Bixia logo
Meny

Glada solelsproducenter från Östergötland får stöd

Elbolaget Bixia driver på utvecklingen av närproducerad förnybar el. För åttonde året i rad delar bolaget ut pengar från sin miljöfond. Igår, torsdag, hölls en ceremoni på Flygvapenmuseum i Linköping där 1,3 miljoner kronor delades ut. Bland miljöfondstagarna fanns flera östgötska solelsproducenter.

Intresset för solel växer stadigt vilket också märks i ansökningar till Bixia Miljöfond. En av de glada solelsproducenterna som fått stöd från Bixia är Ben Hammarsten. Han har installerat en solcellsanläggning på 4,2 kW på sin villa i Linköping.

– Jag blev inspirerad på en resa jag gjorde genom Tyskland, där en hel liten by hade solpaneler på taken. När jag kom hem tog jag kontakt med Bixia som hjälpte mig med leverantör av paneler och installation. Jag har haft min anläggning i ett år och även om den är ganska liten har jag lyckats sänka min elkostnad med ungefär en tredjedel, säger Ben.

Bland miljöfondsmottagarna fanns flera östgötar. Bland andra Anders Schultz som har installerat en större solelsanläggning på sitt ladugårdstak, Göran Lidebjer som på sin dotters initiativ satt upp en större anläggning på sin gård och Catarina Olsson som har satt upp några paneler på sitt hus i Rimforsa.

Allt fler vill bli prosumers

Bixia uppmuntrar den förändring som just nu pågår inom elmarknaden där småskaligheten ökar och intresset för närproducerad förnybar el växer.

– Allt fler vill dessutom ta ett eget klimatansvar genom att bli sina egna producenter, så kallade prosumers. Vi på Bixia vill verkligen uppmuntra den här utvecklingen, bland annat genom vår miljöfond, säger Kim Blomster.

Ny ansökningsperiod för Bixia Miljöfond

Bland miljöfondstagarna finns bland annat Erikshjälpen som har solcellsprojekt i Bangladesh, företaget SeaTwirl som utvecklar en ny typ av flytande vindkraftverk och den ideella föreningen Vramsåns vänner för miljöanpassning av småskalig vattenkraft.

– Klimatförändringen är en av våra största utmaningar därför är det glädjande att se att så många vill vara med och bidra till en hållbar utveckling. Vi har aldrig haft så många ansökningar som under 2015. Nu har årets ansökningsperiod börjat och vi hoppas få ännu fler ansökningar, säger Kim Blomster, miljösamordnare på Bixia.

 

För mer information kontakta:

Kim Blomster, miljösamordnare på BixiaMobil: 070-223 35 46E-post: kim.blomster@bixia.se
Anna Fjellner, pressansvarig på BixiaMobil: 076-828 58 11E-post: anna.fjellner@bixia.se

Miljöfondstagare:
Ben Hammarsten
Mobil: 0708-81 96 88
E-post: ben.hammarsten@gmail.com

Om Bixia miljöfond: Varje månad avsätts 45 öre från alla Bixias kunder till Bixia Miljöfond. De kunder som väljer att komplettera sitt elavtal med Bixia Nära bidrar dessutom med ytterligare 10 kronor/månad. Sammanlagt blir det drygt en miljon kronor om året som sedan delas ut till olika projekt.

Minst en gång per år pågår ansökningsperioden till Bixia Miljöfond, och det är en utsedd styrgrupp som beslutar när den perioden infaller. Såväl privatpersoner som organisationer, föreningar och företag kan söka pengar från Bixia Miljöfond och ansökningar ska ske på ansökningsblankett, som finns på Bixias hemsida. 

 

Bixia AB är ett elbolag med tio delägare, Tekniska Verken i Linköping, Alvesta Energi, Bjäre Kraft, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi, Sandviken Energi, Södra Hallands Kraft och Växjö Energi. Vi har 10 kontor; Linköping, Alvesta, Göteborg, Nässjö, Sandviken, Stockholm, Trollhättan, Uddevalla, Växjö och Ängelholm. Bixia har cirka 300 000 kunder och omsätter cirka 2,3 mdkr. Bixia arbetar aktivt för utvecklingen av närproducerad förnybar el och är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden från drygt 1000 anläggningar.

Tillsammans är vi en kraft som förändrar! Läs mer på www.bixia.se

Publicerad 2015-04-17 08:36