Bixia logo
Meny

Lågtrycken i juni har gett mycket vindkraft

Elpriset för juni månad ligger på ungefär samma nivå som förra året, runt 24 öre per kilowattimme. Samtidigt har vindkraften genererat omkring 30 procent mer el i Norden i juni i år än i fjol, vilket både beror på fler lågtrycksvandringar över Skandinavien och att fler vindkraftverk har installerats, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Under juni har spotpriserna på den nordiska elmarknaden varit stabila och legat omkring 24 öre per kilowattimme. Detta trots att tillrinningen i vattenmagasinen stundtals varit mycket hög.

- Vädret över Norden har dominerats av lågtryck, vilka har fört med sig både vind och nederbörd. Det har regnat cirka 2 TWh mer än normalt, vilket gjort att de stora nordiska vattenmagasinen har fyllts på och är nu nästan uppe på normala nivåer. Fortfarande är det dock ett ansträngt vattenläge i stora delar av mellersta och södra Sverige där flera vattendrag har rekordlåga nivåer. Med andra ord har inte nederbörden fördelats rättvist, säger Matina Rosenberg analytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

Elpriserna kunde ha varit betydligt lägre enligt Bixia

- Det som hållit uppe prisnivån är ett betydligt högre pris på marginalkostnaden på kol. Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset och el producerat ur kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen. Detta då Finland och Danmark har detta som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, säger Matina Rosenberg.

För mer information kontakta:
Matina Rosenberg, Analytiker
Telefon: 0470 - 70 33 95
E-post: matina.rosenberg@bixia.se

Publicerad 2017-06-30 16:13