Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur Veckoöversikten 26 augusti 2015

Väder och hydrologi

Inledningsvis blir det milt och blött väder. I helgen blir det tillfälligt torrare i och med en högtrycksrygg i söder. Nästa vecka passerar ett nytt lågtryck från väst/sydväst vilket följs av torrare och kallare väder i slutet av nästa vecka. Den hydrologiska balansen ligger på plus 5 TWh i vecka 33 och bedöms att ligga på samma nivå igen i vecka 36.

Spotpriser

Spotpriserna fortsatte upp i vecka 34 och steg med drygt fem euro per MWh till 16,76 euro per MWh. Minskad tillrinning och torra väderprognoser innebar att vattenkraftproducenterna höjde sina bud och priserna steg.

Under innevarande vecka har vi så här långt spotpriser som är cirka fyra euro per MWh över förra veckans priser, detta kommer att minska senare i veckan. Vi bedömer att veckomedel i vecka 35 stiger till 17,0 euro per MWh.

Elterminer

Omslag i vädret har fått den korta kurvan på fall. Breda nedgångar på de finansiella marknaderna runtom i världen och fallande bränslepriser har pressat de långa terminerna till nya all-time lows. I skrivande stund, onsdag förmiddag, handlas Q4-15 till 23,00 euro per MWh, ÅR-16 till 23,80 euro per MWh och ÅR-17 till 25,00 euro per MWh.

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ring oss på 0771-12 12 00.


Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.