Bixia logo
Meny

Fortsatt låga elpriser – en villaägare har sparat 1000 kronor hittills i år

Hittills i år har medeltemperaturen i Norden har varit 3,5 grad högre än förra året. Det milda vädret i kombination med mycket nederbörd och vind har gjort att elpriserna i snitt varit 9 öre lägre per kWh jämfört med förra året. För en villaägare med rörligt elpris innebär det cirka 1000 kronor lägre elkostnad.

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan

Spotpriset på den nordiska elbörsen låg under vecka 14 på 29,03 euro per MWh. De låga prisnivåerna beror till stor del på det milda och lågtrycksdominerade vädret med mycket vind och en stark hydrologisk balans, i kombination med god tillgång på kärnkraft.

Det milda vädret har hållit nere elanvändningen och därmed efterfrågan. Samtidigt har det lågtrycksbetonade vädret fyllt på vattenmagasinen. Väderläget just nu är väldigt blött och milt och fortsätter det så kan priserna pressas ytterligare trots det redan låga prisläget.  Dessutom beräknas elanvändningen minska i samband med ledigheten under påsken, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management.

Bixia rekommenderar rörligt elpris

Bixias huvudrekommendation är alltjämt rörligt pris och företaget gör bedömningen att det kommer att fortsätta vara så en relativt lång tid framöver.

- Vill man ha kontroll och vill veta mer exakt vad elen kostar varje månad rekommenderar vi dock alltid att binda elpriset. Om man binder rekommenderar vi ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Matina Rosenberg.

För mer information kontakta:
Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog, Bixia Energy Management,  073-443 93 28
Anna Fjellner, pressansvarig, 076-828 58 11

Publicerad 2014-04-11 07:00