Energibloggen
Närproducerad el till lunch - älska vatten!
2013-11-25

För ett tag sen var jag och hälsade på en av våra närproducenter strax söder om Trollhättan, och om man befinner sig på västra sidan Göta älv så är man faktiskt i Bohuslän. Vår Bixia Nära-leverantör Thomas bor i Västerlanda som hör till Lilla Edets kommun, som jag känner till ganska väl, men den vägen som går förbi Västra Röd hade jag aldrig åkt på tidigare och den leder till Stenungsund. Thomas bor bokstavligen precis bredvid vattenfallet och när jag kom in i huset kändes det som vi svävade ovanför både vatten och mark. Vilken vidunderlig utsikt!
 


Vi satt vid bordet och jag fick ta del av både gofika och berättelsen om Västra Röd och vattenkraften där. Med tanke på att fallhöjden på cirka 25 meter var precis utanför fönstret, så var det nästan som att ta en tugga av närproducerad el. Det smakade bra!

Vattnet leds in i en tub (ett stort rör) de 25 metrarna ner till kraftverket där elen genereras. Men det mesta av vattnet flödar fritt förbi tuben, och det var härligt att höra Thomas berätta om hur han hjälper ålar och grodor om vårarna så de kommer vidare ner för fallet. Och jag skulle gärna vilja se hur ålarna tar sig upp! Men tyvärr är det så att även här har antalet ålar drastiskt minskat.

Eftersom Thomas bott på den här platsen hela sitt liv har han alltså märkt vad som hänt med djurlivet genom åren. Industrin som ligger västerut släppte ut mycket under 70-talet och vindarna tog det österut, så hela berget med flera vattensystem blev försurade och både djur och natur påverkades negativt.

Thomas hade samlat många tidningsklipp om den lokala vattenkraften runt om i Västsverige. En härlig historisk samling, och jag fick se en gammal rubrik som jag känner är precis vad jag jobbar för - Det går att få både el och bra miljö!

Vi var helt eniga om att vi behöver lokalt producerad och förnybar el, när andra produktionskällor kanske inte finns kvar i framtiden. För att få mer förnybar och lokalt producerad el krävs det medvetna och engagerade människor som är nyfikna på hur el ”tillverkas”, använder elen med förnuft och även ser till att miljöresurser bevaras.

Energiomställningen kräver en hel del av oss, både elbolag och elanvändare, och jag är övertygad om att det är på den småskaliga nivån vi kan göra stor skillnad för att minska klimatpåfrestningarna. Alla kan bli elproducenter med tanke på hur lätt det är att investera i solceller, och vindkraft kan vi vara delägare i på olika sätt. Men när det gäller vattenkraften kan vi åtminstone stötta eldsjälarna som lägger tid och kraft på att förse oss med förnybar el när vinden har mojnat och solen lyser med sin frånvaro.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Bixia Nära, El, Förnybar, Klimatansvar, Miljö, Vattenkraft, el, energi, klimat, miljö, miljö el, nära, närproducent, närproducenter, närproducerad, vattenkraft, småskalig, småskalig elproduktion
I väntan på juleljusen – köp LED
2013-11-15

Mitten av november och mörkret är kompakt klockan 17 när jag beger mig hemåt efter arbetsdagens slut.
Nu ökar elanvändningen för belysning men det är tur det finns så många LED-lampor nuförtiden. Det var många år sen jag blev en LED-nörd, och hemma har jag bytt ut alla lampor utom den i ugnen. Några är lågenergilampor ska jag dock erkänna.

När det gäller LED-lampor har jag märkt att priserna blir lägre och designen läckrare, och fler och fler butiker börjar sälja LED. I like!

Du som bor i trakterna av Linköping, Växjö och Örebro kan passa på att köpa julklapp till dig själv eller nära och kära i våra egna butiker. Vi har laddat med nya armaturer inför julen, och bland annat den här fina ljusstaken.

LED ljustake

 

Nån kyla har vi inte heller känt av den här hösten (ännu!) och min familj och jag hade använt 400 kWh mindre i oktober i år än samma månad förra året. Men förra hösten kom kylan i slutet av november (enligt mina egna noteringar i min elanvändarfil), så vi får väl se om det blir en repris på det. Brrr…

Själv ser jag fram emot arbetet i slutet av det här året; kontakt med miljöfondstagare, påbörja klimatbokslutet, workshop i Stockholm om nya ISO14001, arbeta med nya miljömål för nästa år och fortsätta utveckla våra tankar och idéer kring hur vi på Bixia ska jobba vidare med miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågorna.
Snart är det äntligen ett nytt år och nya utmaningar - jag längtar redan!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) LED, butik
Förnybar el, grön el, ren el, miljömärkt el, närproducerad el? Kärt barn har många namn…
2013-11-07

I elbranschen kämpar vi för att behålla våra kunder och metoderna varierar. Det vi vill är att folk väljer elbolag utifrån vad vi håller på med, inte vad vi säljer. För elen vi säljer är i stort sett samma blandning överallt, eller hur? Jag brukar jämföra med produkten bensin som inte skiljer sig så mycket åt mellan de olika företagens pumpar.

Enligt lag från 2010 måste vi som elhandlare redovisa elens ursprung (=produktionens energikällor) för våra kunder, och det har varit med på våra fakturor sen dess. Tidigare i år kom kravet att det ska redovisas som diagram. Så vi tog helt sonika de diagram vi haft på vår hemsida i flera år och satte på fakturorna. Såhär ser de ut.

Urpsrungsmärkning diagram 2012

Bild: Elmixen kallas även för ursprungsmärkning

 

Som du ser till vänster i bild så har alla våra privatkunder alltid 100 procent förnybar el, och vi ser till att täcka deras elbehov genom våra inköp. Men i vår totala elmix, det mittersta diagrammet, ingår även våra företagskunder och där ser du att det också finns kärnkraft och fossilbaserad elproduktion. Varför då undrar du? Därför att den förnybara elen inte räcker till alla!

Det är därför vi satsar på att bygga ut den förnybara elproduktionen på olika sätt;

  • Systerbolaget Bixia ProWin AB fokuserar på vindkraft, och både bygger, äger och förvaltar vindkraft tillsammans med våra kunder.
  • Vi säljer solcellspaket till hushåll och företag så de kan bli sin egen elproducent.
  • Bixia Miljöfond stöttar med pengar så att fler småskaliga vattenkraftverk kan starta upp igen och vi får mer lokal, förnybar el.


Det är alltså inte ditt val av elavtal där grön/miljömärkt/ förnybar el ingår från något av Sveriges elbolag som ser till att elproduktionen från de förnybara energikällorna ökar. Det är ditt val av elbolag som avgör om den förnybara elproduktionen ökar.

MEN ditt val av elavtal med enbart 100 procent förnybar el säger oss i elbranschen att efterfrågan är hög, så vi måste öka utbyggnadstakten. Där lägger vi vår kraft.

PS. Vi på Bixia säger närproducerad el eftersom vi köper in förnybar el från cirka 800 lokala elproducenter runt om i hela Sverige. Men det är inte grön el, den är orange. :-)

 

 

 

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Elmarknad, Klimatansvar, Elmix, ursprungsmärkning, el, El
Redan oktober? Det betyder att miljöfondspengar ska fördelas!
2013-10-07
Veckorna går fort när man har roligt, och det pågår en massa aktiviteter i min Bixiavärld. Jag var till Stockholm den 25 september på konferensen Klimatanpassning Sverige och lyssnade på många miljökändisar och engagerade eldsjälar. Trots allt prat om IPCC-rapporten (delegaterna satt endast 2,3 kilometer från oss och slutförde sammanfattningen av rapporten!) och de negativa klimateffekterna, så kände jag mig ändå hoppfull eftersom jag fick reda på hur mycket som faktiskt händer där ute i Sverige i verkligheten. Och med tanke på att det är de mest befolkade områdena i Sverige som kommer att drabbas av förhöjda vattennivåer är det ett mycket viktigt arbete.

Jag har också deltagit i Framtidsdagarna i Uddevalla och fick prata närproducerad el med flera engagerade människor. Men vi utställare och även arrangörerna hade gärna sett många fler besökare till Bohusläns museum de här dagarna. Troligtvis konkurrerade vi både med längre öppettider i citybutikerna på torsdagen samt soligt höstväder hela veckoslutet. Men de jag träffade visade i alla fall stort intresse för att köpa närproducerad el. Kul!

Bixia Miljöfond ja. Nu är det äntligen dags med det både roliga och otroligt svåra jobbet att fördela pengarna till de inkomna projektansökningarna. Och vi har slagit rekord i år! Hela 65 stycken ansökningar kom in från 15 april till 30 augusti, och till stor del berodde det på de nya kriterierna för solcellsinvesteringar. Härligt att så många tagit ställning och agerat för verklig förändring för klimatets skull!
Vi har fått solcellsansökningar både från privata hushåll och företag, totalt 30 stycken, och den sammanlagda installerade effekten är hela 265 kW vilket innebär att de sett till att minska koldioxidutsläppen med 37,5 ton!
Vi har även fått in andra ansökningar så klart, och det handlar som vanligt till stor del om vattenkraft, men även vindkraft, kraftvärme, prototyper och spännande demoprojekt.
Som sagt, på tisdag 8/10 i Nässjö händer det. Då sitter jag och resten av styrgruppen och försöker enas om vilka projekt som får ta del av miljöfondspengarna. Håll utkik här (bland annat) så får du reda på hur det gick.
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond, miljöfond
Älska vatten, älska vind - same same but different
2013-09-23
För en vecka sen var jag på en tvådagars konferens på Chalmers om senaste vindkraftforskningen, och det var en ny upplevelse för mig att alla föreläsningar var på engelska. Jag lärde mig flera nya ord (tack Google Translate-appen) och i pauserna fick jag tillfälle att prata med flera nationaliteter; Tyskland, Indien och Island bland annat.
Arrangörer till konferensen var SWPTC, Svensk Energi, Vindval och Vindforsk och det var väldigt intressant att ta del av den senaste forskningen, både inom teknik och miljöpåverkan.
Deltagarna på konferensen representerade forskningen, myndigheter och projektörer/konsulter samt företag som bygger och äger vindkraft. Under dag två följde jag det föreläsningsspår som hade fokus på miljöfrågorna. Många av oss där var enhälliga om vikten av att fokusera på dialog och samarbete mellan alla parter samt de människor som finns i de områden där vindkraft eventuellt etableras. Däremot var det många på konferensen som saknade tydliga kriterier för miljöfrågorna, och vi pratade om ett slags standardförfarande. Men vem har ansvaret att ta fram det?

Jag har upplevt samma frågeställningar inom den småskaliga vattenkraftbranschen det senaste året, och det gladde mig när kvinnan från Länsstyrelsen nämnde förslaget att ”se det biologiska som tekniska frågor att lösa”. Precis det kom Karin och jag också fram till i den miljöfondsrapport om småskalig vattenkraft som vi publicerade i våras.
Onekligen påverkar all elproduktion vår livsmiljö, och det är viktigt att minimera påverkan så mycket det går. Mitt drömscenario är att få reda på ett projekt som till och med lyckats gynna ekosystemet. För el vill vi alla ha, trots allt.

Under paneldebatten i slutet av dag två nämnde en representant från ett stort företag att i deras fall kan de mycket väl blåsa av ett projekt om antalet tillkommande miljöutredningar påverkar den ekonomiska kalkylen för mycket (minskar lönsamheten alltså). Som motkommentar från en Vindval-representant fick han då att vi måste se till alla tre delarna; ekonomi, ekologi och socialt ansvar.  Klockrent!
Enligt mig måste alla dessa tre delar in i kalkylerna istället för vinstmaximering. Ska vi tillgodose miljövärden kan vi inte klämma ut varenda möjlig kilowattimme eller krona. Men för att det ska hända kanske det måste bli som en deltagare nämnde – en lagstiftning om hållbarhet för företag.

PS. Att gå på vindkraftkonferens samma vecka som vi lanserade vår senaste reklamkampanj Älska vatten kändes verkligen som att gå mot strömmen. Men sol, vind och vatten är alltid aktuellt i Bixiavärlden.
Förresten, om du inte sett vår tv-reklam om vatten ännu så finns den här. Simma lugnt!
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) miljö, Miljö, solel, vindenergi, solenergi, Solel, vind, Vind, vattenkraft, småskalig
Fredagsfunderingar igen
2013-09-13
Jag har precis skrivit ett mejl till en av våra Bixia Nära-leverantörer, som jag dessutom ska hälsa på om några veckor. Thomas i Västerlanda har vattenkraftverk och säljer sin el till oss på Bixia.
När jag satt och skrev så tänkte jag på det telefonsamtal Thomas och jag hade för ett tag sen, och vad mycket vi hade att prata om. Thomas verkar vara engagerad sen länge i sin närmiljö, både i djur och natur, och vattenkraften som en energikälla för att komma ifrån den fossilbaserade elproduktionen. Ska bli kul att få se hans vattenkraftverk, som dessutom har en rejäl fallhöjd.

