Bixia logo

2017 års elpriser – högsta på fyra år

Årets medelpris för el beräknas hamna på cirka 30 öre per kWh. Det är åtta procent högre än förra året och hela 32 procent högre än 2015, då elpriset var väldigt lågt. 2017 års elpris är det högsta sedan 2013, enligt elbolaget Bixias årssammanställning.

Läs mer

Borghamns Stenförädling drivs med vind från grannen

På Borghamns Stenförädlingsanläggning på den lilla orten Borghamn i Östergötland förädlas 15000 kvadratmeter kalksten och Kolmårdsmarmor varje år. Här förvandlas sten, som kommer från naturen inpå knuten, till exklusiva produkter. Nu har företaget tecknat ett avtal med elbolaget Bixia som gör att anläggningen kommer drivas på vind från vindkraftverk inpå knuten.

Läs mer

ICON Växjö drivs med närproducerad el från vattenkraftverket Ohs Bruk

Nybyggda ICON Växjö innehåller bostäder, kontor, lägenhetshotell och skola. Här finns också café, restaurang, skybar, spa, gym och pool. När verksamheten vaknar på morgonen, lamporna tänds och skärmar slås på, vet man exakt var elen kommer från. Avtalet mellan elbolaget Bixia och fastighetsägaren APP kopplar specifikt samman ICON Växjö med närliggande Ohs vattenkraftverk vid sjön Salen, strax väster om Växjö.

Läs mer

Elpriset beräknas stiga med 35 procent på 12 år – enligt elbolaget Bixias långtidsprognos

Bixia publicerar i veckan sin långtidsprognos för elprisutvecklingen som sträcker sig till år 2030. I prognosen räknar elbolaget med att priserna kommer att falla något under nästa år för att därfter stiga. År 2030 räknar Bixia med att prisnivån kommer att ligga på cirka 37 euro per MWh i snitt, jämfört med det nordiska elpriset 2016 där snittet låg på 27 euro per MWh.

Läs mer

Låna ut taket till solelsproduktion – nytt solklart erbjudande från Bixia

Elbolaget Bixia lanserar nu det nya erbjudandet ”Solklart”. I korthet innebär det att du lånar ut taket på din verksamhet till elbolaget som sedan ombesörjer alltifrån tillståndsansökan, nätanslutning, försäkring och installation. Det gör att ditt företag kan bidra till en hållbar energiomställning utan att investera vare sig tid eller pengar.

Läs mer

Resterna från orkanerna på andra sidan Atlanten sänker elpriset

Inledningen på hösten var kyligare och inte särskilt blåsig vilket gjorde att elpriserna i september var betydligt högre än förra året. Nu har vindarna vänt, med mildare väder och kraftiga vindar vilket medför sänkta elpriser. Innevarande vecka väntas snittpriset på el hamna på drygt 25 öre per kWh vilket är 5 öre lägre än snittet för september, enligt elbolaget Bixias veckorapport.

Läs mer

Hösten inleds med högre elpriser

Hösten har inletts med betydligt lägre temperaturer än förra året, hela tre graders skillnad. Det gör att efterfrågan på el stiger och därmed priset på el som ligger nästan 7 öre högre per kilowattimme jämfört med förra året samma tid. Men orsaken till de högre elpriserna är inte bara temperatur, samtidigt som det är kallare är hälften av kärnkraftsreaktorerna i landet avstängda för underhåll och marginalkostnaden på kol är drygt 20 procent högre än förra året.

Läs mer

Högre elpriser i juli än i juni

Snittpriset på el i Norden har legat på cirka 25,5 öre per kWh i juli, det är 1,5 öre högre än i juni. Vanligtvis brukar elpriset i juli ligga lägre på grund av semestertider och lägre elanvändning. Anledningen till att priset var högre i juli är bland annat att vindkraften var lägre i juli än i juni enligt elbolaget Bixias rapport.

Läs mer

Stockholm gick miste om 26 miljoner kWh

I Stockholm sken solen 541 timmar under juni och juli. Om hälften av alla Stockholms villaägare hade haft solpaneler på sina tak skulle det ha genererat en elproduktion på cirka 26 miljoner kilowattimmar, enligt elbolaget Bixias beräkningar.

Läs mer

Lågtrycken i juni har gett mycket vindkraft

Elpriset för juni månad ligger på ungefär samma nivå som förra året, runt 24 öre per kilowattimme. Samtidigt har vindkraften genererat omkring 30 procent mer el i Norden i juni i år än i fjol, vilket både beror på fler lågtrycksvandringar över Skandinavien och att fler vindkraftverk har installerats, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Läs mer

Följ även Bixia på

Bixia på Facebook  Bixia på Instagram  Bixia på Twitter  Bixia på Youtube