Bixia logo
Meny

Medvind för vindkraft – varannan svensk vill ha mer

Aldrig tidigare har vindkraftsproduktionen i Sverige varit så hög som förra året. Dessutom visar en undersökning, som nyligen genomförts av elbolaget Bixia, att 56 procent av svenskarna tycker att Sverige ska satsa mer på vindkraft.

Bredvid vattenkraften och kärnkraften utgör vindkraft ett tredje ben i Sveriges elförsörjning. Och intresset är stort.

- Vindkraften har verkligen medvind och överhuvudtaget ser vi ett ökat intresse för förnybart bland våra kunder, vilket också bekräftas i den här undersökningen, säger Magnus Olsson, privatmarknadschef på Bixia.

2013 var också året då vindkraften slog rekord i landet. Sammanlagt stod den för över sex procent av den totala elproduktionen vilket är nästan två procentenheter mer än 2012. Den ökade tillgången på vindkraft, jämte annan stabil produktion och minskad efterfrågan pressade ner elpriset.

- Den blåsiga hösten och vintern pressade ner elpriserna kraftigt. Under december hade vi de lägsta elpriserna sedan 2006, säger Magnus Olsson.

Fler blir prosumers

Bixia är ett av de elbolag som köper in störst andel närproducerad förnybar el direkt från producenterna – cirka en tredjedel av företagets totala volym. Samtidigt satsar elbolaget mycket på att bygga ut den förnybara elen tillsammans med kunderna.

- Under 2013 tog vi sju nya vindkraftverk i bruk och tillståndsansökan för ytterligare 18 vindkraftverk lämnades in. Allt fler vill vara med och bidra till en bättre miljö genom att producera sin egen el. De blir både producenter och konsumenter det vi brukar kalla ”prosumers”, säger Magnus Olsson.

För mer information kontakta
Magnus Olsson, privatmarknadschef, 072-521 46 18
Anna Fjellner, pressansvarig, 076-828 58 11

Publicerad 2014-02-19 07:19