Bixia logo
Meny

Elpriset i februari det lägsta på 15 år

Medelspotpriset i elområde Stockholm (SE3) i februari i år hamnade på drygt 18 öre per kWh. Det är hela tio öre lägre än i februari 2015 och det lägsta under samma period sedan år 2000, enligt elbolaget Bixias månadsrapport.

Lågt elpris på grund av milt väder

Det låga elpriset beror till stor del på det milda vädret, ett överskott i den hydrologiska balansen och de låga bränslepriserna. Medeltemperaturen i februari har legat cirka 2,7 grader över det normala i Norden. Dock var förra årets medeltemperatur i februari ännu högre, hela 3,8 grader högre än normalt.

- Det milda vädret har påverkat konsumtionen av el nedåt, vilket har gjort att priserna är lägre. Ytterligare en orsak till de låga priserna är de välfyllda vattenmagasinen i Norge och därmed god tillgång på vattenkraft, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

God tillgång på förnybar el

Vi har en stor fördel i Norden med naturtillgångar som kan tas tillvara i form av vattenkraft och vindkraft. Under februari stod vattenkraften för hela 56 procent av den totala elproduktionen och vindkraften stod för åtta procent.

- De välfyllda vattenmagasinen kommer fortsatt att hålla nere elpriserna i närtid. Men eftersom elpriserna är låga på långa avtal kan det vara läge att binda elpriset 3 – 5  år om man vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad, säger Matina Rosenberg.

Läs mer om närproducerad och förnybar el

Publicerad 2016-03-11 10:41