Bixia logo
Meny

Kärnkraftverk på full effekt håller tillbaka elpriserna

Om några veckor förväntas de svenska kärnkraftverken gå för full effekt för första gången på flera år ochh det minskar risken för stora prishöjningar.

Det finns flera skäl till att Bixia bedömer att elpriserna sannolikt kommer att stanna på en låg nivå även om vi nu går mot vintern. Norden har haft en nettoexport av el under hela hösten och den fortsätter så länge vattenmagasinen är välfyllda.

– Kärnkraftverken planeras att gå på full effekt från vecka 50. Bortsett från en kort period 2011 är det första gången sedan 2008. Det ger en god basförsörjning med el även i södra Sverige, säger Anders Engkvist analyschef på Bixia Energy Management.

God hydrologisk balans

Hösten 2012 har varit mild och regnig. Det innebär ett hydrologiskt överskott på cirka fem TWh i början av december. Nu förväntas torrt och kallt väder under de närmast veckorna.

– Även om torrt och kallt väder skulle halvera det hydrologiska överskottet från de åtta TWh som vi har i slutet av november har vi ett bättre utgångsläge än för ett år sedan, säger Anders Engkvist.

Till förväntningar om en fortsatt låg nivå på elpriserna bidrar också en relativt låg nivå på konsumtionen.

– Alla analyser talar för att de ekonomiska problemen i världsekonomin kommer att fortsätta en tid till. Det håller igen efterfrågan på energi. Det enda som idag talar för någon stor konsumtionsökning skulle kunna vara en kall vinter, säger Anders Engkvist.

Bixia bedömer att de korta elterminerna är något högt prissatta om vi får en normal vinter. De längre elterminerna påverkas av den globala ekonomin och bedömningen är en sidledes utveckling eller en svag ökning under den närmaste tiden.

Gynnsam elprisutveckling

Elkonsumenterna kan med andra ord förvänta sig en ganska gynnsam prisutveckling.

– Vi ser det som att det torra och kalla vädret som nu sprider sig i Sverige är en tillfällig puckel. Om det sker en återgång till normalt väder finns det inga starka skäl att binda sitt elpris, säger Joakim Borén, chef för Bixias privatmarknad.

Han betonar också att även om det blir en kallare vinter än vi väntat så är det fortfarande liten risk att konsumenterna kommer att drabbas av extremt höga priser.

Elprisrekommendation

Den goda energibalansen i Norden gör att inga stora prishöjningar kan förväntas. Det finns därför just nu inte några starka skäl att binda elpriset.

För mer information kontakta gärna:
Anders Engkvist, analyschef, Bixia AB, 0705–75 62 04
Joakim Borén, chef privatmarknad, Bixia AB, 073-351 47 48
Anna Fjellner, pressansvarig, Bixia AB, 076-828 58 11

Publicerad 2012-11-29 07:35