Bixia logo
Meny

Högsta elpriset på 1,5 år

Medelspotpriset i elområde Stockholm i juni beräknas hamna på drygt 31 öre per kilowattimme. Det är det högsta medelspotpriset sedan september 2014. Toppen nåddes i tisdags, då spotpriset låg på 74 öre per kilowattimme. Men Brexit har även rört om i elgrytan och det råder en osäkerhet på elmarknaden framåt, enligt elbolaget Bixias månadsrapport.

Månadens höga elpriser på den nordiska spotmarknaden beror på flera faktorer. Dels handlar det om kraftigt reducerad kärnkraft, NordBalt åter igång, liten vindkraftsproduktion och ledningsbegränsningar mellan Sverige och södra Norge.

– Flera kärnkraftverk har varit ur drift under perioden på grund av pågående revisioner och reparationer. Det har inneburit att tillgängligheten på kärnkraft har legat under 50 procent under delar av månaden, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

Brexit har rört om

Brexit sänkte de flesta finansiella marknaderna, så även bränslemarknaden där oljan den gångna veckoperioden har fallit med tre procent. Kolpriserna har också påverkats starkt av Brexit och kolet, API2 närmast kvartal, nådde i måndags som lägst 53,12 dollar per ton. Även utsläppsrätterna har tappat rejält på en redan mycket låg nivå. Att Storbritannien väljer att lämna EU innebar inte bara ett fall för råvarumarknaden utan fick även de finansiella marknaderna på fall och de nordiska elterminerna fick sig likaså en kalldusch.

– Brexit och dess eftereffekter gör att vi kan förvänta oss en period av stora svängningar på flera marknader en tid framöver, De nordiska elterminerna, grunden till det fasta elpriset, kommer att vara fortsatt pressade av samma anledning, säger Matina Rosenberg.

För mer information kontakta:
Matina Rosenberg, Analytiker 0470-70 33 95
Jenny Johnson, Pressansvarig 013-20 83 09

Publicerad 2016-06-30 08:13