Ja då var det redan fredag igen och jag ska fylla på min egen energi med förnybar livemusik i kväll. Och nästa vecka kommer alla ni andra få reda på vilket ord vi tycker man ska fylla i nedanstående med. Trevlig helg på er!

Älska sol!
Älska vind!
Älska ______!
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Bixia Nära, närproducerad, Närproducerad, Närproducent, närproduent, nära, Nära, vattenkraft, Vattenkraft
Folk har noll koll på sina elavtal
2013-09-09
Efter lördagens event i Trollhättan kan jag bara konstatera att det fortfarande är pris istället för själva elen som är i fokus. Inte så konstigt ändå tycker jag, eftersom det är det vi alla har blivit upplärda att fokusera på de senaste decennierna...
Vi hjälpte många av våra besökare att välja en avtalsform som passade dem bättre, men det var inte så lätt att prata om närproducerad el. Den familj som blev mest intresserad bestod av en mamma med två pojkar. Den äldste var i mellanstadieåldern och fick vår DVD om Elof som förklarar hur elmarknaden funkar. Han blev helnöjd eftersom de jobbar med energi i skolan just nu. När jag berättade att vi säljer el från Thomas vattenkraftverk i Västerlanda ett par mil söder om Trollhättan, så sa mamman till sonen ”Det är precis som du sa, att du vill ha något som är nära.” Det värmde verkligen i mitt hjärta att en så ung människa ser värdet i det närproducerade.

Själv köpte jag päppelmos och rosenkvittenmarmelad på marknaden från en gård i Västra Tunhem. På andra sidan Hunneberg är verkligen närproducerat för min del.
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) el, Elavtal, Elpris, elpris, närproducerad, Närproducerad
Närproducerad el – hur ska vi förklara det?
2013-09-06

Fredagsfunderingar på kammarn...

Vi har aktivt satsat på att köpa in förnybar el sedan 2008, och för några år sen valde vi att kalla det för närproducerad el. Just för att närproducerad mat är ett så vedertaget begrepp. Många med mig vill välja lokala leverantörer som med själ och hjärta lägger ner tid och kraft på att odla ekologiska råvaror och även förädla det till välsmakande och giftfri mat.

För oss är närproducerad el också något exklusivt och lokalt som eldsjälar lägger ned sin tid och kraft på att framställa. Många pratar om grön el, men den närproducerade elen är såklart orange. Vi har många hundra leverantörer över hela Sverige som ”gör el” med hjälp av sol, vind, vatten och biomassa – naturens förnybara krafter alltså. På vår Sverigekarta kan du se var de finns.
Bakom varje orange prick på kartan finns det människor, och det är därför vi tar närproducerad el ett steg längre i och med Bixia Nära.
Varje närproducent har sin historia och den vill jag gärna dela med dem, dig som kund och alla andra. Jag vill få alla delaktiga på den här resan till en mer hållbar framtid. Det är nu omställningens tid och vi ska alla bli bättre på att ta tillvara naturens resurser istället för att överutnyttja moder jord.

Men så var det detta med el. Det går inte att ta på, lukta på eller äta. Ändå menar vi på Bixia att närproducerad el gör skillnad. Det gör skillnad för klimatet eftersom förnybar el inte ger några koldioxidutsläpp. Det gör skillnad för det lokala näringslivet i och med närproducenternas egna verksamhet. Och det gör skillnad för många andra när du som elkund väljer den förnybara, närproducerade elen istället så vi tillsammans fasar ut den fossilbaserade elproduktionen i Europa.

Den fysiska elleveransen hem till dig är ju bara elektroner som rusar iväg åt det håll de gör nytta (=ska användas), och det är som det är i och med fysikens lagar. Men att långsiktigt satsa på närproducerad el innebär att när efterfrågan ökar måste även tillgången öka. Det är där du som kund har makten att se till att så händer när du väljer den närproducerade elen.

När det gäller ökad andel förnybar el vet jag att i år har många valt den absolut mest närproducerade el som finns – egen solel hemma på taket. Den trenden bara växer och växer, precis som andelen närproducerad mat. Jag läser nämligen just nu i den lokala näringslivsbilagan att närproducerat är trendigt, och jag kan inte annat än att hålla med. Precis som vi vill veta vad vi äter tror jag många vill veta var elen kommer ifrån, hur den produceras, och vilka människor det finns ”bakom de orange prickarna”.

I morgon lördag ska jag att jobba några timmar på en närproduceratmarknad här i Trollhättan, och det ska bli spännande att prata med folk om närproducerad el och Bixia Nära. Jag vet att jag kommer få en massa bra frågor som gör att jag kan bli ännu bättre på att ta mig fram på omställningsvägen till en mer hållbar framtid. Du hänger väl med du också?

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Förnybar, närproducerad, Närproducerad, Bixia Nära, närproducent, Närproducent
Senaste nytt! Sommaren är inte slut!
2013-09-04
Enligt kalendern var det sista sommardagen i lördags 31 augusti, och nu är september här. Det blir mörkt tidigare på kvällarna, så helt plötsligt måste man gå runt hemma och tända lampor. Fast det gör inte jag. Jag har satt tajmer på all min mysbelysning. Och nej, enligt mig så är sommaren inte slut. Jag såg nämligen att SMHI-appen i mobilen "lovar" en härligt solig vecka med varma temperaturer. Så jag tänker fortsätta Älska sol! ett tag till. Det blir inte alls svårt för jag har en massa miljöfondsansökningar att ta itu med som visar svart på vitt att många har satsat på egen el från solen i år. Det är en positiv trend som pågår, men ändå önskar jag fler kunde göra detsamma. Potentialen för solel är nämligen enorm.

Förutsättningen är ett tak vänt åt söder, inga träd som skuggar och en investering på cirka 65 000 kronor för en lagom stor solcellsanläggning på 4,5 kilowatt (effekt alltså, inte energi). Då får man ut cirka 2000 kilowattimmar på ett år, och det minskar koldioxidutsläppet (CO2) med 0,4 kilo per kilowattimme vilket innebär 800 kilo/år totalt. Och om 5000 husägare gör detta, ja då blir det hela 4000 ton mindre CO2 i atmosfären varje år!

Lönsamt för klimatet med andra ord. Men det är såklart lönsamt för dig som äger en solcellsanläggning också. Efter några år är investeringen avbetald och elen du gör själv är gratis. Vem kan tycka att det är dåligt?
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) miljö, miljöfond, solel, solceller, Miljö, Miljöfond, närproducerad, Närproducerad, Solel, Soleceller
Nytt kök eller egen solel?
2013-08-19

Förra måndagen var jag och hälsade på en Bixiakund som bor i ett helt vanligt enplanshus, i ett helt vanligt villaområde, i helt vanliga Trollhättan. Men det som är ovanligt med Christina och Eriks hus är att de har både solfångare och solceller på sitt tak.

Christina välkomnade mig via det härliga uterummet, där kvällssolens strålar kikade in mellan buskar och träd. Jag fick mig en kopp kaffe och började fråga hur det kom sig att hon köpte solceller av oss.

Christina och Erik flyttade till huset 1980, och till för ungefär fem år sen har de levt med direktverkande el som uppvärmningsform. Inga kul elfakturor med andra ord… Men så satsade de på både solfångare med ackumulatortank till varmvattenberedaren och en pelletskamin i vardagsrummet. Redan då började Christina fundera på det här med solceller för att göra egen el men det dröjde tills förra året för beslutet att förverkligas. Det var artikel om solceller i Bixias fakturabilaga som påminde henne, och i maj i år var installationen av solcellsanläggning klar med hjälp av vår samarbetspartner Nordic Solar.

Bild: Christina vid sitt tak som har både solfångare och solceller


Christina har alltid varit miljömedveten och kör även biogasbil sen länge, så inga grannar och vänner tyckte det var konstigt att hon också ville ha solceller. Det Christina tycker är konstigt att ingen annan har satsat, inte någon i villområdet och ingen av vännerna. Jo, en har skaffat biogasbil. Och i villaområdet intill finns det ett tak med solceller på.

Det Christina noterat i sitt villaområde är att flera nyinflyttade minsann har (eller tar sig) råd att byta till nytt kök för minst hundratusen kronor, eller byta till nytt tak för många tiotusentals kronor. Varför är det då ingen som investerar i solceller?! funderar Christina. Ett nytt kök eller tak generar inga kilowattimmar eller för att använda Christinas egna ord:
- Jordens resurser är begränsade och vi måste alla göra något för miljön och börja tänka långsiktigt. Att köpa solceller är inte omöjligt för någon, för så stor investering är det inte.

Christina är nöjd med sin solcellsanläggning, och på julifakturan syntes fördelen tydligt när det stod: ”Innestående belopp 22 kronor”. Hon behövde inte betala för någon el, eftersom solen hade sett till att täcka elbehovet.

Vi på Bixia hoppas fler gör som Christina och satsar på egen el från solen. Det är en investering, inte bara i fastigheten, utan för framtiden och klimatet. Solceller kan hålla i säkert 50 år, så det innebär många decennier där husägaren slipper köpa en del av sin el från någon annan.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Elproduktion, Solceller, Solel, el, energi, miljö, miljö el, småskalig elproduktion, solel
Lätt att älska sol den här sommaren
2013-08-09
Vilken fantastiskt solig sommar det blev! Jag hoppas många av er har hunnit med att njuta av sol och bad. Ledigt innebär möjligheter att ladda upp med nya krafter, och jag måste säga att nu är jag riktigt sugen på höstens jobbaktiviteter.

Att egen el från solen är intressant, det har vi på Bixia varit medvetna om i flera år och jag kan lätt konstatera att det intresset inte har svalnat ett dugg.

I mitten av maj var jag på en workshop om solceller för lantbruk och i juli fick jag den färdiga förstudien som finansierats av Västra Götalandsregionen. Grunden var enkätundersökningar till LRF-medlemmar och sedan utredning av olika affärsmodeller. Det känns bra att vi på Bixia redan har bra erbjudanden om egen el från solen!

Veckan efter midsommar var det en av Europas största lantbruksmässor strax utanför Lund; Borgeby fältdagar. Vi på Bixia var med för andra gången och i år tog vi i lite mer och hade två montrar och rejält med bemanning. Gissa om vi fick prata solel! Hela tiden i stort sett. Men även om vår vindkraft, hur vi köper in förnybar el och Bixia Miljöfond. Jag var med båda dagarna och fick en stor härlig dos med mässa.
Här kan du se bilder från Borgeby Fältdagar på vår Facebooksida »

Sedan i april har jag fått ett stort antal miljöfondsansökningar om stöd till solceller också. Flest från privata hushåll, men även några från företag.
Jag hoppas fler företag blir engagerade i det här med solenergi, både för att utveckla nya tekniker och produkter som kan skapa fler arbetstillfällen, och egna solenergianläggningar för att få egen el och lägre driftskostnader.
Jag har läst på lite om Energimyndighetens program ”El och bränsle från solen” som bland annat handlar om att få fram nya tekniska lösningar och nya produkter genom ett ökat samarbete mellan forskning och näringsliv. Ska bli spännande att följa detta några år framöver.

Sen ska vi komma ihåg att vi inte bara kan lita på bättre och energieffektivare teknik eller förnybar el. Vi måste lära oss att använda mindre el genom att se över hur, när och till vad vi använder elen. Jag tror det finns många möjligheter att göra enkla, smarta och billiga insatser både i våra hem och hos företag för att spara på el och pengar. För det handlar till stor del om vårt beteende. Eller är elen för billig så vi bryr oss inte om hur mycket vi använder?
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) solel, Solel, Solceller, Förnybar
Kraften i vattnet – uråldrig och förnybar
2013-07-04

För några veckor sen var jag till Småland på studiebesök till några av våra miljöfondstagare. Att Bixia Miljöfond ens blev till var tack vare ett nedlagt vattenkraftverk, och sedan jag började jobba med miljöfonden 2010 har mitt intresse ökat för möjligheterna med småskalig vattenkraft.

Först förstod jag inte varför jag vurmar för vattenkraft, men så kom jag på det. Jag är ju i stort sett född i Trollhättefallen. Nej, BB låg på den tiden några kilometer ifrån fallen. Men jag har spenderat mycket tid vid slussarna i Trollhättan i min ungdom, och även sett fallpåsläppen många gånger under somrar och Fallens dagar.

Trollhättefallen har ju funnits länge och ruinerna från industrierna kan fortfarande ses bredvid fallfåran. Men vatten och dess djurliv och kraft har förgyllt människans levnad sedan årmiljoner, det vet vi ju. Nu handlar min värld om småskalig vattenkraft och hur vi kan få både el och ekologiska system som fungerar. Studiebesöken vecka 24 gjorde jag tillsammans med Karin Westphal, en av våra miljöfondstagare som jag lyckats få in i vattenkraftsvärlden och som jag bloggat om tidigare.

