Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur Veckoöversikten 25 februari 2015

Väder och hydrologi

I början av perioden blir det milt och blött väder. Från mitten av nästa vecka blir det något torrare och kallare på grund av ett högtryck. Den hydrologiska balansen hamnade på minus 4 TWh i vecka 7 och bedöms att förbättras till minus 1 i vecka 10.

Spotpriser

Spotpriserna fortsatte ned i vecka 8 på grund av minskad konsumtion och mer vindkraft. Systempriset hamnade på 26,87 euro per MWh, en nedgång med 2,7 euro per MWh.
Innevarande vecka, vecka 9, har priserna fortsatt rört sig nedåt. Konsumtionen är något lägre och kärnkraftne ligger på högre nivå. Vi bedömer att spotpriset i vecka 9 blir 25,5 euro per MWh. 

Elterminer

Denna veckoperiod inledde svagt för hela kurvan, genomgående blöta och milda väderutsikter innebar ny bottennivå för frontkvartalet. Tisdagen bjöd dock på en relativt kraftigt uppgång i och med stigande marginalkostnad och torrare samt kallare väderutsikter. I skrivande stund, onsdag eftermiddag, handlas Q2-15 till 25,85 euro per MWh och ÅR-17 till 28,40 euro per MWh.

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ring oss på 0771-12 12 00.


Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.