elpriset består av.

För oss på Bixia är det viktigt att du som kund är nöjd och litar på oss som elhandelsbolag. Därför är vi stolta över att kunna säga att vi är certifierade enligt Schysst elhandel och har förbundit oss att leva upp till 18 viktiga kundlöften.

Schysst elhandel – Energiföretagen Sverige

Förnybara energikällor

Miljöfrågor och att göra medvetna val blir idag allt viktigare för många konsumenter. Men visste du att ditt elavtal är en av de saker som påverkar ditt klimatavtryck allra mest? Om du är ute efter ett hållbart elavtal ska du välja ett elhandelsbolag som erbjuder el från förnybara energikällor – som sol, vind och vatten. Då kan mer pengar investeras i hållbar energi och vi blir mindre beroende av fossila bränslen och mer hållbara.

På Bixia erbjuder vi alltid 100 % förnybar el – ett miljövänligt alternativ för en grönare framtid.

Pris

Priset för en produkt är ofta en avgörande faktor och ett elavtal är inget undantag – de flesta privatpersoner och företag vill ha ett prisvärt elavtal. Om priset avgör vilket elavtal du väljer kan det vara värt att titta närmare på jämförelsepriset – så att du inte missar eventuella avgifter och påslag.

I jämförelsepriset ingår alla avgifter, det vill även säga eventuella fasta avgifter som till exempel månadsavgifter. Priset delas sedan på förväntad årsförbrukning och på så vis kan du som kund jämföra olika elbolag, vilket är bra eftersom de flesta bara redovisar kWh priset, utan avgifter och påslag.

Bindningstid

Om ett elavtal har bindningstid eller inte kan variera. På samma sätt skiljer det sig om elbolaget erbjuder ett fast pris eller inte. Fördelen med ett fast pris är att du i förväg vet vilket pris elräkningarna landar på, men på grund av energikrisen har flera elbolag valt att ta bort produkten, eftersom priserna annars skulle vara extremt höga.

Motsatsen till ett fast pris är ett rörligt pris. Fördelen med ett rörligt pris är att du gynnas när elpriset sjunker. Å andra sidan måste du vara beredd på att elpriset kan stiga och att du följer med i den prisökningen. Ett rörligt elavtal har normalt sett ingen bindningstid, men det har ofta ett fastprisavtal – även om längden varierar mellan avtal och bolag.

Bixia är ett av de elbolag som valt att ta bort sitt fastprisavtal. Det har vi gjort eftersom marknadssituationen gör att ett sådant avtal skulle bli väldigt dyrt, samtidigt som riskerna med avtalet ökat markant för oss som elbolag. För att undvika denna oförutsägbarhet har vi skapat en förvaltad produkt med jämnare prisutveckling än rörligt och som är billigare än vad ett fastprisavtal hade varit.

Tydliga villkor

Innan du tecknar ett avtal är det viktigt att ha koll på vilka villkor som gäller. Detsamma gäller för ett nytt elavtal. Ett elavtal kan vara komplext, men att förstå de olika villkoren kan hjälpa dig att göra rätt val och undvika oväntade överraskningar. Det är alltid bra att vara särskilt uppmärksam på kostnader, avtalsperioder och bindningstider, för även här skiljer det sig elbolag emellan.

Att behöva läsa mellan raderna är inte särskilt kundvänligt och det är som gjort för att missa viktig information. Men tyvärr har olika elbolag olika prissättningar för sina tjänster och dessa syns inte alltid vid första anblicken. I villkoren ska detta dock alltid framgå. Vill du vara på säkra sidan och inte upptäcka nya kostnader på fakturan rekommenderar vi alltid att läsa villkoren noga – hur trist det än må vara.

Lokal anknytning

Tycker du att det är viktigt att värna om det lokala? Då är det viktigt att välja ett elhandelsbolag som delar dina värderingar. På Bixia erbjuder vi lokalproducerad el från våra lokala producenter i Sverige – vanliga människor med solpaneler på taket eller som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård.

Genom att köpa lokalproducerad el gynnas lokala verksamheter och den egna hembygden kan utvecklas. Dessutom är lokalproducerad el det bästa alternativet för klimatet, för då är elen alltid 100 % förnybar.

Lokalproducerad el

Elavtal med Bixia

Bixia är ett av Sveriges största elhandelsbolag och varje dag arbetar vi för att öka andelen lokalproducerad el. Det gör vi genom att utveckla hållbara energitjänster och vara det elbolag i Sverige som köper in störst andel förnybar och lokalt producerad el. Vill du vara med och bidra till en bättre framtid och samtidigt se till att de lokala elproducenterna i landet blir fler? Välj Bixia – för en trygg och hållbar morgondag.

Våra elavtal

Tecka elavtal


När du väljer Bixia som elleverantör får du:

  • En schysst elhandlare
  • Välja mellan olika elavtal – så du hittar ett som passar dig
  • Hållbar och miljövänlig elproduktion – 100 % förnybar el
  • Lokalproducerad el 
  • Personlig och kunnig kundservice

 

Se ditt pris och teckna elavtal

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024