Bixia logo
Meny

Stort intresse för att odla solel på Borgeby fältdagar

Vi på Bixia deltog under veckan på Borgeby fältdagar för andra året i rad. Intresset för att producera sin egen el, främst solenergi men även vindkraft, var stort bland besökarna.

- Det finns ett enormt intresse bland lantbrukarna, framförallt för solel. Väldigt många av de mindre elproducenterna är just lantbrukare, därför är Borgeby en värdefull mötesplats för oss, säger Arne Andersson, solelsexpert på Bixia.

När- och hemodlat, en välkommen trend

Vi märker av att den trend, med när- och hemodlat, som dominerat matbranschen under många år, nu även börjar sprida sig till elmarknaden.

- Det finns en stark drivkraft hos lantbrukarna att medverka till ett bättre klimat men också att bli självförsörjande på el. Ofta skaffar man sig en egen solanläggning av samma orsaker som man odlar sina egna grönsaker, säger Arne Andersson.

Solcellsinvestering har betalat sig på 8-9 år

Många som besökte Bixias monter under mässan hade frågor kring konstruktion, teknik och ekonomi. En investering i solcellspaneler tar mellan 8 och 9 år i rak återbetalning.

- Idag står solelen endast för någon procent av den totala elproduktionen i Sverige. Men jag är övertygad om att vi kommer få se en solelsexplosion inom de närmaste åren, säger Arne Andersson.

För mer information
Anna Fjellner, pressansvarig, 076-828 58 11
Arne Andersson, solelsexpert, 070-270 91 24

Publicerad 2013-06-28 07:22