Elpriset just nu

Elpriset påverkas bland annat av väder, driftstörningar i elproduktionen och världspriser på kol, olja och naturgas. Konjunktursvängningar kan påverka efterfrågan på el vilket i sin tur påverkar elpriset. Just nu har vi låga elpriser i Sverige.

Elpriset i dag 6 december och prognos för kommande vecka

Vi har en ostadig period framför oss med betydligt torrare väder. På söndag väntas ett djupt lågtryck komma in och därefter väntar ett kallare väder med nordliga vindar och en högtrycksrygg som pressar lågtrycken norrut. Denna vecka ligger temperuren 3-6 grader över normalt och i nästa vecka 0-2 över normalt. Mest nederbörd väntas över västra Norge och under dygn 11-15 blir det troligtvis högtryck i söder och lågtryck i norr. Temperuren något över det normal temperatur och nederbörd under normalt.

Prognosen för nivån i vattenmagasinen är för v.50 -21 TWh och utfallet för v.47 blev -21 TWh.
Kärnkraften ligger för närvarande på 84 % av sin kapacitet pågrund av att Oskarshamn 1 är ur drift till 9/12 och Oskarshamn 3 är ur drift 27/11 - 9/12. Även Ringhals 2 har begränsad effetr 9/12 - 11/12.

Rekommendation utifrån elpriset just nu

För den som söker långsiktig trygghet är ett längre fastprisavtal fortsatt att rekommendera, då priserna fortfarande är relativt låga jämfört med kortare avtal. Det är även läge att vintersäkra ditt elpris och vi rekommenderar Bixia Fast Pris 6 månader.

Passa på att välja Bixia Nära nu när elpriserna är låga och stöd en lokal elproducent i dina trakter. Vi köper förnybar el från över 1200 småskaliga producenter. Genom Bixia Nära så bidrar du med att 10 kr/mån går tillbaka som en återbäring till närproducenterna.

Genom Bixia Miljöfond fortsätter vi på Bixia att göra stor skillnad för utvecklingen av en förnybar elmarknad. 100 000 kronor går till Erikshjälpen World Wide och 900 000 kronor går till Solcellsinvesteringar i Sverige.

Om du behöver råd och hjälp kring vilket avtal du ska välja, ring din lokala kundservice så hjälper vi dig.

Alla våra produkter och priser

Historiska elpriser

Du kan alltid ringa oss för personlig rådgivning på 0771-16 17 18.

Vilket elavtal vi rekommenderar dig i vår personliga rådgivning påverkas av aktuellt prisläge på elbörsen, vår analys av elmarknadens utveckling, din ekonomi och din elanvändning.

Läs mer om vad som påverkar elpriset.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.