Stocke kvarn
Vårt första studiebesök var till Stocke kvarn strax utanför Växjö, där Leif Jarl och hans familj har bott i generationer. Och vilket vackert ställe! Naturmiljöer runt om vattendrag kan verkligen ta andan ur en. Leif har byggt ett nytt bostadshus i samma stil som det gamla, restaurerat kvarnen och tar dessutom tillvara på vattnets kraft med hjälp av en fallhöjd på drygt fyra meter och en asynkrongenerator på 30 kilowatt. Ungefär 100 000 kilowattimmar blir det per år, och en del av den elen går till Leifs hushåll, men överskottet säljer han till oss som Bixia Nära-el.

 


Bild: Stocke Kvarn Foto: Kim Blomster


Vid Stocke kvarn finns dessutom en fiskvandringsväg (fast nu har jag lärt mig att det heter faunapassage, det lever ju fler varelser än fiskar i vattnet) som jag gärna ville se. Faunapassagen vid Stocke kvarn är delvis finansierad av en annan miljöfond som Svenska Naturskyddsföreningen har. De pengarna kommer från förnybar el märkt med Bra Miljöval.

Jag har lagt upp några bilder från Stocke kvarn som ett album på Bixias Facebooksida och det är verkligen ett litet paradis Leif och hans familj har där. Här kan du också läsa den miljöfondsrapport från år 2010 som handlar om Stocke kvarn.

Lyckebyån

Andra dagen blev en turné i glasriket från Åfors, via Eriksmåla och Johansfors, ner till Broakulla längs med Lyckebyån. Vattenregleringsföreningen där startades för 100 år sen och stödet från miljöfonden har gått till att utreda var, i det nästan 10 mil långa, vattensystemet det är mest lämpligt att bygga nytt vattenkraftverk. Det har visat sig att Broakulla är mest lämpligt, och just nu håller föreningen på med att sammanställa tillståndsansökan med miljökonsekvensbeskrivningen. Vi håller tummarna att allt löper på i processen så vi får mer förnybart i elsystemet.

Här finns bilderna från den resan som ett album på vår Facebooksida.

 

 


Bild: Lyckebyån Foto: Kim Blomster


Stort tack till Christer Langner som var vår privatchaufför de här två dagarna! Som dessutom bjöd på intressant information om solcellsprojekt i Vilankulos, Mocambique som Erikshjälpen i Växjö genomfört.

El är ingen självklarhet i andra delar av världen, men flera skolor och sjukhus i Vilankulos har numera solceller på taken och batterier så de kan lagra energi. Det innebär att de kan ha vuxenskola på kvällarna och utföra operationer på sjukhusen alla tider på dygnet. Lite belysning gör stor skillnad med andra ord.

Gesäters kvarn
Sista studiebesöket den här veckan tog Karin och mig till Dals-Eds kommun i Dalsland. Trots att jag har mina rötter i Dalsland så körde jag på vägar jag aldrig varit på förr. Det är ett litet landskap men storslaget och vackert med böljande marker i den här delen.

Bröderna Jens och Dan Sjöström har fått miljöfondspengar för att utreda möjligheterna att starta vattenkraft vid släktens gamla kvarn vid Töftedalsån. Nu var inte kvarnbyggnaden kvar eftersom vägen rasade för några år sen och Vägverket var där och rättade till det hela. Dessvärre försvann en naturlig ”lagun” som fanns nedanför fallet när vägen restaurerades, men det påverkar inte kraftverkets framtida placering. Dock blev miljöpåverkan ganska stor menade Jens när han berättade om det.

Fallhöjden är riktigt mäktig vid Gesäters kvarn, cirka 6-7 meter, och beräkningarna visar att det kan produceras cirka 1 miljon kilowattimmar här. Ett härligt tillskott av förnybar el, och det ska bli spännande att få följa ett vattenkraftprojekt i mina trakter ända från början! Även här är det dags för miljökonsekvensbeskrivning, och eftersom Karin finns i Uddevalla kommer hon att stötta bröderna Sjöström i den processen.

Här finns bilderna från Gesäters kvarn på vår Facebooksida.

 

 


Bild: Gesäters Kvarn Foto: Kim Blomster


Ansökningsperioden i Bixia Miljöfond pågår för fullt nu, och jag har fått in ganska många redan till min stora glädje. Så har du, eller någon du känner, projekt på gång som ökar andelen förnybar el eller hjälper oss att minska elanvändningen är det definitivt rätt att söka pengar från miljöfonden! Vi har en miljon kronor att dela ut även i år och årets ansökningsperiod går ut fredag 30 augusti.

 

Publicerad av Kim Blomster och tillhör kategori(er) Elproduktion, Förnybar, Närproducerad, Miljöfond, Vattenkraft, Miljö, Miljöfond
Sol, vind och vattenkraft – sommaren är här
2013-06-19

Utredningsrapporter om nettodebitering och nordisk slutkundsmarknad till trots så har jag fokuserat mest på småskalig vattenkraft och vindkraft den senaste tiden. All elproduktion påverkar miljön, och de senaste åren har vindkraft debatterats i media och nu återkommer diskussionerna om vattenkraften. Vindkraften har gått från småskalig till storskalig (det lönar sig inte annars) och vattenkraften har gått från storskalig till småskalig, enligt mig. Vi ska inte bygga ut de stora älvarna mer, men det finns många outnyttjade vattenkraftanläggningar runt om i Sverige som kan komma igång igen.
Det är därför vi har Bixia Miljöfond, och sedan starten 2008 har vi stöttat drygt 50 vattenkraftprojekt. Men vi vet också att många miljöfondsprojekt inte har mynnat ut i mer förnybar elproduktion, så för ett år sen bestämde vi oss att undersöka hur det har gått för flera av dem.

Med hjälp av en miljöfondstagare, Karin Westphal som är både elkraftingenjör och biolog, har vi nu en rapport som beskriver hur projektägarna upplevt processen att få igång sitt vattenkraftverk. Det är många och långa turer med både myndigheter och intressenter som gör att projekten drar ut på tiden, och som en projektägare uttrycker det - ”Ladda med gott om tålamod!”

Efter en ett år lång ”resa” tillsammans med Karin har vi båda lärt oss mycket om småskalig vattenkraft och den juridik som ligger bakom. Samt att ingenjörer och biologer är två yrkeskategorier som aktivt behöver föra en konstruktiv dialog tillsammans med myndigheter för att se till att vi får tillgång till både förnybar el och ekologisk mångfald. Komplext ja visst, men en viktig del av en hållbar framtid.

Vattenkraft innebär stor miljöpåverkan, men är även en attraktiv kraftkälla då det faktiskt går att lagra kraften i vattnet. När inte solen och vinden räcker till så finns det reglerbara vattnet där och kan förse oss med förnybar el. Men som sagt, ett gynnsamt ekologiskt system kring vattendragen är också viktigt att fokusera på. Därför är ett gediget grundarbete och en komplett miljökonsekvensbeskrivning en förutsättning för att starta nya vattenkraftanläggningar enligt Karin och mig.

Bild: Lindbacka Bruk AB. Fotograf: Kim Blomster

Läs gärna vår rapport och kommentera här på bloggen vilka tankar du får om vattenkraft och ekologi.
Alla svårigheter och möjligheter med vattenkraft ryms inte i vår rapport, men jag vet att det finns många eldsjälar där ute som kämpar både för småskalig vattenkraft och ekosystemen. Och jag lovar att med Bixia Miljöfond ska vi stötta så gott vi kan.

Och på tal om utredningar så pågår även Vattenverksamhetsutredningen som fick förlängd tid med nästan ett helt år, och slutredovisning ska ske i maj 2014. Men i oktober kommer en delrapport, så då hoppas jag vi får reda på hur vattenkraft med tillstånd äldre år 1918 ska utformas och drivas så de lever upp till miljöbalken och EU-rättens krav.

Men det är långt till oktober, nu tar vi midsommar först.
Ha en härlig helg där ute i natursköna Sverige!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) småskalig elproduktion, Vindkraft, vindkraft, vattenkraft, Vattenkraft, Miljöfond, miljöfond, solel, Solel
Varför är el så ointressant? Börja bry dig!
2013-06-04

Jag har en dröm. Jag önskar att alla kunde inse att el är en prisvärd tjänst/vara som underlättar vardagen för oss. Jo jag vet att alla ”vet” det, men jag tycker ingen inser det när de ska välja elbolag. Det är pris, pris, pris. Nu är jag ganska partisk i frågan, men jag ska försöka förklara vad jag menar och vad jag tycker är viktigt att tänka på när du ska se över dina elinköp.

När jag väljer varor och tjänster till mig själv och min familj så vill jag gärna ha något närproducerat som en bonde eller tjänsteföretag i min närhet har levererat. Det känns bra att supporta det lokala näringslivet och hjälpa till att få deras firma att gå runt. Är det dessutom ekologiskt (Krav-märkt) så vet jag att både bonden, hens djur, jag och min familj slipper få i oss gifter (bekämpningmedel bland annat) när vi äter.

När det gäller el så kan den också vara närproducerad, och för oss på Bixia är det förnybar el från småskaliga produktionsenheter i många fall, men det kan även vara vindkraftparker eller kraftvärmeanläggningar som använder biomassa som energikälla.

Vi har så många leverantörer, och jag har pratat med flera av dem genom åren i och med Bixia Miljöfond, och det som fascinerar mig är eldsjälen bakom produktionsanläggningen. Vad driver dem? Varför vill de ”tillverka” förnybar el? Hur ser de på klimatförändringarna och hållbar samhällsutveckling? Jag kommer att hälsa på några av dem om ett tag, och gissa var du kan läsa om det.

Den närproducerade elen vi köper in är uppe i en volym av två terrawattimmar, alltså 2000 miljoner kilowattimmar. Rätt mycket. Och vi har nu valt att kalla vår senaste produkt för Bixia Nära där du som kund kan välja vilket område, och i förlängningen vilka producenter, du vill ha närproducerad el ifrån och stötta producenternas verksamhet.

Hur då stötta tänker du? Jo, av de 29 kronor per månad som du betalar för Bixia Nära kommer hela 10 kronor att avsättas till vår miljöfond, som producenten kan söka pengar från för att öka sin produktion av förnybar el. Den ordinarie avsättningen är 45 öre per månad och Bixiakund och sker automatiskt. Men att välja Bixia Nära innebär att du gör ett aktivt val för verklig energiomställning till mer förnybar el!
Det fina i kråksången är att Bixia Nära-slantarna är öronmärkta för just det område du väljer, och ska alltså gå till miljöfondsprojekt just där.

Avsättningen till miljöfonden innebär rent krasst att det blir mindre i vinst till våra ägarbolag, men de har insett att det ändå är lönsamt för oss allihop med förnybar el, och då främst lönsamt för klimatet med minskade koldioxidutsläpp. Andelen koldioxidmolekyler har nu kommit upp till 400 miljondelar, och det skulle inte hända förrän nästa år trodde många experter… Hoppsan, det verkar accelerera. Och det senaste jag läste om isen i Arktis var att den kan vara borta redan inom 50 år. Konsekvenserna är svåra att greppa, men vi måste försöka att ta ett steg i taget för en bättre framtid.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Välj närproducerat och produkter med miljömärkningar till exempel.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Bixia Nära, el, elpris, klimat, närproducerad, Närproducerad, närproducenter, vattenkraft, vindkraft, solel, miljö, miljö el
Var kommer elen ifrån egentligen?
2013-05-13

Funderar du på det när du tänder lampan över köksbordet på kvällen? Eller startar datorn, eller börjar laga mat på spisen? Nej jag tänkte väl det. Det är vi inte många som gör. Elen finns ju bara där. Tryck på knappen så är den framme. I dag är tillgång på el en rättighet och ingen kan bli utan el (förutom vid strömavbrott och avtalsbrott förstås). Men elen har ett ursprung och självklart vill vi att det ska vara från förnybara energikällor, så därför köper vi på Bixia in så mycket förnybar el vi bara kan. Själv vurmar jag mycket för den närproducerade elen från våra lokala elproducenter runt om i hela Sverige.

Den här kartan består av 750 orange punkter – en för varje kraftanläggning som ”gör” el av sol, vind, vatten och biomassa. Det är mäktigt och äntligen, äntligen kan du som kund till Bixia välja från vilka av dessa kraftkällor du vill ha din el!

Vi kallar det Bixia Nära just för att det är närproducerad el från småskalig produktion som är spårbar ända ner till produktionskällan. Vi har delat in Sverige i områden och här på vår webbplats kan du klicka dig vidare och se vilka produktionsanläggningar som ingår i just det området du vill ha din el från. Mer ursprungsmärkt än så går knappt att få känner jag.

När du väljer Bixia Nära är du dessutom med och stöttar de lokala elproducenter lite extra, eftersom 10 kronor per månad avsätts till vår miljöfond som producenten kan söka pengar från och bygga ut sin kraftanläggning för att producera ännu mer förnybar el.

