Elpriset - prognos just nu

Elpriset påverkas bland annat av väder, driftstörningar i elproduktionen och världspriser på kol, olja och naturgas. Även konjunktursvängningar kan påverka efterfrågan på el, vilket i sin tur påverkar elpriset. Just nu visar prognosen att vi har låga elpriser i Sverige.

Elpriser och prognoser är något som hänger ihop. Att ta fram korrekta prognoser för kommande elpriser är lite av en vetenskap då det handlar om att ta hänsyn till många faktorer. På Bixia vill vi alltid ge dig de bästa prognoserna och även träffsäkra rekommendationer över hur du bör tänka när det kommer till din el. 

Nedan kan du läsa vår prognos om elpriset just nu, prognoser för framtiden och våra rekommendationer. Hör gärna av dig till oss om du har vidare funderingar eller frågor rörande elpriser.

Elpriset i dag 21 februari och prognos för kommande vecka

Denna period inleds med milda temperaturer och mycket nederbörd. Vidare under veckan blir det sedan något kallare och torrare då lågtryck rör sig söderut över Skandinavien. I slutet av denna 10-dygnsperiod kommer sedan nya lågtryck in från Atlanten vilket kommer återigen ge milt väder. Nästa vecka kommer kyligare väder in igen. Temperaturerna börjar under perioden 1-3 grader över det normala därefter faller det ned mot det normala eller till och med strax under fredag/lördag. Vi har mest nederbörd att vänta i SV Norge. Det gäller normal tillförlitlighet för den här veckans prognos och cirka 20 procents trolighet för mildare/blötare avslut.

Prognosen för nivån i vattenmagasinen är -11 TWh för vecka 9 och utfallet för vecka 6 blev -15 TWh. Kärnkraften ligger för närvarande på 101 % av sin kapacitet. Oskarshamn 1 stänger ned den 1/7.

Rekommendation utifrån elpriset just nu

För den som söker långsiktig trygghet är ett längre fastprisavtal fortsatt att rekommendera, då priserna fortfarande är relativt låga jämfört med kortare avtal.

Passa på att välja Bixia Nära nu när elpriserna är låga och stöd en lokal elproducent i dina trakter. Vi köper förnybar el från över 1200 småskaliga producenter och att köpa närproducerad el hjälper till att stödja deras verksamhet samtidigt som det hjälper miljön. Genom Bixia Nära så bidrar du med att 10 kr/mån går tillbaka som en återbäring till närproducenterna.

Genom Bixia Miljöfond fortsätter vi på Bixia att göra stor skillnad för utvecklingen av en förnybar elmarknad. 100 000 kronor går till Erikshjälpen World Wide och 900 000 kronor går till Solcellsinvesteringar i Sverige.

Om du behöver råd och hjälp kring vilket avtal du ska välja, ring din lokala kundservice så hjälper vi dig.

Alla våra produkter och priser

Historiska elpriser

Du kan alltid ringa oss för personlig rådgivning på 0771-16 17 18.

Vilket elavtal vi rekommenderar dig i vår personliga rådgivning påverkas av aktuellt prisläge på elbörsen, vår analys av elmarknadens utveckling, din ekonomi och din elanvändning.

Läs mer om vad som påverkar elpriset.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.