Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Elmarknadsläget just nu

Vi skickar löpande ut elmarknadsanalyser och beslutsunderlag till våra större kunder. Här kan du läsa en del av innehållet i vår veckoöversikt.

Utdrag ur Veckoöversikten 10 september 2014

Väder och hydrologi

Kommande tio dygn väntas ett högtryck dominera vädret. Det blir små nederbördsmängder och temperaturer över det normala. Den hydrologiska balansen hamnade på minus 6 TWh i vecka 35 och bedöms att försämras till minus 12 TWh fram till vecka 38.

Spotpriser

Systempriset steg svagt till 34,70 euro per MWh i vecka 36. Orsaken till detta är i första hand något mindre vindkraftproduktion och höjda vattenvärden i södra Norge. Konsumtionen var oförändrad jämfört med veckan före. Denna vecka har vindkraftsproduktionen varit högre och konsumtionen varit marginellt lägre. Vi bedömer att spotpriset för vecka 37 hamnar på drygt 34 euro per MWh.

Elterminer

Torrt väder och fortsatt torra väderutsikter har inneburit stigande terminspriser, framförallt för de närmsta kvartalen. Helårsterminerna har haft en svagare utveckling, förutom helår 2015 som har handlats upp något. I skrivande stund, onsdag förmiddag, handlas Q4-14 till 36,45 euro per MWh och ÅR-15 handlas till 33,50 euro per MWh.

Vill du ha mer information om läget på elmarknaden kan du kontakta din personliga säljare eller ring oss på 0771-12 12 00.


Elmarknadsläget är framtaget av Bixia Energy Management AB. Informationen som ligger till grund för analyserna kan ändras snabbt och därmed göra dem inaktuella. För eventuella felaktigheter i texten ansvaras ej.