Det är bland annat på detta sätt vi får en hållbar samhällsutveckling – du bryr dig om var din el kommer ifrån, du stöttar dina lokala elproducenter, som ökar andelen förnybar el, och vi slipper koldioxidutsläpp från fossilbaserad el. De som kommer tacka dig för ditt val idag är inte jag eller närproducenten, utan det är dina framtida ättlingar. För de var inte här och kunde göra valet åt dig, men de kan förhoppningsvis få en bra tillvaro i framtiden genom att vi tar klimathotet på allvar här och nu. Vi är många som är oroliga och jag gick med i www.foraldravralet.se för ett tag sen för att visa vad jag vill. Jag vill gärna rädda världen åt mina barnbarn.

Mamma Kim

PS. Många gånger har jag läst blogginlägg, och liknande, om att vi redan har koldioxidfri el i Sverige, så vi behöver inte bygga ut den förnybara elen alls. Och även påståenden om att vi inte ska minska vår elanvändning, eftersom vi redan nu har överskott på svensk el. Så absurt säger jag. Vad är det för fel på att exportera den förnybara nordiska elen till resten av Europa? Då slipper de starta upp kolkraftverk, som ju inte bara släpper ut koldioxid utan andra onyttiga partiklar också. Utsläpp i atmosfären känner inte till landsgränser, och vi bor alla på samma planet under samma ”lock”, så det är bara att inse att allt vi släpper ut stannar kvar och påverkar vår levnadsmiljö.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Bixia Nära, närproducerad, el, energi, miljö, vindkraft, vattenkraft
Att vara i tid - var är våren?
2013-04-23
Ansökningsperioden för de nya kriterierna i Bixia Miljöfond började gälla förra måndagen den 15 april, och det var ju på tiden. Det var skönt att äntligen få sjösätta det hela och börja prata om miljöfonden igen.

Andra saker blir inte i tid. Våren till exempel. Jag tror inte jag minns när den var så sen sist!? Jag lärde mig för länge sen (har ju jobbat i elbranschen en stund) att vecka 17 kommer vårfloden. Nähä, inte i år. Den är minst två veckor försenad säger mina krafthandlarkollegor, och kulmen blir i juni.
Det ekar nästan tomt i en del vattenmagasin i Norge läste jag mig till, men i och med mer ljus och värme (om våren kommer ja..) så sjunker elanvändningen och vårfloden kan fylla på magasinen igen.

Vi håller tummarna för våren och vårfloden, men jag hoppas det regnar lagom här hos mig (så trädgården vaknar bara) för nu är det ju dags att Älska sol! istället. Du vet väl om att vi har solcellspaket för alla tak?
Egen solel är en av de mest konkreta saker du kan göra för att minska dina koldioxidutsläpp och öka andelen förnybar el. Inte dumt att även kunna få stöd från Bixia Miljöfond för solcellsinstallationen heller, läs mer om det i de nya ansökningskriterierna.

Nä nu ska jag försöka vara i tid till mitt träningspass. Det ger också förnybar energi, men till kropp och själ.
Publicerad av och tillhör kategori(er) new item
Det är nära nu
2013-04-04
I onsdags var jag på vår Producentträff i Laholm och fick äntligen börja prata om Bixia Miljöfond och de nya ansökningskriterier fondens styrgrupp jobbat fram. Eftersom våra närproducenter är lite VIP hos oss så fick de alltså se årets ansökningskriterier i förväg, och många i publiken nickade gillande när jag visade och pratade om dem. Måndag den 15 april börjar ansökningsperioden och den pågår till fredag 30 augusti, så ni andra får snällt vänta och se den 15:e när allt det nya publiceras här på bixia.se.

Våra Producentträffar är uppskattade och en jag pratade med under lunchen menade att det är ett bra tillfälle för honom att träffa andra som också producerar förnybar el. Som han sa, så går de där hemma på gården och arbetar på och träffar inte så mycket folk. Det var faktiskt så vi tänkte när vi började med Producentträffar för fyra år sen – att de inbjudna också får en chans att nätverka med varandra i samband med att vi berättar om nya tjänster eller produkter.

På träffarna har vi också en stående punkt som handlar om läget på elmarknaden och våra prognoser framåt i tiden. Våra kollegor på krafthandeln och analysavdelningen är riktigt duktiga och med hjälp av dem kan många av våra närproducenter hålla sig uppdaterade om elmarknadsläget och aktuella priser. Själv missade jag onsdagens föreläsning, men ska ta igen det på Producentträffen i Skara nästa vecka.

Nä nu måste jag jobba vidare med miljöfonden och allt som ska vara klart att publicera den 15 april. Det är nära nu…
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Producentträff, el, Förnybar, Elproduktion, Miljö, Miljöfond, miljö, miljöfond, närproducenter, närproducerad
Varför ska vi bry oss om Earth Hour på lördag kväll?
2013-03-21

Det är några år sen det började (2007 i Australien) och Världsnaturfonden (WWF) var initiativtagaren. Nu har Earth Hour blivit en global manifestation och många engagerar sig på olika sätt. Förra året deltog över 150 länder och nästan 7 000 städer.

För mig handlar Earth Hour inte om att spara på elen genom att släcka ljuset en timma mellan klockan 20:30-21:30. Det handlar om nåt större, svårare, nödvändigt och helt avgörande. Nämligen vår gemensamma framtid.

Som WWF skriver på sin hemsida: den här timmen är en världsomspännande signal om att ta klimatförändringarna på allvar. En signal till beslutsfattarna runt om på den här planeten att vi är många som bryr oss om våra barnbarns framtid.

Rent krasst så kan vi inte vara säkra på vad konsekvenserna blir för framtida generationer som ska leva i en värld som är flera grader varmare än idag. Men googla gärna på ordet klimatförändringar och läs på lite i helgen, så har du och din familj definitivt nåt att prata om den där timmen på lördag kväll när det förhoppningsvis är nedsläckt hemma hos dig och stearinljusen brinner.

Släck och tänk är min uppmaning alltså. Utmaningarna med tanke på planetens begränsade resurser och vår överkonsumtion är komplexa och det kan vara svårt att greppa helheten. Men det är inte försent att börja tänka och göra något! Den tuffaste utmaningen vi har, tror jag, är att ändra vårt beteende eftersom vi tar så mycket för givet idag som rör vår vardag och hur vi gör saker och ting.

Det är våra transporter, vår matkonsumtion och vår energianvändning som påverkar mest, så fundera i helgen på vad du kan göra för att minska den negativa påverkan på människor, miljö och klimat inom dessa tre områden. De konkreta åtgärder du kommer fram till är jag nyfiken på, så hör gärna av dig till mig så jag kan tipsa fler att göra som du gör.

Dina val gör verkligen skillnad och vi kan få en ljusare framtid. Så släck på lördag. Tack.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljö, Energibesparing, energibesparing, energi
Bokslut av mitt elanvändarår 2012
2013-03-13

Sen jag och min familj flyttade till hus för 10 år sen så följer jag upp min elanvändning noga, yrkesskadad som jag är. Nu har jag följt upp förra året på ett nytt sätt: inte bara kilowattimmarna utan också kostnaderna.
På elnätet har vi nämligen kvar den så kallade tidstariffsmätaren, vilket innebär ett högre rörligt pris under ”höglasttid”, som är måndag-fredag kl 06:00 – 22:00 under perioden 1 november till 31 mars, och ett lägre rörligt pris under övrig ”låglasttid”.
För år 2012 har jag räknat ut att jag sparat hela 600 kronor, jämfört med om jag haft enkeltariff på elnätets rörliga kostnad.

Det enda jag försökt vara duktig på är att köra diskmaskinen efter kl 22 på vinterhalvårets vardagar eller helger, och att bara tvätta på helgerna november till mars. Det sistnämnda är inte så svårt eftersom jag jobbar på vardagarna, men både tvättmaskin och diskmaskin är energisnåla både med vatten och el. När det gäller torktumlaren, har jag läst mig till i foldern som följde med vid inköpet, så drar programmet med högst värme cirka 4-5 kilowattimmar per gång. Bra att undvika att använda den alltså.

Min besparing tack vare ändrat beteende påvisar ändå att det kan vara värt att ändra sina elanvändarvanor, eftersom det inte innebär så stora förändringar i vardagslivet men lägre driftkostnader i hushållet.

När det gäller själva kilowattimmarna så har jag ett Fastprisavtal på Bixia, och det förlängde jag i höstas till ett femårsavtal. Innan hade vi ett treårsavtal som tecknades hösten 2009, och samma höst investerade vi i ett nytt uppvärmningssystem: en luft/vattenpump.
Första året sparade vi 6000 kilowattimmar! Det är lite drygt detsamma i pengar. Och vi minns väl alla vintrarna 2010 och 2011… Vi var väldigt glada åt den ”nya värmen” vi hade i huset!
I diagrammet ser du skillnaden i årsanvändningen före och efter nya värmesystemet.

Jag har också räknat på hur mina elkostnader hade sett ut år 2012 om vi valt att ha rörligt elpris, och då kan jag konstatera att där gick vi rejält back på fastpriset…  
Men det var historiskt låga elpriser förra året och vårt nya fastprisavtal, som är fem öre lägre än avtalet innan, trädde inte i kraft förrän 1 oktober. Dessutom är jag en person som vill veta vad jag ska betala, så rörligt pris passar inte mig.

Den som verkligen gillar rörligt pris och kan anpassa sin elanvändning till dygnets timmar med lågt pris kan numera välja Bixia Timma. Då ska elnätsföretaget se till att elmätaren klarar timvis avläsning och från elhandelsföretaget prissätts elanvändningen per timma grundat på elbörsen Nord Pools spotpris för det elområde kunden bor i. För mig känns detta som överkurs, men vi har flera kunder som valt Bixia Timma och i skrivande stund kommer jag på att det vore kul att få följa någon som har den här produkten.  Känner du någon som valt ett timprisavtal på elen? Eller har du själv valt det? Då får du gärna höra av dig till mig så jag får lära mig vad det kan ha inneburit för nya elvanor i hemmet.

Om du inte är lika nördig som jag och läser av din elmätare själv varje månad så gör ju elnätsföretagen det och skickar mätarställningarna till oss och andra elhandelsföretag. Så om du är kund till Bixia kan du enkelt logga in på Mina sidor och se din egen elanvändning för varje månad och för flera år tillbaka.

Såhär ser mitt diagram från Mina sidor ut:Och jag har en Aware clock också, som jag nämnt tidigare, och nu ska jag bara få till den där mobilappen i min nya telefon så jag kan följa min elanvändning på distans. Vilken lycka för en elnörd som jag!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) energi, energibesparing, miljö el, elpris
Grattis Växjöbor!
2013-03-05
Nu har ni en Bixiabutik på Grand Samarkand köpcentrum.

Förra veckan invigde vi vår andra Bixiabutik, och den här gången i Växjö alltså. Själv missade jag denna begivenhet, men jag har ju hört av kollegor och sett på bilder att det blev succé. Till stor del tack vare er Växjöbor som kom till oss på invigningsdagarna, och köpte slut på alla LED-lampor vi hade kampanjpris på. Bra jobbat! Mer LED åt folket.

Här finns ett trevlig blogginlägg från Grand Samarkand om butiksinvigningen den 28 februari för dig som också missade eventet i Växjö.

När jag kikar på bilderna så måste jag säga att jag ångrar att jag inte var med… Men jag får kanske en ny chans om bara några månader – då öppnar vi nästa butik i Örebro!

Precis som för butiken i Linköping så är intresset för egen solel väldigt högt även i Växjö. På invigningshelgen var vår solelexpert Arne Andersson med och visade hur solcellsmoduler fungerar, och några kunder slog till och köpte sig ett paket med solel. Eftersom investeringsbidraget finns kvar till år 2016 så blir inköpet av solcellspanelerna 35 procent lägre om man får bidrag, och lönsamheten för klimatet är ju klockren i och med att ”tillverkningen” av förnybar solel inte släpper ut någon koldioxid. Och snacka om närproducerad el när panelerna sitter hemma på taket!

På invigningen i Växjö hade vi dessutom med oss en av våra egna närproducenter, Patrik Dahlberg, som har en vattenkraftanläggning i Gemla några mil utanför Växjö. Han är en av alla våra drygt 700 närproducenter och förra året köpte vi in över 2 terrawattimmar förnybar el från dem. Det motsvarar 2000 miljoner kilowattimmar (!), och räcker till cirka 100 000 eluppvärmda hus.

