Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Flytta ihop – en checklista

En kvinna och en man lagar mat. De har precis flyttat ihop till sin gemensamma bostad. En checklista har hjälpt dem.

En kvinna och en man lagar mat i ett kök.

Pirrigt, spännande och alldeles underbart? Att flytta ihop med sin partner innebär stora förändringar och en hel del kompromisser, samtidigt som ni får mer tid att spendera tillsammans. För att göra flytten så smidig som möjligt har vi samlat sakerna ni inte får missa och tipsen som underlättar på vägen.

Börja praktiskt och enkelt

Eftersom ni kommer att bo på samma adress ska båda vara folkbokförda på den nya adressen. Det anmäler ni enkelt via både Skatteverket och Adressändring. Dessutom kan ni begära eftersändning så att eventuell post levereras till ert gemensamma hem.

Men tycker ni, precis som de flesta, att det är tråkigt och tungt att flytta? Passa på att boka en flyttfirma som kan hjälpa er och lägg tiden ni sparar på att investera i saker till ert gemensamma hem. Kanske står en shoppingtur på den långa att-göra-listan?

Teckna en hemförsäkring

Fördelarna med att bo tillsammans är många och det går att dela på det mesta. Även en hemförsäkring. Teckna en gemensam hemförsäkring som gäller från dagen ni flyttar ihop och meddela Försäkringskassan att den gäller för er båda. Då är båda försäkrade om olyckan skulle vara framme.

Teckna ett elavtal och ett elnätsavtal

Sedan behöver ni såklart ett elavtal – så att ni kan njuta av ert morgonkaffe, laga era favoritmåltider och krypa ner i soffan framför er favoritserie. Att teckna ett elavtal är enkelt, men vilket avtal ni tycker är bra är förmodligen personligt. Utforska marknaden och läs på om elbolagen för att hitta ett som går i linje med era värderingar.

Är ett billigt elavtal alltid det bästa valet?

Om ni missar att teckna ett elavtal till er nya bostad får ni ett anvisningsavtal. Det är ett dyrare avtal som innebär att ni betalar mer än nödvändigt för er el. Gör därför alltid ett aktivt elval när du flyttar. Men ett avtal med ett elhandelsbolag räcker dock inte. Ni behöver även ett så kallat elnätsavtal, vilket ni tecknar med det lokala elnätsbolaget.

Vad är ett anvisningsavtal?

Vad är skillnaden på elnätsbolag och elhandelsbolag?

Våga prata om ekonomi

Att prata om pengar kan kännas obekvämt och rent av osvenskt, men när ni flyttar ihop är det en viktig del. Hur ska ni annars veta hur mycket var och en ska betala? Sätt er ner och se över hur ni ska fördela utgifterna för boendet. Delar ni rakt av eller baseras det på era inkomster? Ett bra knep som kommer att förenkla er vardag är ett gemensamt konto där ni avsätter pengar varje månad och som används för att betala hyra, mat och andra gemensamma utgifter.

Slå ihop och säg upp abonnemang

Att flytta ihop innebär inte bara att göra sig av med dubbla soffor, bord och en mängd porslin. När ni bor under samma tak behöver båda förmodligen inte behålla alla sina abonnemang och streamingtjänster. Sharing is caring! Se över vilka ni kan slå ihop eller säga upp – så ni inte betalar för mycket.

Sambolagen och samboavtal

När ni blir sambos träder sambolagen i kraft. Den innebär att det ni skaffar till lägenheten ska delas lika mellan er om ni flyttar isär – oavsett vem som har köpt det. Om det inte riktigt känns rätt kan ni upprätta ett samboavtal där ni skriver ner vad som gäller vid ett eventuellt uppbrott. Vi vet att det kan kännas jobbigt att tänka på det här när längtan efter att bo tillsammans är stor, men om dagen kommer är ett samboavtal bra att ha.

Vad händer med bostaden?

Er boendesituation påverkar fördelningen av bostaden om ni skulle dela på er. Låt oss ge några konkreta exempel:

  • Ni har köpt en bostad tillsammans och båda står som ägare på kontraktet – då har båda rätt till bostaden om ert förhållande upphör.
  • En av er har köpt en ny bostad där syftet är att båda ska bo – då ska boendet delas mellan er, även om bara en person står som ägare. Om ni vill att något annat ska gälla ska det skrivas in i samboavtalet.
  • Du flyttar in i din partners bostad som hen äger sedan tidigare, eller tvärtom – då är inte bostaden någon samboegendom och ska därför inte delas.

Nu har ni koll på några av de viktigaste sakerna och kan njuta av pirret och spänningen med att äntligen bo under samma tak.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024