Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Varje kilowattimme gör skillnad

Sven-Erik Vänneås farfar försåg redan 1910 de närliggande gårdarna i Trälshult med ström från samma vattenkraftverk som Sven-Erik driver ännu idag. Metoderna och maskinerna är numera moderna, men vattendraget - och uppdraget - är detsamma. Att försörja den egna verksamheten med egenproducerad el och inte minst, att bidra med förnybar energi.

Kraftstationen i Trälshult, utanför Knäred i Halland, försörjer Sven-Erik med el till de egna två boningshusen och en snickeriverkstad i drift. Därutöver producerar vattenkraftverket ytterligare 175 000 – 180 000 kWh, på årsbasis. Överskottet matas ut till närmaste transformator och sedan vidare ut på riksnätet. Sven-Erik tog över gården efter sin far 1980 och började tidigt samarbeta med oss på Bixia, han är en av våra många viktiga lokala producenter av vattenkraft.

Kraft att producera mer

Hade Sven-Erik själv fått bestämma hade dock produktionen vid Trälshult varit minst den femdubbla. Under många år drev han processen att få expandera och komplettera sin befintliga vattendom, men Miljöbalken och otaliga utredningar om tillstånd satte dessvärre käppar i familjen Vänneås vattenhjul.

- Jag tillhör den tredje generationen som driver vattenanläggningen och såg fram emot att utöka verksamheten. Bland annat fick jag hjälp från Bixia miljöfond, men vi nådde tyvärr inte ända fram. I över fem år kämpade vi för att få bygga ut kraftstationen, men trots att den varit i bruk sedan 1910 var det svårt att få klarhet i om den verkligen får ligga där den ligger, berättar Sven-Erik och konstaterar att det varit tuffa år.

Varje kilowattimme gör skillnad

Han skiner snart upp igen, när han berättar om den stora glädje han känner i den insats han gör för tillförseln av förnybar energi, även om det är i mindre skala. För Sven-Erik är vinden, solen som värmer vattnet och kraften i dess strömmar de mest självklara energikällor. Ju fler som bidrar till miljövänlig elproduktion, desto bättre – för både människa och miljö. Den största personliga belöningen är att kunna hjälpa till, menar Sven-Erik.

- Varenda liten kilowattimme som produceras av oss småskaliga elproducenter gör skillnad för klimatet. Vi håller landsbygden levande och vår el bidrar till att hålla en jämn belastning på distributionsnäten. Skulle en långvarig krissituation uppstå kan faktiskt vår el försörja halva byn, det är både en fin tanke och en viktig insikt.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 13 september 2021