Våra närproducenter är viktiga för oss eftersom vi bryr oss om var elen kommer ifrån, och vi vill att andelen förnybar el från sol, vind, vatten och biomassa ska öka för att minska koldioxidutsläppen. Att köpa in närproducerad el från så många som möjligt innebär att vi kan sälja den vidare till dig som kund, men det är ingen ”grön” el säger jag - närproducerad el är Bixiaorange såklart.
Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) butik, Solel, el, LED, närproducenter, närproducerad, Solceller, Elavtal, Facebook
Den vanliga köksklockan har fått konkurrens
2013-01-17

Nu för tiden kikar jag oftare på min (äntligen!) installerade Aware Clock hemma på köksväggen än den för tidsangivelser. Fast jag ångrar verkligen att jag inte fått tummen ur att sätta upp elanvändarklockan tidigare, för det var en otroligt enkel installation. Tydlig bruksanvisning, inte så många delar, och det funkade direkt!

Annars brukar jag dra mig för att koppla in nåt nytt, för det vet ju alla att Murphys lag gäller då. Men jag kan glatt meddela att det inte krånglade nånting. Jag blev snabbt klar och sen kunde jag stirra på min Aware Clock hela helgen: när jag tände belysning i hela huset när mörkret föll, startade spisplattor och ugnen när det var dags att laga middag, vattenkokaren till kvällsthéet och så vidare. När jag körde igång en tvättmaskin fick jag för första gången se hur effektuttaget ökade från 5,7 till 7,9 kilowatt.


Aware är det engelska ordet för medveten samt uppmärksam och det är precis vad vi vill med den här produkten - att du som elanvändare ska bli medveten om när och till vad du använder din el, och sedan fundera på om du kan ändra något i ditt hushåll eller beteende för att minska användandet av el.
Om vi använder mindre el så slipper vi i förlängningen el ”tillverkad” av kol och olja som släpper ut koldioxid och försämrar klimatet. Den fossilbaserade elen är dessutom dyrare, så utan den på elbörsen blir priserna lägre. Bra för både klimat och plånbok.

Har du gjort några ändringar i dina elvanor? Vad innebar det i så fall i besparing i kilowattimmar och pengar? Berätta gärna här genom att skriva i kommentarsfältet. Alla tips är välkomna så vi andra också kan lära oss att använda mindre el.
 
Vill du ha en egen Aware Clock? Beställ här!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) el, energi, energibesparing, miljö
Ge, ta, tappa, få och ladda energi
2012-12-20

Mycket har hänt i december och det mesta har nån relation till rubriken jag valt. Och som också är orsaken till att jag inte bloggat förrän nu.

Den 29 november var jag på Sustainability Day i Göteborg och fick energi av inspirerande talare. För mig var det främst Sandro Scocco och Tomas Kåberger som fick den här dagen att överträffa mina förväntningar. Det var även bra att höra konkreta exempel på vad kommuner och företag i min del av världen (Västsverige) gör för en hållbar framtid. Jag hade aldrig hört talas om bullerplank med solceller innan. Bra där Lerum!

Sen kom ju snön…  Onsdagen den 5 december blev inte alls som jag tänkt mig eftersom jag hamnade i snöröjningsbranschen istället. Hus med gårdsplan innebär en hel del skottning, och med en förkylning i näsan tappade jag hur mycket energi som helst. Jag var helt slut, som vi säger här, efter tre skottningspass på ett dygn. Däremot är min son bra på att ge energi, och hans egen rekommendation är att man måste ha minst 11-12 kramar per dag för att må bra. Hur blev han så klok? Med hjälp av kramar fick jag tillbaka en del energi, men den där förkylningen sitter i än och den tar energi i smyg.

Många människor har också lagt sin energi på klimatmötet i Doha. Innan mötet tänkte jag att ”det blir väl som vanligt, inte mycket till resultat”. Känns som om jag fick rätt, men allt är relativt. Nu funderar jag på om vi verkligen behöver de här mötena överhuvudtaget? De länder som borde vara med är inte representerade alls, det kostar en hel del pengar och den energi många laddar upp med inför mötet pyser ut i besvikelse tror jag. Nån gång i framtiden hoppas jag kunna delta på ett klimatmöte och få en egen uppfattning, men jag gillar konkreta åtgärder så jag är skeptisk.

Då är omställningsrörelsen bättre! Där händer det grejer även i Sverige nuförtiden. Det är på lokal nivå som människor kan göra insatser för en hållbar framtid, och såna förebilder söker jag. Vad kan jag göra? är en fråga som ständigt surrar i mitt huvud.

Då kommer jag osökt in på planeringen av nästa år, och det pågår också i mitt huvud just nu. I mellandagarna ska jag sätta mig och skriva ner alla tankar, planer, aktiviteter som jag vill genomföra i min roll som miljösamordnare. Det är bland annat en hel del interna aktiviteter för att väcka mina kollegors medvetande i hållbarhetsfrågorna. Klimat har vi pratat i flera år, men hållbarhet är en annan dimension. Jag ser fram emot spännande diskussioner!

Sen är det Bixia Miljöfond som omdanas lite under nästa år och jag har massor med förslag som ska trattas ner till handlingsplaner och annat. Arbetet med att öka andelen förnybar el ska vi fortsätta med helt klart.

Häromdagen läste jag vår vd:s julhälsning, och varje år den här tiden blir jag fascinerad av allt vi hunnit med på Bixia. Genomförda aktiviteter förpassas nånstans långt bak i hjärnan verkar det som, och det är bra att få en påminnelse. Vi har bland annat fått Alvesta Energi som nya delägare, Bixia ProWin som nytt systerbolag för vår vindkraft, öppnat butik i köpcentrum i Linköping, förvärvat nya kunder i Sjöbo, och som grädde på moset har andelen inköpt närproducerad förnybar el sprängt 2 TWh-gränsen.

År 2013 kommer att bli lika full av Bixiaaktivitet och jag ser fram emot det! Men just nu längtar jag till jul- och nyårshelgerna då jag verkligen ska ladda energi inför det nya året med hjälp av reflektion och nya tankar. Jag hoppas verkligen jag får min julklapp jag önskat mig, en yoga-dvd, så jag kan återuppta denna både avkopplande och energigivande motionsform.

Till sist vill jag uppmana alla som har möjlighet att vara ledig de närmaste veckorna att ta vara på tiden och göra det som laddar dig med energi. Till exempel mer tid till gemenskap med nära och kära, vara ute i naturen och åka pulka eller skidor, lyssna på musik, gå på bio, baka en kaka, läsa eller lyssna på en bok. Tänk inte så mycket på det som ska hända nästa år utan känn av nuet och uppskatta de ”små” sakerna som händer i vardagen. Det ska jag försöka med i alla fall.

På återhörande på rätt sida året – januari 2013!

/ Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) energi, miljö, klimat
Det var kul att prya som jultomte
2012-11-28

Tiden går fort när man har roligt och nu är det en hel vecka sen det var miljöfondceremoni i Bixias monter på VIND2012. I år har 18 projekt blivit beviljade pengar från Bixia Miljöfond. Vi höll en gemensam ceremoni för fondtagarna och hela 11 stycken var med på plats. Att så många kom var klart över min förväntan och riktigt roligt!

Alla är så glada när man pratar med dem och ger dem ett diplom och en låtsascheck med pengar. Den härliga känslan jag känner då måste vara ungefär som jultomten får uppleva när han far jorden runt och delar ut klappar - en känsla man kan leva på resten av året liksom.

Här är listan på alla beviljade projekt för år 2012 och totalt delade vi ut 1 082 200 kronor. Här på vår Facebooksida finns fler bilder från själva miljöfondceremonin.

Miljöfondstagare 2012
Övre raden från vänster: Anders Axelsson, Göran Harnesk, Christer Nilsson, Gunnar Petersson,
Per Gidlund, Lennart Gustavsson, Mats Carlsson, Jon Olauson, Olle Svensson.
Nedre raden från vänster: Roger Reinestrand, Rolf B Carlsson, Kim Blomster, Christer Söderberg,
Karin Westphal.

Och snart är det här året slut! December börjar på lördag och så är det första advent på söndag. Jag har hängt upp min härliga stjärna, och adventsljusstakar får det bli till helgen.

Julstjärna LED
Självklart är det en LED-lampa där inne i stjärnan och förutom att den nästan inte använder nån el så är
fördelen att en sån lampa knappt blir varm alls.

När det gäller elektriska adventsljusstakar så tänk på att kontrollera skicket ordentligt innan användning, och se gärna till att det finns en strömbrytare på sladden. Om det är lamporna som behöver bytas ut eller om det är själva ljusstaken som är trasig kan vara svårt att klura ut ibland. Ta då hjälp av en elektriker att reda ut det tycker jag. Jag hittade info på Elsäkerhetsverkets hemsida om vanliga fel på julbelysning som kan vara bra att ha som checklista vid din kontroll.

Annars är slutet av året en tid för reflektion över vad som hänt och varför, men för min del får det vänta tills de lediga dagarna runt jul och nyår. Själv är jag mest fokuserad på planering av år 2013, vilket många av oss på Bixia är just nu. Det är både spännande och svårt, men för min del så finns det hur mycket som helst jag skulle vilja göra som miljösamordnare. Det svåra för mig är att inte börja med för mycket på en gång, så jag tänkte vara lite smart nu och göra en flerårsplan. Fokus nästa år blir den interna kommunikationen om miljö, klimat och hållbarhet samt vidareutveckling av Bixia Miljöfond. Can’t wait!

PS. När det gäller adventsljusstakar med levande ljus så gör vi som Räddningstjänsten säger - blåser ut ljusen när vi lämnar rummet.

Ha en härlig första advent!

/ Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) miljö, miljöfond, mässa, vindkraft, LED
Ääälskaaa viiiiind!
15 november 2012

Det är det hon ropar i vår reklamfilm, ifall du inte hör vad hon säger. Några har faktiskt hört av sig till oss via twitter och frågat. Härligt med engagemang.

När det gäller vind så laddar vi nu för fullt inför nästa veckas VIND2012 på Stockholmsmässan där vi är med som utställare.

Sedan i våras har Bixia nämligen en syster: Bixia Prowin AB, som har vindkraft som verksamhet och hanterar projektering, byggande och förvaltning i olika dotterbolag. Men det häftigaste av allt är att vi äger många av vindkraftverken tillsammans med våra kunder!

Mässan VIND2012 pågår onsdag-torsdag 21-22 november, och det jag personligen ser fram emot mest är vår miljöfondceremoni sent på onsdag eftermiddag. Det är minsann inte varje dag jag delar ut en miljon kronor! I år har vi samlat hela årets miljöfondstagare till samma ceremoni, och många spännande projekt är det som blir representerade på plats.

Om du, av nån underlig anledning, har missat vår reklamfilm så kan du se den här.

/ Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Vindkraft
Årets julklapp behöver ingen el
9 november 2012

I början av veckan var jag på studiebesök i vår nya butik på Ikano-huset i Linköping, och jag fick träffa både nya och gamla kollegor som jobbar i butiken. Dessutom fick jag klämma och känna på alla nya spännande energibesparande produkter! LED-belysning kan jag en hel del om, men här fanns solcellsryggsäck, energimätaren Aware Clock, vattenbesparande krandelar och så min favorit – en bilbana som går på handkraft!


Helt klart årets julklapp enligt mig, och som jag gärna önskar mig av tomten. (Undrar om han läser bloggar?) Självklart passade jag på att inhandla några julklappar till nära och kära – men vad kan jag ju inte avslöja här, ifall de läser.

Ja nu ska vi alltså etablera oss på fler köpcentrum framöver, och nästa gång blir det i Växjö som vi redan söker folk till. Det får bli studiebesök där med, för jag har aldrig varit på Grand Samarkand.

Jag har nån slags hatkärlek till köpcentrum tror jag för ibland gillar jag att strosa runt och spana in vad som är trendigt just nu, men efter ett tag blir det för mycket av överflöd och ytlighet för mig. Då längtar jag efter en mysig innerstad med udda och annorlunda affärer där jag kan fynda unika prylar som inte har massproducerats. Men det är många som besöker köpcentrum runt om i landet, och vi på Bixia vill vara där folk är. För min del ser jag butiksetableringarna som en ökad möjlighet att berätta för ännu fler människor om hur vi tillsammans kan agera för en hållbar framtid.

I och med vårt nya butikskoncept har jag dessutom fått en liten flashback. Anno 1993 (tror jag det var) började jag sälja lågenergilampor och vattenkokare i kundtjänsten på Trollhättan Energi. Det var då jag började läsa på om energibesparing, och jag vet att jag funderade på att utbilda mig till energirådgivare. Så blev det inte som ni märker, men att använda energi smartare och i mindre mängd är en stor del av hållbar samhällsutveckling, som jag ska få jobba mer med här på Bixia framöver, och nu har kugghjulen börjat snurra så smått.

