Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Elpriset i januari: 35 procent lägre än december

Årets första månad inleds med relativt höga elpriser som hamnar på strax under 1 krona per kWh i systemprisets medel. Detta trots att det varit varmare och kommit mer nederbörd än normalt för årstiden. Jämfört med december, då snittpriset låg på cirka 1,50 kronor per kWh, har dock elpriset sjunkit kraftigt, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

 

 

Ännu mer har priset fallit i landets södra delar (elområde 4), från drygt 1,80 kr per kWh i december till 1,10 kronor.

– Elpriset fortsätter att svänga mycket från dag till dag och styrs i hög grad av hur mycket det blåser. Förra onsdagen, då det blåste rejält var priset nere på 48 öre, för att stiga till drygt 1,20 på lördagen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

I helgen sjunker elpriset till riktigt låga nivåer, ner mot 25 – 40 öre i dygnsmedel och på söndag natt kan det till och med bli negativa priser i södra landet under några timmar, enligt Johan Sigvardsson.

– Det beror på att det kommer blåsa mycket både i Sverige och i Tyskland och den rikliga vindkraften producerar stora mängder el. Blir det ensiffriga eller negativa timpriser i Tyskland smittar det av sig på södra Sverige som kan få se liknande priser, säger han.

Men redan nästa vecka vänder priset upp igen till följd av kallare väder med högre elanvändning och mindre vind.

– Som det ser ut nu räknar vi med att priset kommer stiga igen redan i början på nästa vecka till ett snittpris på omkring 1,20 kronor, säger Johan Sigvardsson.

Norge lyfter, gaspriset fortfarande högt

Den främsta orsaken till att snittpriset inte sjunker till ännu lägre nivåer är att priset på kol och gas fortfarande ligger på mycket höga nivåer. De tre södra norska elområdena, där vattenmagasinen för stunden har låga nivåer, kopplas starkt mot den kontinentala prisbilden och håller uppe systempriset i stort.

– Läget är fortfarande ansträngt på gasmarknaden med lågt utbud och hög efterfrågan. Det höga priset på gas och kol gör också att priset på utsläppsrätter stigit kraftigt. Idag får man betala drygt 90 euro för att släppa ut ett ton koldioxid, vilket kan jämföras med för ett år sedan då det kostade strax över 30 euro, säger Johan Sigvardsson.

För mer information kontakta:

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
johan.sigvardsson@bixia.se
076-847 95 33

Presskontakt Bixia
013-20 91 40

Publicerad 2022-01-28 10:53
Uppdaterad: 11 februari 2022