Bixia logo
Meny

Aldrig förr har elpriset varit så högt

I alla fall inte i södra Sverige och rekorden fortsätter slås på löpande band. Trots att det var varmare och regnade mer förra veckan än den dessförinnan. Men det spelar ingen roll. Förra veckans elpris i södra Sverige var det dyraste någonsin hittills, och det även jämfört med kalla januari- eller februariveckor.

Dagspris på ny högsta nivå

För även om det regnade lite mer förra veckan har det hittills i år sammantaget varit betydligt torrare än förra året. Och i dag onsdag är priset i elområde 4 satt till 163 öre per kWh i snitt med toppar på närmare två kronor under morgon- och kvällstid. Så högt har det aldrig varit tidigare. Även dagspriset i elområde 3 når en ny alla tiders högsta nivå. Däremot har priserna i norr en bit kvar.

- Anledningen är skenande bränslepriser, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Stigande utsläppsrättspriser

Priserna på gas är på rekordnivåer, även oljan liksom kolet har blivit dyrare. Och när mer fossilbränslen eldas i Europa stiger dessutom utsläppsrättspriserna. Och även om Sverige i stort sett bara har fossilfri produktion så sipprar allt detta in över de södra gränserna och lyfter elpriset även i Sverige, mest i syd.

För mer information kontakta:

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33

Publicerad 2021-09-15 13:58
Uppdaterad: 16 september 2021