Bixia logo
Meny

Bergsklättrare blev klimathjälte

Det var det stora engagemanget för natur och friluftsliv som fick extremsportaren Micke Frantzén att ta klivet in i vindkraftsbranschen. Hans vindkraftverk Runnestad 3 i Ödeshög, mitt på den vackra Östgötaslätten, producerar i snitt 1,6 miljoner kWh per år. Samarbetet med det lokala elbolaget Bixia gör att cirka 450 hushåll i länet får sin el från Mickes kraftverk.

- Micke är en av våra många klimathjältar och en av de närproducenter av förnybar el som vi på Bixia samarbetar med. Här i Östergötland har vi cirka 150 producenter som gör det möjligt för våra kunder att välja närproducerad el, säger Magnus Ravander, privatmarknadschef på Bixia.

Som klättrare har Micke bestigit Europas högsta berg med telemarksskidorna på ryggen och även utbildat försvaret och polisen i arbete på hög höjd. Hans intresse för extremsporter ställde höga krav på rätt utrustning och han fann utbudet skralt. Därför startade han butikskedjan Outside. När han sålde verksamheten valde han att investera i vindkraft. Av samma skäl ser han en stor potential i ny förnybar kraftproduktion.

- Vi borde utnyttja våra goda vindlägen ännu bättre. Förra året stod visserligen vindkraften för drygt sex procent av den totala elproduktionen i landet, men det skulle kunna vara mycket mer är så, säger Micke Frantzén.

Friluftsentreprenör på hög höjd

Det mesta Micke Frantzén gör har en koppling till hans stora engagemang för natur, friluftsliv och att ha kul.

- Det kan låta banalt, men jag ser till att allt jag gör har en mening, då blir det också roligt. Att satsa på förnybar energi genom vindkraft ligger i linje med mitt arbete och känsla för naturen och friluftslivet. Det har gått som en röd tråd genom hela mitt liv och det känns bra att vara med och bidra till ett bättre klimat, säger han.

Av säkerhetsskäl har Micke alltid valt att arbeta med varumärken och samarbetspartners med hög kvalitet. Han menar att det även är skälet till att han valde att sälja sin el till Bixia.

- Jag är ju ingen expert på elhandel eller elproduktion och därför har det varit tryggt att samarbeta med en professionell inköpsorganisation som ligger i framkant, säger han. 

Närproducerat – en trend

Under de senaste åren har Bixia märkt av att intresset för närproducerad förnybar el har ökat. Dessutom har vindkraften haft medvind och vindkraftsproduktionen har aldrig varit så hög som under förra året och enligt en undersökning som Bixia gjort vill svenska folket ha mer vindkraft.

- Allt fler vill vara med och bidra till ett bättre klimat genom att köpa närproducerad el eller genom att producera sin egen el. Av all den el vi på Bixia köper in kommer en tredjedel direkt från närproducenter av förnybar el, i likhet med Micke. Samtidigt satsar vi stort på att bygga ut den förnybara elen tillsammans med våra kunder. I framtiden kommer vi att få se ännu fler prosumers – sådana som producerar sin egen el och säljer vidare sitt överskott, säger Magnus Ravander.

- Jag är övertygad om att förnybart är framtiden, både när det gäller vind- som solelsproduktion. Energifrågan är en central kugge för hela samhällsutvecklingen och Sverige har stora möjligheter att bli ännu mer offensiva, till exempel genom att exportera förnybar el till våra grannländer. Jag är gärna med i bidrar till den utvecklingen, avslutar Micke.

Fakta

  • Bixia är ett lokalt elbolag som bland annat ägs av Tekniska verken i Linköping och Mjölby-Svartådalen Energi.
  • Bixia köper in närproducerad, förnybar el från 950 anläggningar i Norden. 
  • Ett vindkraftverk kan leverera el, i varierad grad, under cirka 90 procent av årets timmar och producerar som mest under årets kalla månader när elbehovet är som störst.
  • Under 2013 producerade vindkraften i Sverige 9,9 TWh.
  • På 10 år har Tyskland lyckats öka den årliga elproduktionen av vindkraft till över 45 TWh – nästan lika mycket som den svenska kärnkraften producerar.

Så har vi räknat

Snittförbrukningen av hushållsel för en villa är cirka 5000 kWh per år och för en lägenhet cirka 2500 kWh. Vi har räknat med en genomsnittlig förbrukning av hushållsel på 3500 kWh. 1,6 miljoner kWh som vindkraftverket snurrar in räcker då till cirka 457 hushåll.

För mer information kontakta
Magnus Ravander, privatmarknadschef, 072-521 46 18
Anna Fjellner, pressansvarig, 076-828 58 11

Publicerad 2014-05-12 08:41