Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur Veckoöversikten 28 januari 2015

Väder och hydrologi

Inledningsvis lågtrycksdominerat med milt och blött väderläge. Från och med helgen faller temperaturen faller ner till 2-3 grader under normalt och i nästa vecka faller den ytterligare till 3-5 grader under normalt och då blir det också torrare. Den hydrologiska balansen hamnade på minus 4 TWh i vecka 3 och bedöms att förbättras till minus 3 TWh i vecka 6.

Spotpriser

Spotpriserna steg kraftigt i vecka 4. Systempriset gick upp med 6,3 euro per MWh till 35,03 euro per MWh. Uppgången berodde på högre konsumtion och betydligt mindre vind i Norden och i Tyskland.
Innevarande vecka, vecka 5, är spotpriserna väsentligt lägre. Vi har mildare väder och lägre konsumtion och betydligt mer vind i både Norden och Tyskland.  Vi bedömer att spotpriset i vecka 5 blir 28,5 euro per MWh.

Elterminer

Denna veckoperiod inledde med svagt stigande terminspriser. På måndagen föll dock hela kurvan ned relativt kraftigt när väderprognoser visade på avtagande kyla men på onsdagen handlades priset åter upp. De längre terminerna har under veckan fallit på lägre marginalkostnad. I skrivande stund, onsdag förmiddag, handlas Q2-15 till 26,40 euro per MWh och ÅR-17 till 28,00 euro per MWh.

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ring oss på 0771-12 12 00.


Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.