Nyheter

Nyheter


Närproducerad el är lika viktigt som närproducerade råvaror på Millingstorps i Ödeshög

På Millingtorps gård i Ödeshög produceras egen öl och egen glass, av helt egenproducerad el. På Håkan och Karolina Johanssons mark står idag tre vindkraftverk vars årliga elproduktion räcker till 100 000 liter öl, 3 500 kilo glass och hushållsel till närmare 2 000 villor. Lagom till julbordet lanserar Millingstorp två nya ölsorter, ett folköl och ett alkoholfritt öl.

Läs mer

Svenska folket gillar vindkraft – men inte på sin bakgård

8 av 10 svenskar anser att vindkraft är miljövänligt, drygt 7 av 10 tycker det är en smart energikälla och 6 av 10 tycker att vindkraften borde byggas ut. Men endast 3 av 10 kan tänka sig att bo i närheten av ett vindkraftverk. Det framgår av en attitydundersökning som elbolaget Bixia låtit genomföra bland svenskar mellan 18 och 75 år.

Läs mer

Högre elpriser

Efter en lång tid av låga elpriser steg priserna rejält under förra veckan och har fortsatt uppåt under innevarande vecka. Anledningen är i första hand det torra vädret, ökad elanvändning och mindre vindkraftsproduktion. Det uppger elbolaget Bixia i sin veckorapport.

Läs mer

Pengar från Bixias miljöfond ger mer förnybar el

För åttonde året i rad delar elbolaget Bixia ut pengar från sin miljöfond för att stötta projekt som bidrar till mer förnybar el eller som minskar elanvändningen. I år får 50 projekt dela på drygt en miljon kronor. Två av de glada miljöfondstagarna är Patrik Dahlberg och Peter Iburg som investerar i vattenkraft i Växjö.

Läs mer

Stockholmarna fick bara 212 soltimmar i juli

212 timmar har solen skinit över Stockholm under juli månad enligt SMHI – det är hälften så många soltimmar som Stockholm hade i juli år 1994. Trots att solen mest lyst med sin frånvaro skulle solstrålarna över Stockholm kunnat ge mycket elektricitet. Om hälften av Stor-Stockholms villaägare hade haft solpaneler på sina tak skulle juli månads solstrålar genererat en elproduktion på hela 63 miljoner kilowattimmar, enligt elbolaget Bixias beräkningar.

Läs mer

Tredje lägsta elpriset på nitton år

Den senaste tidens regn och blåst har gjort att vi nått bottennivåer på elpriserna. För Sveriges del, elområde 3 (Stockholm) nåddes det tredje lägsta elspriset sedan 1996 då den svenska elmarknaden avreglerades. I söndags låg spotpriset på 3,3 öre per kilowattimme.

Läs mer