Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Lennart jagar fossilfri el – med solceller på taket!

Lennart Thörnell i Katrineholm producerar egen solel på taket. Anläggningen kom på plats i april 2020 och produktionen används till familjens egen försörjning. Elen som blir över säljer Lennart vidare genom Bixia.

Beslutet att investera i solpaneler kom sig av ett gemensamt klimatengagemang hos Lennart och sambon Inga. De hade länge funderat på möjligheten att producera egen el och hösten 2019 slog de äntligen till.

– Vi ville dra vårt strå till stacken i den fossilfria jakten och dessutom kanske tjäna någon krona, berättar Lennart.

Anläggningen består av 26 solpaneler och täcker 95 % av taket i sydlig riktning. Under de första fem månaderna levererade den 6 MWh, varav 4 MWh såldes till Bixia. Lennart följer noga produktionen och är spänd på hur mycket pengar han kommer kunna spara på el under vintern.

– För perioden april till augusti 2019 köpte vi 4 MWh. I år efter installation av solcellerna räckte det med 2 MWh. Det ska bli spännande att se vad resultatet blir i vinter, säger Lennart.

Inför installationen passade Lennart på att byta tegel på taket. Det gjorde att han fick vänta lite längre med installationen, eftersom han därmed behövde vänta ut vintern. Sex månader efter lagd beställning var dock solcellerna på plats. Idag är han glad och stolt över sin egen insats för klimatet.

– Om alla som har möjlighet att installera solceller på sina tak gör det och sedan investerar i en laddningsbar bil, så har vi kommit en bra bit på vägen för att nå klimatmålet. Laddar man den på tider då man har elöverskott så åker man i stort sett gratis. I alla fall om man inte kör mer än 8 mil per dag, berättar Lennart.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Köp solceller

Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Du ökar andelen förnybar elproduktion och vi betalar för elen du inte själv använder.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Publicerad: 04 januari 2021