Bixia logo
Meny

Den el du sparar spelar roll

Idag blir vi alltmer beroende av el – ett behov som förväntas fortsätta öka världen över de kommande åren. Det ställer stora krav på elnätet och kräver att vi som elkonsumenter använder elen smart.

Fortsätt spara el

Oavsett vilket elhandelsavtal du har påverkas ditt elpris, på ett eller annat sätt, av hur mycket el alla förbrukar. Genom att minska vår elförbrukning kan vi gemensamt påverka elpriserna, jämna ut förbrukningen och undvika överbelastning på elnätet. För den billigaste kilowattimmen är den som inte förbrukas.

Det kan du göra:

  • Sänka eldriven värme.
  • Duscha sent på kvällen.
  • Undvika att använda varmvatten, om vattnet värms upp av el.
  • Schemalägga tvätt- och diskmaskin till natten.
  • Ladda elbilen på natten.

Se fler elsmarta tips för att minska din elförbrukning.

Bli elsmart – på dygnets alla timmar

För att minska belastningen på vårt elnät är det viktigt att jämna ut elförbrukningen över dygnets alla timmar – något som vi alla kan bli bättre på. Det kan handla om att till exempel ladda elbilen på natten, i stället för att snabbladda den efter jobbet, eller att köra diskmaskinen på natten. På så vis har du en fulladdad bil och ren disk på morgonen, samtidigt som du minskar belastningen på elnätet.

Med ett timprisavtal kan du dra nytta av när priset är som billigast – vilket ofta är på natten.

Timpris på el

Fem tips spara energi på din uppvärmning

1. Sänk temperaturen
Genom att sänka temperaturen hemma, med bara några grader, kan du minska din elanvändning. För dig som bor i villa beräknas varje minskad grad minska din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

2. Isolera mera
Vill du spara pengar och energi kan det vara smart att isolera sitt hus bättre – som fönster, dörrar och balkongdörrar. Har du en otät vind hemma kan så mycket som 15 procent av värmen försvinna genom taket.

3. Lufta och håll fritt framför elementen
Genom att lufta elementen får du en jämnare värme i huset, men för att värmen ska kunna cirkulera fritt i rummet är det viktigt att inte ställa möbler eller hänga tjocka gardiner för elementen.

4. Vädra snabbt – och stäng igen
Använd korsdrag i stället för en fläkt när du ska vädra eller sänka temperaturen när det är varmt ute. Kom ihåg att stänga dörrar till kalla utrymmen och inte ha fönster öppna i onödan på vintern.

5. Dra nytta av dina persienner
Om du drar ner dina persienner och vinklar dem på natten stannar värmen inomhus.

Vad är en normal energiförbrukning? 

Hur mycket energi du förbrukar varierar mycket mellan olika hushåll och påverkas av en mängd olika faktorer – som vilket uppvärmningssystem du har, var i landet du bor, hur gammalt huset är och hur många ni är som bor där. Dessutom skiljer sig förbrukningen avsevärt om du bor i villa eller lägenhet.

Energiförbrukning – villa 

En genomsnittlig villa, med direktverkande el (eluppvärmning) förbrukar i snitt 20 000–25 000 kWh per år. Har du inte direktverkande el utan till exempel fjärrvärme, luftvärmepump eller bergvärme, brukar förbrukningen i stället ligga på cirka 5 000 kWh per år. Med andra ord är direktverkande el ofta dyrare och det bästa sättet för att sänka sin energiförbrukning då är att byta uppvärmningsmetod.

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Energiförbrukning – lägenhet

Elförbrukningen i en lägenhet varierar och beror delvis på hur stor lägenheten är. Enligt Statistiska centralbyrån förbrukar en mindre lägenhet cirka 2 000 kWh per år och en större cirka 5 000 kWh per år. Sedan påverkas självklart fakturan av hur mycket el du faktiskt förbrukar.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Hur kan jag se min elförbrukning?

Är du kund hos oss kan du följa statistik, från månad till månad, på Mina sidor eller i vår app Mitt Bixia.

Mina sidor

Relaterad information

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av en mängd olika faktorer. Våra elhandelsexperter beskriver läget och hur oron i omvärlden, vädret och problem med kärnkraften bidrar till en ansträngd elsituation.

Minska din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning gör stor skillnad. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan – utan att tumma på din komfort. Här hittar du tips på hur du kan spara el hemma.

Frågor och svar

Har du frågor om ditt elavtal, din faktura eller om solceller? Här har vi samlat några av de vanligaste frågor vi får och svaren på dem.

Uppdaterad: 06 december 2023
Kontakta sidansvarig