Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur Veckoöversikten 10 december 2014

Väder och hydrologi

I början av perioden blir det blött och milt väder som övergår till torrare och kyligare i slutet av nästa vecka. Den hydrologiska balansen hamnade på minus 15 TWh i vecka 49 och bedöms att förbättras till minus 13 TWh i vecka 52.

Spotpriser

Under vecka 49 sjönk systemproset med två euro per MWh till 31,21 euro per MWh. Konsumtionen var något högre men det var betydligt mera vind i Norden och i Tyskland. Vi kan notera vindrekord i Sverige på morgonen den 10 december med cirka 4700 MW. Vi bedömer att spotpriset för vecka 50 hamnar på cirka 31 euro per MWh.

Elterminer

Denna veckoperiod inledde avvaktande för den korta kurvan men under vecka 50 föll priserna skarpt när väderprognoserna var betydligt mildare och blötare än väntat.  I skrivande stund, läs onsdag förmiddag, handlas Q1-15 till 33,0 euro per MWh och ÅR-16 till 30,4 euro per MWh.

Under denna veckoperiod har terminerna överlag handlats sidledes. I skrivande stund, läs onsdag förmiddag, handlas Q1-15 till 34,25 euro per MWh och ÅR-16 till 30,75 euro per MWh.

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ring oss på 0771-12 12 00.


Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.