Nu är det snart helg (igen) och då hoppas jag ni i Linköpingstrakten passar på att besöka oss i butiken och köpa smarta julklappar. Välkommen in!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Energibesparing, butik
Matnyttig info från Naturskyddsföreningen, på flera sätt
2012-10-26

I förra veckan var jag på Naturskyddsföreningen i Stockholm och fick mig information till livs. Det handlade om miljöfonden som får pengar från Bra Miljöval-el som vi elhandelsbolag säljer till kunder. Jag har ju nämnt det här med Bra Miljöval el förut på bloggen, och nu fick jag chansen att lyssna på kollegor i elbranschen som jobbar aktivt med olika miljöfondsprojekt. Det var helt klart intressant och givande.
Första delen med information från Karlstads Universitet om tekniska lösningar och naturliga fiskvägar var riktigt matnyttigt för mig, med tanke på de vattenkraftägare jag har kontakt med i samband med Bixia Miljöfond.

På tal om matnyttig, på Naturskyddsföreningens kontor passade jag på att plocka på mig en hel del foldrar/broschyrer om diverse saker, och med tanke på att det snart är helg så tänker jag, precis som många andra av er, på fredagsmyset och vad ska vi äta ikväll? En liten folder (i plånboksstorlek) jag fick med mig hem ser ut såhär.


 
Klicka på bilden så kommer du till Naturskyddsföreningens hemsida med folderns innehåll, men kortfattat innehöll den dessa punkter för att komma igång med att göra enkla och klimatsmarta val i vardagen:

1.    Frossa i grönt – lägg mer grönt än kött på tallriken och välj vegetariska rätter ibland.

2.    Byt till eko – så får vi bland annat friskare vatten, mindre gifter, gladare djur och natur.

3.    Lukta och smaka – en del mat måste inte slängas bara för att bäst-före-datum passerat.

4.    Välj fina fisken – alltså krav- eller MSCmärkt.

5.    Shoppa med ”dramaten” – låt bilen stå, gå eller ta cykeln/bussen/samåk till affären istället.

Jag tycker det är bra tips och själv har jag blivit något bättre på punkt 4 på sistone. Ettan kan jag definitivt bli bättre på, men de övriga rullar liksom på.
Prova att börja med en sak av ovanstående, och när det har blivit en vana kan du ta nästa steg, och så vidare.
Här är de tre märkningar du kan fokusera på när du är och handlar.Många små förbättringar av hur vi gör saker och ting förändrar faktiskt, det tror jag på. Jag hoppas du kikar lite extra på förpackningarna när du är och handlar nästa gång, och kanske tänker du också att ”Det finns ju riktigt många produkter med dessa märken att välja på!” Om fler av oss väljer klimatsmarta produkter istället, så förstår tillverkare/leverantörer att det är detta de ska satsa på – och utbudet ökar ännu mer! Det vill jag gärna vara delaktig i.

Trevlig helg på er!

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Klimatansvar, Miljö
Bråda dagar på ”miljöfondsavdelningen” och några tankar om solel
2012-10-11

Den här veckan har jag lusläst både ansökningar och rapporter i salig blandning. Ansökningsperiod två för Bixia Miljöfond gick ut 30 september och vi har fått in totalt tio ansökningar den här gången. Inom kort ska jag meddela vilka som får pengar och berätta mer om de olika projekten.
Ansökningarna den här gången avser en blandad kompott, men det är kul att se att fler anammat solenergi. Det har vi i och för sig märkt tidigare - att solel är hett. Min kollega Arne har sålt hur många solcellsanläggningar som helst runt om i Sverige det här året.

Men totalt sett så finns det inte så mycket solel i svenska elsystemet, även om det har ökat markant de senaste åren. På webbsidan www.solcell.nu kan du se var det finns installationer och klicka dig vidare till hur många kilowattimmar som genererats.

Vi har köpt in så mycket solel vi kunnat sedan år 2010 och haft det i vår elmix sedan dess, så vi säljer inte solelen vidare till nåt prispåslag. Nej vi täcker upp elbehovet för alla våra privatkunder med 100% förnybar el från både stor- och småskalig produktion från energikällorna sol, vind, vatten och biomassa.
För att göra verklig skillnad för klimatet och minska koldioxidutsläppen så tycker vi hellre att folk ska satsa på att köpa solceller och göra egen el istället för att betala extra för den lilla andelen solel som finns i systemet. Om den extra kostnaden däremot går till att bygga fler solcellsanläggningar till exempel, ja då ökar andelen förnybar el i systemet framöver och DET gillar vi.

Flera elbolag har börjat sälja solcellspaket nu, men vi är nog de enda som rekommenderar att börja i liten skala och sen bygga ut när den egna ekonomin och lusten tillåter. Det är ett sätt att vara delaktig i omställningen och anta klimatutmaningen, men den svåraste omställningen vi står inför är använda mindre el. För den kilowattimme som vi slipper ”tillverka” är den bästa för klimatet.

Förra året startade vi upp en grupp på Facebook som heter Vi som gillar solel och där finns det nu ganska många solel-diggare. Gå med du också!

//Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond, Solel, Solceller
Premiärbesök på City Gross – och snart är det jul
2012-09-28

I onsdags var jag på möte i Jönköping nästan hela dagen och eftersom City Gross inte finns i mina trakter passade jag på att göra ett studiebesök uppe vid A6-området.

Och varför skriver jag om City Gross undrar du kanske nu? Jo, Bixia är numera förmånskortpartner och detta lanserades för ett par veckor sen. Innan jag fick reda på vårt nya samarbete var min kännedom om City Gross noll, men när jag surfade på deras hemsida så blev jag imponerad och glad av deras engagemang och värderingar kring miljö och närproducerat.

Självklart har jag nu anmält mig som förmånskortkund (det är ju gratis!) och det var hur enkelt som helst via deras hemsida.
Vårt erbjudande till City Gross kunder är nog bland det bästa vi knådat fram och här ser du vad det innehåller. Och faktiskt var det min kollega Maud här i Trollhättan som fixade första City Gross-kunden. Tummen upp för det.

Det första som slog mig när jag svängde upp med bilen vid affären i onsdags var – oj, vad stort det är! Men inuti kände jag inte av nån ”grossist” känsla, trots otroligt högt i tak, utan det är som vilken stormarknad som helst egentligen. Men visst hittade jag lite annorlunda varor i hyllorna, och deras prisnivå (på det jag kikade på) var också åt det lägre hållet tycker jag. Kvällens fynd för mig var favoritsenapen för fem kronor! (Så kallad skånsk senap är det som gäller för mig.)

På ett ställe i affären såg det lite tomt ut och det var några rea-saker, men när jag hade gått en bit såg jag….julskyltning! De måste vara tidigast i hela Sverige. Eller har du sett julprylar nån annanstans? Inte jag.

 

 

//Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) City Gross
Energi kontra biologi
2012-09-24

I torsdags var jag alltså på studiebesök hos Lindbacka Bruk AB, en av våra miljöfondstagare. De har fått pengar för att göra utredningar och söka tillstånd för småskalig vattenkraft i Svartån. Lindbacka har en brokig industrihistoria med många olika verksamheter, och det har funnits vattenkraft där förr i tiden. Men när turbinerna togs bort finns inte dokumenterat tyvärr.

Jag hade med mig miljöfondstagare Karin Westphal, som jag berättade om i förra inlägget, och även SERO hade representanter på plats. Vi fick träffa alla tre ägarna, som bjöd oss på gofika i det lilla mysiga caféet.


Från vänster: Robert Davidsson och Torbjörn Ollas från Lindbacka Bruk AB, Karin Westphal från Studiefrämjandet, Fredrik Westin från Lindbacka Bruk, Olof Karlsson från SERO

På Lindbacka finns möjligheter för många olika slags verksamheter. Just nu finns café, en butik med antikt och kuriosa, lokaler för event och konferens, förråd för vinterförvaring av till exempel husvagnar och motorcyklar. De hyr dessutom ut till ett hundpensionat som har många kunder, så det var rätt mycket trafik utanför caféet när vi var där.  Men så var det ju det här med vattenkraften….

Robert och Torbjörn berättade om alla turer de varit med om i sitt vattenkraftärende sedan 2008 när de köpte Lindbacka. Kontakterna med olika myndigheter har varit många, och på de här få åren har Länsstyrelsen i Örebro bytt handläggare fem (!) gånger, och Mark- och miljödomstolen i Nacka har bytt tre (!) gånger. Olika handläggare ger olika besked…

Lindbacka-ägarnas intentioner har att hela tiden varit att gå alla myndigheter och grannar tillmötes och att rätta till det som inte varit tillräckligt bra i miljökonsekvensbeskrivningen till exempel.
Som Fredrik, en av ägarna som slöt upp lite senare i caféet, också påpekade vid vårt besök så ligger det ju i allas intresse att natur och miljö tas tillvara på bästa möjliga sätt. Och de har verkligen försökt komma med konkreta och genomförbara förslag för att tillgodose detta. Men ändå har de fått avslag på ansökan för att starta upp vattenkraftproduktion, och Högsta domstolen valde att inte ta upp ärendet för prövning alls…


Svartån flyter fram

Vattenkraftenergi och naturmiljöer måste kunna samexistera tycker jag. Vi behöver bygga ut den förnybara elproduktionen för att minska koldioxidutsläppen, och i första hand bli av med den fossilbaserade elen (producerad med hjälp av olja, kol och gas).
Självklart vill jag att det också ska finnas biologisk mångfald i våra vattendrag, att växter och djur finns kvar även för framtida generationer. Däremot borde vi i tidigt skede i utredningar och ansökningsprocesser ta fram alla fördelar och nackdelar för både energi och biologi. Vi ska ha som mål att nå den bästa lösningen för båda delar, men ibland måste vi kompromissa för att inte diskriminera och hindra utvecklingen.

Jag har det senaste året förstått att vattenkraft är lika kontroversiellt som vindkraft i vissa kretsar. Många tycker det är bra med förnybar el men vill inte ha kraftverk ”på sin egen bakgård” (Nimby-effekten finns som benämning på det.)
Jag har både sett och hört om människor som lägger ofattbart med tid och kraft på att motarbeta utveckling av energialternativ, och då funderar jag på om det är nån slags prestige eller maktutövande eller på rent jävelskap? Eller är det att ”Man vet vad man har, men inte vad man får”? Rädsla alltså. Eller är det så att myndigheter som hanterar tillståndsansökningar inte är objektiva i sina bedömningar, eller ännu värre, är drabbade av påtryckningar från andra makthavare som inte gillar vattenkraft till exempel? Eftersom de råkar vara granne till detsamma… Jag spekulerar nu, och inser att jag inte vet.

Men jag vet att vi har klimatmål att uppnå år 2020, och världen kommer (förhoppningsvis) existera efter det årtalet också. Vad vet vi om hur samhället ser ut om 25-50 år? Tänk om elen är en ransonerad vara/tjänst för att räcka både till företag och hushåll? Är det inte bra att då ha tillgång till småskalig och närproducerad el på många ställen i Sverige? Har vi el över i Sverige/Norden så exporterar vi till andra länder, som då slipper köra fossilbaserade kraftverk. Vilket innebär att de slipper koldioxidutsläpp i sina länder och vi hjälper till att rädda världen globalt och inte bara lokalt.

Många tankar snurrar i mitt huvud nu och jag kan inte riktigt sortera dem. Men ju mer kunskap jag får med tiden inom miljö och klimat, desto mer kan jag själv agera för en hållbar samhällsutveckling.
Jag längtar!

 

//Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond
På resande fot
2012-09-18

Sitter här på tåget upp till Örebro och en konferens för våra kundservicemedarbetare. Att åka tåg och jobba samtidigt är helt suveränt.
Jag har suttit här och läst ett utkast på en rapport från en av våra miljöfondstagare, Karin Westphal, som hjälper oss att ta reda på hur det gått för beviljade miljöfondsprojekten inom småskalig vattenkraft. Precis som för vindkraft är det ett kontroversiellt område där många intressen ska beaktas. Så vi tänkte ta reda på vad det finns för svårigheter men även om det finns viktiga faktorer att tänka på för att underlätta processen.
 
Karin hittade jag, eller hon hittade mig förresten, på en Omställningskonferens i Grebbestad i våras. Det var bland annat Hela Sverige ska leva som arrangerade dagen på Folkhögskolan där, och vi fick lyssna på intressanta och engagerade talare. Men sen var ju själva minglet/nätverkandet ett viktigt syfte. Karin och jag började prata och jag blev fascinerad av att hon är utbildad elingenjör OCH biolog. Vilken toppenkombination för att arbeta med småskalig vattenkraft, berättade jag för Karin och beskrev projekten som Bixia Miljöfond beviljat genom åren. Och på den vägen är det.
 
Hittills har Karin intervjuat några projektägare och vi kan konstatera att en del upplever det väldigt dyrt att anlita teknisk kompetens men en har istället utvecklat egen kompetens inom familjen. En annan upplevelse några har är negativt bemötande från Länsstyrelser och det har i vissa fall gjort att projekt avstannat.
 
Efter konferensen i Örebro ska Karin och jag besöka Lindbacka Bruk som ligger några kilometer väster om Örebro. De är ett av miljöfondsprojekten som Karin kartlägger och vi tänkte intervjua och dokumentera, så håll utkik här på Energibloggen.
Jag är jättenyfiken på naturen och miljön runt om den här industrihistoriska platsen, och naturligtvis att höra hur det går med att komma igång med den förnybara kraftproduktionen.
 
