Bixia logo

Elpriset - prognos just nu

Elpriset påverkas bland annat av väder, driftstörningar i elproduktionen och världspriser på kol, olja och naturgas. Även konjunktursvängningar kan påverka efterfrågan på el, vilket i sin tur påverkar elpriset. Just nu visar prognosen att vi har låga elpriser i Sverige.

Elpriser och prognoser är något som hänger ihop. Att ta fram korrekta prognoser för kommande elpriser är lite av en vetenskap då det handlar om att ta hänsyn till många faktorer. På Bixia vill vi alltid ge dig de bästa prognoserna och även träffsäkra rekommendationer över hur du bör tänka när det kommer till din el. 

Nedan kan du läsa vår prognos om elpriset just nu, prognoser för framtiden och våra rekommendationer. Hör gärna av dig till oss om du har vidare funderingar eller frågor rörande elpriser.

Elpriset i dag 16 januari och prognos för kommande vecka

Ett lågtryck rör sig in över området från väster och bidrar med blåsigt, blött och milt väder. Senare under veckan och början av nästa vecka blir det kyligare och torrare. I slutet väntar nya lågtryck från väster. Inledningsvis blir temperaturen 3 grader över normalt. Kyligare sön - mån med 2 - 4 grader under normalt.

Hydrologisk balans: Utfall v. 1 är 6 TWh och prognos v. 4 är 5 TWh. Oskarshamn 1 är stängd permanent. Kärnkraften ligger för närvarande på 100%.

Rekommendation utifrån elpriset just nu

I dagsläget är det något svårbedömt var de rörliga priserna tar vägen, vilket gör att den som ligger på rörligt pris och vill känna sig trygg i vinter, rekommenderar vi korta fasta avtalslängder 4-6 månader som just nu också ligger väldigt bra till i pris. Därefter kan du själv välja att återgå till ett rörligt avtal när våren nalkas.

Långa fasta avtal ligger i nuläget väldigt bra till prismässigt, vill man ha en långsiktig trygghet rekommenderas framförallt vårt 3 årsavtal. Det är absolut läge att slå till!

Välj Bixia Nära och stöd en lokal elproducent i dina trakter! Vi köper förnybar el från över 1200 småskaliga producenter och att köpa närproducerad el hjälper till att stödja deras verksamhet samtidigt som det hjälper miljön. Genom Bixia Nära så bidrar du med att 10 kr/mån går tillbaka som en återbäring till närproducenterna.

Genom Bixia Miljöfond fortsätter vi på Bixia att göra stor skillnad för utvecklingen av en förnybar elmarknad. 100 000 kronor går till Erikshjälpen World Wide och 900 000 kronor går till Solcellsinvesteringar i Sverige.

Om du behöver råd och hjälp kring vilket avtal du ska välja, ring din lokala kundservice så hjälper vi dig.

Alla våra produkter och priser

Historiska elpriser

Du kan alltid ringa oss för personlig rådgivning på 0771-16 17 18.

Vilket elavtal vi rekommenderar dig i vår personliga rådgivning påverkas av aktuellt prisläge på elbörsen, vår analys av elmarknadens utveckling, din ekonomi och din elanvändning.

Läs mer om vad som påverkar elpriset.

Prisvariationer på el över dygnet

Vi räknar med att elpriserna framöver kommer att variera mer under dygnet. Vid våtår i Norden kan det tidvis bli låga elpriser då mycket förnybar el pressar priserna utöver den befintliga vattenkraften. Samtidigt hålls priserna även nere under torrår tack vare mer vindkraft.

Elsituationen är framtagen av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed bli inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.