Bixia logo
Meny

Elräkningen blir högre i januari

Elpriset har stigit kraftigt årets första veckor med ett spotpris som har gått från 15 öre till över 50 öre per kilowattimme. Men i morgon, den 23:e januari, är det Elens dag och då väntas ett lågtryck komma in över landet med högre temperaturer och mer vind, vilket gör att priset beräknas sjunka igen, enligt elbolaget Bixias rapport.

Medelpriset på el för innevarande vecka beräknas hamna på cirka 45 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med medelpriset i december som låg på under 20 öre.

Det betyder att den rörliga delen på elräkningen kan bli dubbelt så hög i januari jämfört med december om man har rörligt pris. För en eluppvärmd villa motsvarar ökningen omkring 500 kronor.

- Det beror naturligtvis på det kalla vädret som har ökat elanvändningen, samtidigt som vinden har avtagit, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

Elpriset sjunker igen med 17 öre nästa vecka

Nästa vecka, vecka 4, väntas betydligt mildare väder och elanvändningen sjunker kraftigt. Samtidigt ska vindkraften öka i samband med lågtrycket. Bixia räknar med att spotpriset under nästa vecka sjunker till cirka 28 öre per kilowattimme.

Läge att binda sitt elavtal

Just nu är det läge att binda elpriset då det är rekordlåga elpriser på både korta och långa avtal.

- För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan det vara läge att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Matina Rosenberg.

Om Elens dag

Elens dag den 23 januari instiftas för att uppmärksamma värdet och vikten av tillgången på el. Förhoppningsvis hjälper det valda datumet och årstiden till för att illustrera några av elens mest uppenbara nyttor: ljus, värme, komfort och trygghet.

El har möjliggjort hela vårt moderna samhälle. Förutom att ge oss ljus och värme har el bidragit till en fantastisk industriell utveckling och revolutionerat allt från hushållsarbete och sjukvård till kommunikation och fritid.

Idag kan vi inte föreställa oss en vardag utan el. Om inte annat blir det väldigt tydligt när oväder orsakar störningar och strömavbrott. Sveriges elföretag är dessutom tillsammans med övriga energibranschen vårt lands viktigaste ekonomiska motor.

El har funnits i Sverige sedan 1870-talet och idag bygger vårt samhälle helt och hållet på system som behöver el för att fungera. Varje år investeras tiotals miljarder kronor för en trygg och tillförlitlig tillgång på prisvärd el. Det skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter.

 (källa: Svensk Energi)

Publicerad 2016-01-22 09:59