Småskalig vattenkraft har ju varit en del i branschmedia den senaste tiden, och många vill göra tillståndsprocesserna effektivare så vi får tillgång till mer förnybar energi snabbare – vi har ju faktiskt klimatmål att uppnå till år 2020. Däremot är många oroliga för att naturintressena inte tas tillvara på rätt sätt om hanteringen snabbas upp.
Min personliga åsikt är att om förarbetet och dokumentationen med miljökonsekvenserna görs grundligt och tillsammans med berörda närboende/markägare och myndigheter är det större chans att tillståndsprocesserna blir snabbare och smidigare.
Nu har jag mycket kvar att lära om detta, men jag tycker det är synd att inte ta tillvara på de nedlagda kraftstationer som finns för att öka andelen förnybar energi men även för att gynna lokala verksamheter. Fortsättning följer, var så säker.

//Kim

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond
Äntligen är hösten här och resan kan börja!
2012-09-13

Nej, jag ska inte åka till varmare breddgrader, även om det är lockande med tanke på de få solstrålar jag lyckades fånga i somras. Nej, jag tänker på min ”jobbresa” som innebär en transformering till miljösamordnare på Bixia. Snacka om utmaning och spänning! Och nu har det äntligen börjat.

Ni som läser den här bloggen kommer att få vara med på resan och ta del av det jag gör, tänker och upplever. Dessutom förväntar jag mig att ni ska tycka till om detsamma! Webben är till för kommunikation och inte bara information, det vet vi ju.
Så nu kör vi igång.

På tisdag förra veckan var jag och hälsade på Naturskyddsföreningen i Göteborg tillsammans med min kollega Jesper. Vi ville lära oss mer om Bra Miljöval helt enkelt.

Redan innan mötet började jag fundera på om företagen som väljer Bra Miljöval el gör det för att de verkligen vill göra något bra för miljön, eller är det för att de ”måste” enligt diverse certifieringar? Jag får för mig att det är det sistnämnda i många fall… men jag vet inte, så jag tänkte ta reda på det framöver genom att fråga våra egna företagskunder som har valt Bra Miljöval.
Om du som läser det här har valt Bra Miljöval el får du gärna berätta i kommentarsfältet vad som avgjorde ditt beslut.

Jag lärde mig en hel del om Bra Miljöval på mötet, och att det fanns tre fonder hade jag ingen aning om. Miljöfonden för vattenkraft kände jag till, men det finns även en energieffektiviseringsfond. Eftersom vi också hjälper våra företagskunder med energieffektivisering kände jag direkt att här finns det möjligheter till ännu fler och bättre insatser. Vi vill ju alla spara pengar, och gör vi samtidigt något bra för miljön blir det verkligen en win-win situation.
Medarbetarna på Naturskyddsföreningen nämnde även en investeringsfond, och jag hoppas få lära mig mer om alla de här olika fonderna inom kort.

Sen hoppas jag att det inte är en nyhet för dig att även Bixia Miljöfond finns. Eller?
Just nu pågår ansökningsperiod fram till 30 september 2012, och här kan du läsa aktuella ansökningskriterier. Passa på att söka nu om du har projekt för mer förnybar energi du vill förverkliga! Du får gärna kontakta mig om du har några frågor om kriterierna eller Bixia Miljöfond.

Sedan år 2008 när vi startade upp vår miljöfond har vi beviljat stöd till 100 projekt och delat ut drygt 3,8 miljoner kronor. Här kan du se listor på alla projekt vi stöttat, och även läsa några av rapporterna. Det finns så många bra projekt att lyfta fram och följa upp, och jag tänkte jobba mer med detta under vintern.

Just nu sitter jag på tåget hem från Linköping och tänker jobba vidare med en powerpointpresentation om hållbarhet. Den ska jag visa på en konferens nästa vecka, och jag hoppas att mina medarbetare då ger mig många idéer och tankar om hur vi ska jobba med hållbarhet här på Bixia. Eller har du några tips till oss? Du får gärna skriva och berätta här om du vill.

Hälsn Bixia-Kim

 

 

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljö, Miljöfond
Älska sol, älska vind och… älska regn – svensk sommar är på väg?
2012-06-26

Energibloggen tar nu sommarlov och slickar sina sår, sen återkommer vi med blogginlägg med förnybar kraft i augusti/september.

Själv ska jag grotta ner mig i Bixias dokument under juni och augusti för att kartlägga hur vi jobbar med hållbarhet och föreslå förbättringar i höst. Spännande fortsättning följer här på bloggen.

Dessutom ska jag gå på semester samtidigt som jag jobbar på Rockfesten i Varberg 5-6 juli. Detta är en av våra miljöfondstagare och jag gillar verkligen att få ut klimatbudskapen både till en annan målgrupp och i en annan kanal. Fast det kanske är jag som har fördomar nu? Vi hårdrockare är visst miljömedvetna och tänker på våra barns framtid! Så välkommen till Varberg du med, och läs gärna mer på vårt Facebookevenemang. Oavsett om vissa av oss bixianer har semester så är alltid vår hemsida bixia.se öppen och även på Facebook kan du kontakta oss.

Alla våra goa medarbetare runt om i Sverige turas om att ha ledigt så att de kan hjälpa dig med allt om el och telekom. Här finns kontaktuppgifterna till din närmaste Kundservice.

Och vill du slippa tänka på elfakturor i sommar så skaffar du e-faktura på din internetbank tycker jag. Då sparar vi tillsammans energi på många sätt. För nu på sommaren är det dags att ladda upp med energi istället. Själv laddar jag energi med hjälp av att läsa, bada, äta glass och åka nercabbat. Fast inte samtidigt. En sak i taget så jag hinner njuta.

Ha en härlig semester, så hörs vi i ”höst”!

Hälsn Bixia-Kim


Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond, Förnybar, Kundservice
Mer förnybar energi tack vare dig som kund - nu har vi fördelat miljöfondspengar igen.
2012-06-04

Ja då har vi än en gång fördelat de pengar som du (om du är kund) bidrar med för att minska den negativa klimatpåverkan. Vi hade styrgruppsmöte i Bixia Miljöfond torsdagen den 26 april, och det var hela 22 stycken ansökningar att gå igenom. Det är rekordmånga för en enskild period, men förra rekordet var 21, så vi är lite rutinerade.

Som vanligt är det också många ansökningar som handlar om småskalig vattenkraft, och många av dem innebär inte bara mer förnybar el utan också bevarande av kulturhistoriska miljöer. Det gillar jag. Och jag har tänkt planera in några besök under året, så bli inte förvånad om du får läsa om det här på Energibloggen.

En udda ansökan som blivit beviljad är Rockfesten för klimatet, som går av stapeln i Varberg 5-6 juli, och det intressanta där är att nå en helt annan målgrupp än de av oss som är klimatnördar från början. Ett annat projekt är en utredning om möjligheterna för storskalig solel i Flyingebygden, och ett projekt ska ta fram en lösning som tar hand om spillvärmen från värmeverk för att generera förnybar el. Läs mer om dessa i pressmeddelandet vi skickat ut. Det är en härlig bredd på de olika projekten som miljöfonden stöttar tycker jag!

Här finns listan på alla projekten som blivit beviljade medel för period 2012-1.

Själv hoppas jag få jobba ännu mer med Bixia Miljöfond framöver, just för att det är en viktig pusselbit i vår gemensamma strävan att nå ett hållbart samhälle. Jag har på sistone påbörjat en kurs om hållbarhetsarbete för företag, och nu vet jag vad det verkligen innebär. Innan var hållbarhet ett ord som jag nästan tröttnat på, men nu vet jag bättre. Det är det absolut viktigaste vi har att arbeta med för framtiden – för visst vill väl även du att dina barnbarn ska kunna bo på den här planeten utan att riskera sin hälsa? Det finns liksom inte så många fler beboeliga planeter att välja på… Jag återkommer till detta i ett annat blogginlägg också.

Men nu är det dags att skriva avtal med miljöfondstagarna, och som vanligt blev de allihop väldigt glada när de fick reda på att de blivit beviljade pengar till sina projekt. Det är oslagbart att få göra människor glada så enkelt, när det egentligen är vi andra som ska tacka dem för att de driver sina projekt för mer förnybar energi.

Tack!
/ Kim


PS. Här kan du läsa mer om vad Bixia Miljöfond är och var pengarna kommer ifrån.
 

 

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond, Förnybar, Miljö
Vi älskar alla väder - Sol, vind och snö i Stockholm under Earth hour-helgen
2012-04-12

Det var Eco Now 30 mars till 1 april, och precis som förra året när Bixia var med, så pratade vi om solel. Men den här gången var vi än mer förberedda med mer infomaterial och vårt nya kanonerbjudande för villa-tak. Men så går allas vår solel-Arne och blir sjuk…! Under torsdag 29 mars la jag en del tid på att starta upp diverse reservplaner, och allt löste sig till slut.

Först tog jag tåg till Linköping på fredagen 30 mars för att möte upp min snabbinkallade kollega Lena där. Vi packade bilen full med hjälp av Fredrik, och jag hamnade bakom ratten… Men med bra kartläsare (Lena alltså) så hittade vi till Münchenbryggeriet direkt.
Uppackning och inredning av monter gick som smort, så kl 17 var vi redo för de specialinbjudna VIP-gästerna.

På lördagen fick Lena och jag förstärkning av Veronica från Uddevallakontoret, och vi kunde själva ta korta varv till övriga utställare. Jag kände igen flera av dem men några var nya och undrade förstås vad Bixia är för något. Då körde jag mitt 10-minuters ”föredrag” om att vi är Sveriges fjärde största elhandelsbolag och jobbar för att vi ska få mer förnybar energiproduktion i Norden, bland annat via Bixia Miljöfond och storskalig vindkraft. Alltid kul att få Bixifiera folk!
Några bilder från mässan finns på vår Facebooksida.

Solel ja. Det är hett nu! Eco Now hade väldigt få besökare, men ungefär 70 stycken kom till vår monter och alla var väldigt intresserade. Främst om hur det funkar, vad det kostar och hur mycket el som genereras. Vi hade självklart svar på det mesta, till och med de tekniska detaljerna, tack vare att vi gått i Arnes ”solel-skola”.

Själv blir jag mest glad av att prata med de riktigt unga människorna (gissar att de är runt 20 år) som tänker på ett helt annat sätt än den äldre generationen (som även jag i viss mån tillhör). En ung tjej jag mötte hade börjat fundera på att byta elhandelsbolag, och hon ville veta mer om vad vi var för några – ”För jag vill veta att jag väljer ett bra företag.” sa hon, och mitt hjärta log.
Jag förklarade vad Bixia anser om klimatfrågan och vad vi gör för att bygga ut den förnybara elproduktionen bland annat, och hon nickade och tyckte det lät bra. Jag hoppas hon blir kund hos oss.

Även en ung kille kom fram till vår monter och frågade hur han kunde bli kund, så jag visade honom vår Bli kund-sida på bixia.se och tipsade om att ha elnätfakturan framför sig för att kunna fylla i alla uppgifter. Eller ännu enklare – ringa vår Kundservice och teckna ett muntligt elavtal, så slipper man ju fylla i alla uppgifter själv utan ”pratar in dom”.

Jag blev mest förvånad över att en av besökarna till en sån här mässa var av skaran ”nu ska vi se om jag kan sätta den här flicksnärtan på plats med svåra frågor”. Jag såg hur han riktigt njöt när jag inte kunde svara på en teknisk detalj om så kallad ö-drift med installerade solpaneler (ett hus med eget elnät och som inte är kopplat till det stora elnätet alltså) och om Skatteverket skulle beskatta solelen snart. (Av nån underlig anledning är dessa besökare ofta en äldre herre som gärna vill berätta att han minsann jobbat som ingenjör hela sitt liv…)

Arne var inte med på Eco Now men jag hoppas och tror att han kommer att få fullt upp den närmaste tiden i och med alla telefonsamtal med förfrågningar/beställningar från människor som också älskar sol precis som vi. Tanken är ju att det är första steget till att bli sin egen producent och lika väl som man odlar dill och morötter själv, så kan man göra egen närproducerade el på sitt tak.

Odla ja, det är väl dags att sätta igång nu i april… Jag har börjat i köksfönstret men längtar efter lite större jordansamlingar – morötter är ju gott, och (Bixia)orange är de ju också. Undrar om jag har några gröna fingrar överhuvudtaget? Får väl testa och se.

/Kim

PS. Flicksnärta förresten, inte i mina egna ögon dock - för nu i april firar jag 20 år i elbranschen och känner att det är dags för mig att ta tag i möjligheten att göra skillnad i och med den stora omställning av vår livsstil vi står inför. För den största omställningen som behövs är den i våra hjärnor – vi måste lära oss att tänka på ett annat sätt när det gäller naturens resurser. Men jag återkommer om det i nåt annat blogginlägg.

