Bixia logo
Meny

Torr sommar kan ge höga elpriser

För att undvika elpriser som rusar i höjden under den kalla perioden erbjuder nu Bixia möjlighet att binda sitt rörliga elpris över vintern.

– Det har på många platser varit en solig och härlig sommar. Tyvärr är lite regn lika med högre elpriser, säger Magnus Olsson, chef privatmarknad på Bixia.

Prognoserna för den hydrologiska balansen pekar dock just nu på en stärkt balans med ett underskott på minus 6 TWh. Som lägst har vi i sommar varit nere på minus 11 TWh. Läget kan alltså förändras snabbt åt både det ena eller andra hållet.  

Tillgång och efterfrågan styr elpriset

Det som styr elpriset är, som inom de flesta områden, tillgång och efterfrågan. I Norden är tillgången på vatten i magasinen av särskilt stor betydelse. Nivåerna i vattenmagasinen i Norden hade en sjunkande trend från januari till april. Därefter blev vädret blötare och magasinen fylldes på igen. Det varma och torra högtrycksläget under sommaren tullade återigen på magasinsinnehållet och vi nådde ned till minus 11 TWh som lägst. Återigen har vädret slagit om och vi väntar oss mer lågtrycksdominans över Skandinavien inom den närmaste tiden med mer nederbörd som följd.- Kärnkraftsproduktionen har däremot varit god och kompenserat för de stundtals låga vattennivåerna. Stundtals har vindkraftsproduktionen pressat prisnivån. Priserna har under året hållit sig på förhållandevis jämna nivåer, berättar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia Energy Management.

Teckna el till vinterpris för att slippa oro

Att välja rörligt elpris är bra för de flesta konsumenter, även om tillfälliga prisuppgångar kan uppstå.  För konsumenter som önskar en större trygghet och planerar att binda sitt elpris rekommenderar vi istället ett långt elavtal på tre till fem år.

- Ett bra sätt att dämpa en eventuell oro för en kall och torr vinter eller om extrema situationer skulle uppstå på elmarknaden, är just att tillfälligt binda sitt elpris i Bixia Vinterpris. Det är lite som att äta kakan och ändå ha den kvar, avslutar Magnus Olsson 

För mer information kontakta:
Anna Fjellner, pressansvarig, 076-828 58 11
Magnus Olsson, chef privatmarknad, 072-521 46 18
Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker, Bixia Energy Management,073-443 93 28

 

Publicerad 2013-08-09 08:36