Bixia logo
Meny

Solklar energiomställning Ica-handlare

Elbolaget Bixia utsågs nyligen till ”Årets miljöföretag”, bland annat för sin nya energilösning ”Solklart”. I korthet innebär den att man som företag lånar ut sitt tak till elbolaget som sedan producerar solel. En av pionjärerna att ansluta sig var en Ica-handlare i Moheda. Nu har trenden spridit sig och i dagarna tecknade ytterligare en Ica-butik i utanför Växjö, ett Solklart avtal med Bixia.

– Jag strävar efter att så mycket som möjligt av de varor jag säljer är närproducerade och ekologiska. Då är det självklart att jag vill vara med och bidra till en hållbar energiomställning genom att ”låna ut” mitt tak till Bixia, utan att jag behöver investera vare sig tid eller pengar. Dessutom tror jag att det bidrar till att stärka butikens konkurrenskraft, eftersom hållbarhet blir allt viktigare för konsumenterna, säger Kurt Björkmarker, på Ica Nära i Braås.

Från att man som företagare börjar fundera på att sätta upp solpaneler till att det blir verklighet är det många frågor som behöver besvaras. Alltifrån ekonomi och vilken teknik som fungerar bäst till lagar om skatt på energi och elcertifikat. Bixias nya lösning innebär att elbolaget ombesörjer alltifrån tillståndsansökan, nätanslutning, försäkring till installation.

– Vi märker att allt fler är intresserade av solel för att bidra till en hållbar och klimatsmart värld. Men vägen till att producera sin egen solel är ofta tidskrävande och krånglig. Med vårt nya erbjudande ”Solklart” har vi gjort det enkelt för företag som vill vara med och bidra. Vår övertygelse är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Jesper Wendel, produktansvarig på Bixia.

Solklart är en fullservicelösning där Bixia, tillsammans med sin samarbetspartner AlSolutions, ansvarar för finansiering, installation, monitorering, service och återinvesteringar. Det enda kunden gör är att låna ut sitt tak och betalar ett förutbestämt pris per kWh under hela avtalstiden.

Kompletteras med vind från grannen
Sammanlagt kommer butikstakets solanläggning att producera cirka 55 000 kWh per år, det är cirka 12 procent av butikens förbrukning, alltså långt ifrån tillräckligt. Resterande el kommer man att få från en grannproducent – Karryd Vind – genom ett annat avtal som Bixia erbjuder ”Bixia Nära Exklusiv”.

– Vi jobbar ständigt för att hitta nya innovativa affärsmodeller och erbjudanden för att lösa energiomställningen – till hundra procent förnybart. Det är ingen tvekan om att vi går mot ett alltmer elektrifierat samhälle och då måste vi hitta nya smarta sätt att producera den el vi behöver. Jag är övertygad om att vi går mot en framtid som består av många små så kallade prosumenter – precis om Ica-handlarna i Småland. Det betyder att våra kunder är både producenter och konsumenter, säger Jesper Wendel.

8 av 10 vill ha mer solel
Runt om i världen blir solel en allt starkare konkurrent till fossila energislag. Och även här hemma i Sverige har sol som energikälla börjat ta fart på riktigt, både bland företag och privatpersoner. Dessutom är de flesta svenskar mycket positivt inställda till solel. Enligt en undersökning som SOM-institutet har genomfört tycker 80 procent att vi borde satsa mer på solel.

– Potentialen är mycket större än man kan tro, även i Sverige. Vi på Bixia arbetar aktivt för att öka andelen förnybar el, med den här produkten har vi höga förhoppningar om att få ännu fler att ta steget mot förnybart, säger Jesper Wendel. 

Publicerad 2018-02-20 11:30
Uppdaterad: 16 mars 2021