Bixia logo
Meny

Bixia får systerbolag

Elhandelsbolaget Bixia med starka intressen i förnybar energi har den 1 april lagt över all sin vindkraftkraftproduktion samt hela sin projektportfölj i det nya bolaget Bixia ProWin AB.

- Detta möjliggör en offensiv utveckling av förnybar kraft, något som vi gör tillsammans med våra kunder, säger Tom Istgren, vd i Bixia AB.

I samband med en extra bolagstämma den 20 mars beslöt styrelsen att skifta ut Bixia ProWin AB. Tidigare har Bixia haft sin vindkraftproduktion i en rad dotterbolag. Genom att samla de olika bolagen och lägga dem i ett separat systerbolag skapas nu nya möjligheter för ny vindkraft. Ett nära samarbete mellan Bixia AB och Bixia ProWin AB stödjer såväl elhandelsaffären som kraftproduktionsaffären. Genom att låta kunderna äga del av vindkraftproduktion kan kunderna uppnå energiprisneutralitet samt stärka sina respektive miljöprofiler.

- Genom att vi bygger vindkraftverk och erbjuder kunderna att köpa in sig bidrar vi till energimarknadens strukturomställning. Vi vill bistå kunderna att kunna minska exponeringen för sina energikostnader. Det uppnår man genom att till del kunna vara självförsörjande med förnybar kraft, säger Tom Istgren, vd för Bixia.

- Genom att genomföra utskiftningen av Bixia ABs vindkraft och förändra ägarrelationen kan bolaget nu finansiera sig på egna meriter och på så sätt skapa fler möjligheter till ny vindkraftsproduktion. Det stärker även vår egen miljöprofil, säger Anders Jonsson, koncernchef för Tekniska Verken, en av de tio delägarna i Bixia ProWin AB.

Bixia har engagerat sig inom förnybar produktion, främst vindkraft, för att aktivt bidra till att skapa ny förnybar klimatneutral energiproduktion.

- För oss är detta ett sätt att skapa mervärde för våra kunder och det stärker även vårt eget engagemang för minskad klimatbelastning, säger Håkan Eriksson, koncernchef för Bjäre Kraft som är delägare.

Vd i det nya bolaget blir Bixia ABs vd Tom Istgren.

- Målet är att vi nu med ökad intensitet kan fortsätta att tillsammans med kunderna att uppföra, driva och utveckla förnybar kraftproduktion för att medverka till energiomställningen, säger Tom Istgren.

Kontaktuppgifter:
Anna Fjellner, pressansvarig, Bixia AB, 076-828 58 11
Tom Istgren, vd, Bixia AB och Bixia ProWin AB, 070-313 97 42
Anders Jonsson, koncernchef, Tekniska Verken, 070-522 28 21
Håkan Erikson, Koncernchef, Bjäre Kraft, 070-544 99 01

Publicerad 2011-04-07 06:47