Bixia logo
Meny

Varv

Henric Karlsson har arbetat hårt för att öka den närproducerade och förnybara elen. Nu som krafthandlare på Bixia med en egen vindkraftsanläggning hemma på gården i Varv, utanför Motala.

Henric har lång erfarenhet inom vindkraftsproduktion. Vindkraftverket hemma, som han äger tillsammans med en god vän, togs i drift 2004 efter en lång bygglovsprocess. Med sina knappa 100 meter i totalhöjd så imponerade den i både storlek och elproduktion för snart 15 år sedan. Henric var dessutom först i Motala kommun med sin ansökan om bygglov för vindkraft.

- När vindkraftverket var på plats blev det omtalat och intresset för att bygga vindkraft spred sig snabbt i närområdet, säger Henric. Det känns roligt att vara en av inspirationskällorna till den snabba utbyggnaden som följde.

Det gick så långt att projektutveckling och försäljning av vindkraftsanläggningar blev Henrics heltidssysselsättning under tio år. Dessutom är han, tillsammans med sin fru, engagerade i ytterligare några vindkraftsparker. Vindkraftverket på den egna gården producerar ca 1,6 miljoner kWh/år. De vindkraftverk som byggs idag kan producera nära 10 gånger så mycket.

- Mitt engagemang och min erfarenhet inom vindkraft är en stor tillgång i min roll som krafthandlare, säger Henric. Det ger mig bl.a. förståelse för producenternas dagliga villkor gällande både intäkter och utgifter. Jag vet var utmaningarna finns och diskuterar gärna fler saker än bara rådgivning kring ursprungsgarantier, el- och certifikatshandel.

Henric har alltid uppskattat den nära kontakten med alla vindkraftsintresserade, rollen som krafthandlare på Bixia ger flera ytterligare dimensioner. Det omfattar nu även kontakter med trevliga och riktigt engagerade vattenkraftsproducenter som gärna berättar om teknik och villkor i ägandet av deras specifika produktionsanläggningar, säger Henric.

- Jag har tidigare gjort det möjligt för många med intresse för just vindkraft och att bli delägare i förnybar elproduktion. Nu kan jag även vara behjälplig i att se till att alla våra producenter får så bra förutsättningar som är möjligt för att ta rätt beslut gällande sin kommande elproduktion.

Välj Bixia Nära

Med Bixia Nära kan du välja närproducerad el från dina hemtrakter. Bixia Nära ger även återbäring till dina lokala elproducenter.

Träffa elproducenter nära dig

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Publicerad: 15 juni 2018
Uppdaterad: 15 juni 2018