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Mässa, Solel, Solceller, Miljö, Klimatansvar
Det är lätt att glömma elavtalet mitt i flyttkarusellen, så här kommer en påminnelse
2012-03-22

Ja det verkar som om många människor befinner sig i flyttkarusell ofta. Men det är nog bara för oss på Försäljningscenter, som hanterar flera tusen flyttar om året, som det känns så.

I dagsläget är det elnätsbolagen som först ska ha flyttanmälan från kunden, eftersom de äger elmätarna och ska läsa av på flyttdagen. Vi som elhandelsbolag får sedan ett elektroniskt meddelande med avläst mätarställning från nätbolaget. Men vi gillar verkligen när kunderna hör av sig till oss också, för då kan vi hjälpa dem att ta med sig sitt gällande elavtal till nya adressen.

Det kan ju vara så att det redan tecknade bundna elpriset är bättre än vid flyttdatumet, och då är det ju skönt att ha kvar det bättre priset avtalstiden ut. Om man inte har bundet sitt elpris kan det ändå vara läge att kolla över elavtalet när det är dags att flytta, så ring oss bara så hjälper vi dig!

Jag hittade en bra checklista på nätet med vad man ska göra innan man flyttar, och dessutom fanns "kontakta elleverantören" med, vilket vi gillar såklart.

 

En diskussion som pågår just nu inom elbranschen är "En kontakt för kunden". Fyndig formulering när det gäller elbranschen förresten. Det betyder i klartext att det ska räcka med att kunderna hör av sig till ett företag vid flyttning till exempel. Enklare för kunden helt enkelt! Det gillar vi också.

Tanken är även att kunden ska få en faktura som innehåller både el och nät, och att detta införs i samband med gemensam nordisk slutkundsmarknad år 2015. Detta har de nordiska tillsynsmyndigheterna, NordREG, redan beslutat om, så nu funderar jag på om vi kommer att få lära oss norska, danska och (hjälp!) finska också?

/ Monica

PS. Vi kommer att fortsätta skriva om den nordiska slutkundsmarknaden här på Energibloggenn allt eftersom vi får information löpande. Så följ oss gärna och håll dig uppdaterad.

Publicerad av Monica och tillhör kategori(er) Kundservice, Elavtal, Nordisk slutkundsmarknad
Energigivande eventplanering pågår - bio, förnybart och sol i sinnet
2012-03-09

Det är mycket nu, som han sa. Vi har nyss haft världspremiär för våra bioevent till företagskunder, och det var Linköping som var först ut. Bilder finns på vår Facebooksida. Vi har länge tänkt tanken att bjuda på film, och nu blev det äntligen av. Känns dessutom bra när vi har riktigt bra erbjudanden till våra företagskunder – Elpooler och Energieffektivisering.

Vi fortsätter med bioevent på fyra orter till i år, utspritt över Sverige, för att få möjligheten att träffa så många som möjligt. Håll utkik i brevlådan om du är en av våra företagskunder.

Dessutom ska vi ha ännu en av våra populära Producentträffar i början av april, och den här gången ska vi vara på Skaraslätten och i Kvänum närmare bestämt. Det är inte så långt från där jag bor, men jag är sällan i Kvänum ska jag erkänna. Skulle behöva mig ett nytt kök dock, och det kan man köpa där. Genom åren har vi varit på flera orter med samma koncept på Producentträff, och det är uppskattat av våra leverantörer av närproducerad el att få inblick i elmarknadens möjligheter.

För en månad sen provade vi en annan typ av träff för våra Närproducenter: vi gav dem möjlighet att få gå en tvådagarsutbildning i elhandel till självkostnadspris. Som en klok person sa, "kunskap är lätt att bära" och glädjande nog blev utbildningen fullsatt med drygt 20 deltagare. Här finns också några bilder.

Sen är det snart dags att lansera vårt uppgraderade solel-erbjudande för husägare. Vi kommer att vara med på några event redan i mars: Energimässa i Linköping och på Eco Now i Stockholm. Själv kommer jag att vara med och jobba på sistnämnda och ser fram emot att vara på mysiga Münchenbryggeriet. Vi var med förra året och många besökare var väldigt intresserade av solel, så jag hoppas på en repris. Om du också är intresserad av solel kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev – nytt utskick sker om några veckor.

 

Om du gillar Bixia på Facebook (och i övrigt med hoppas jag) så kan du hjälpa oss att övertyga omvärlden om att förnybar, närproducerad el är framtiden och att tillsammans kan vi göra skillnad för klimatet. Många bäckar små, du vet.

/Kim        

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Producentträff, Mässa, Facebook
Nöjda kunder vårt viktigaste mål!
2012-02-29

Vet du om att runt om i Sverige, på våra och delägares kontor, sitter det hela 80 stycken glada, kompetenta kundservicemedarbetare bara för din skull? Vi finns från Ängelholm i söder och Sandviken i norr och det som driver oss i vårt dagliga arbete är att alltid ge den absolut bästa servicen. Vi vet att många tycker elräkningar och elmarknadens förvecklingar är krångliga. Men vi finns tillgängliga för att reda ut begreppen.

Själv har jag jobbat med kundservice hela mitt liv, och sedan 1999 i elbranschen. Många av oss har jobbat inom bankvärlden eller telekom, men det vi har gemensamt är detta att få kunden nöjd. De 13 år jag varit i elbranschen har mycket hänt som gjort det bättre för kunderna, men visst kan saker och ting ständigt förbättras. Med två SM-guld och ett SM-silver i telefoni & kundservice i bagaget, så vet jag att vi på Bixia står oss bra i konkurrensen.

Har du ringt oss någon gång? Nej, tänkte väl det. Det är nämligen sällan som nöjda kunder ringer oss. Men det är många samtal genom åren där kunderna faktiskt tackar oss innan vi lägger på, och då känns det väldigt tillfredställande att ha överträffat kundens förväntningar.

Om du vill du ge vår kundservice ris eller ros, så vi kan bli ännu bättre, tar jag gärna emot dina synpunkter. Här på Energibloggen kommer jag att dyka upp då och då när jag vill berätta om sånt som är bra för dig att känna till. Så även här kan du höra av dig till mig via kommentarsfältet. Det är ju tillsammans med dig vi kan göra vår kundservicen ännu bättre.

/Veronica      

Publicerad av Veronica och tillhör kategori(er) Kundservice, Elmarknad
Bixia föreläser i många sammanhang
2012-02-10

För två veckor sedan föreläste jag på Varumärkesdagen i Stockholm, ämnet var ”Så byggdes varumärket Bixia”. Andra företag som föreläste var United Minds ”Om den intelligenta analysens roll i varumärkesarbetet”, Mackmyra Whiskey ”Att bygga varumärket tillsammans med kunderna” och Scania ”Varumärkesarbete på internet i ett globalt företag.

Varumärkesdagen arrangerades av Groth & Co, Skriptor, PRV och IBC Euroforum. Det var en ynnest att vara med som en av dessa mycket intressanta föredrag under en utmärkt arrangerad dag. Hoppas att de som lyssnade på mig fick med sig något matnyttigt hem. Om inte annat rådde det ingen tvekan om att allt går och det i rekordfart.

I mars kommer Tom, vår VD, prata på Energi Onlines halvdagsseminarium om den kommande nordiska slutkundsmarknaden för el. Andra föreläsare är Yvonne Fredriksson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen och Torbjörn Wahlborg, vice vd och chef Distribution and Sales, Vattenfall.
Ämnet för dagen är ”Vilka är vinnarna och förlorarna på en utökad samnordisk marknad?” Man kommer också försöka klargöra lagstiftningsläget, vad som nu händer och vilka möjligheter det finns att påverka den slutgiltiga utformningen. Det passar oss på Bixia som hand i handsken för vi vill och kan vara med och påverka. Vi tror att den Nordiska slutkundsmarknaden och en kontakt mot kund kommer att gynna just kunden i slutändan. Det är i dag för mycket inifrån och ut, vi måste ställa oss på kundens sida!

//Jenny Johnson

Publicerad av Jenny och tillhör kategori(er) Mässa, Nordisk slutkundsmarknad
Verklig förändring till 100%
2012-02-07

Ja det är det vi vill uppnå här på Bixia. Själv har jag äran att få jobba med Bixia Miljöfond som helt enkelt ger pengar till projekt som gynnar utvecklingen av 100% förnybar energi, bland annat. Det behöver vi verkligen mer av, och om den ska räcka till måste den byggas ut och att vi använder mindre el också för den delen. Det här med miljöfonden är vårt sätt att göra nåt konkret för en hållbar samhällsutveckling.

Sedan Bixia Miljöfond startade för tre år sen (våren 2008) har vi delat ut hela tre miljoner kronor till 88 olika projekt. Hur har vi kunnat göra det? Jo det är tack vare våra kunder! Varje månad går 45 öre från våra privatkunders årsavgift till fonden och på så sätt får vi ihop en miljon om året. Det bästa av allt är att det inte kostar något extra för kunderna – det ingår i ALLA avtalsformer. Hur enkelt som helst att göra en insats för klimatet med andra ord. Många bäckar små, det tror vi på.

Alla som fått pengar ur Bixia Miljöfond har vi samlat på bixia.se. Klicka på länken så ser du ett antal länkar till listor med miljöfondstagare. Såhär ser fördelningen av de 88 beviljade projekten ut:

  • 20 har handlat om vindkraft
  • 40 har handlat om vattenkraft
  • 16 har handlat om ny teknik (inklusive solenergi, biomassa och energieffektivisering)
  • 12 har handlat om dokumentation, utbildnings- och studieverksamhet med mera

Jag har hunnit med att prata med, och även träffa, några av våra miljöfondstagare. Det som fascinerar mig, och inspirerar mig, är att dessa människor har ett engagemang och brinnande intresse för något som gör att de vill testa, undersöka och driva sitt projekt framåt. Det känns kul att få hjälpa dem på traven, och många har sagt till oss att de inte hade kommit igång utan det där startkapitalet från miljöfonden.

Fikabordet i Topperyd – världens första miljöfondceremoni utomhus. (13 maj 2011)

Vår andra tanke med miljöfonden är att sprida kunskap om olika saker som gynnar utvecklingen för ett framtida hållbart samhälle. Därför har vi börjat samla de rapporter vi får in här på vår hemsida.

Sedan är det många miljöfondstagare som även säljer sin förnybara el till oss. Jag har fått fram att det är 17 stycken och att de tillsammans levererar nästan åtta miljoner kilowattimmar av sin extra utsökta "finel" till oss! Och vi kan sälja den vidare till våra kunder som närproducerad el.

Nu är det dessutom hög tid att söka pengar ur fonden!

Sista ansökningsdag för den här perioden är 31 mars 2012.

Har du nåt projekt på gång, eller känner nån som har det? Tipsa då om våra aktuella ansökningskriterier. Och har du några frågor om miljöfonden och din ansökan så ringer eller mejlar du till mig.

Hoppas vi hörs!

/ Kim         

Publicerad av Kim och tillhör kategori(er) Miljöfond, Elproduktion, Närproducerad
Energibloggen breddas!
2011-11-10

Från och med november månad kommer Energibloggen breddas. Vi kommer vara fler som skriver och om flera olika ämnen.
Arne kommer givetvis att finnas kvar som bloggare, eftersom han jobbar mycket med Bixias engagemang i Solel.
 
Via vår krafthandel, Bixia Energy Management, har vi bra kunskap om elmarknaden och vilka parametrar som påverkar marknadssituationen. Då kan vi ge dig bra elråd här på bloggen för att underlätta vid beslut om elinköp.
 
Tjejerna och killarna på kundservice, som jobbar närmast kund, kommer att dela med sig av tips, trix och trender som underlättar våra kunders vardag.
 
På våra event träffar vi många kunder och producenter och ofta lär vi oss nya saker vi kan dela med oss av till er som läser bloggen.
Dessutom har vi många miljöfondstagare med fantastiska projekt som vi ska lyfta fram bättre här. Då kanske fler vågar ta steget att satsa på sitt eget projekt och söker pengar ur Bixia Miljöfond.
 
Följ med oss på resan för mer förnybar energi från sol, vind, vatten samt  biomassa och hur vi ska lära oss att använda mindre el!

//Jenny Johnson, marknadschef

Publicerad av Jenny och tillhör kategori(er) Elpris, Energieffektivisering, Energiwebb, Miljö, Miljöfond, Mässa, Solel, Vattenkraft, Vindkraft
Oförändrat solcellsstöd även 2012
2011-09-27

Stödet för installation av solceller fortsätter även 2012, de 60 miljoner fanns med även i årets budgetpropositionen.
Skönt tycker jag och helt nödvändigt för att inte solels marknaden ska stanna upp helt. Min bedömning är att den här marknaden behöver ha stöd ett antal år framåt helst utformad på ett annat sätt en dagens mer likt utformningen av rot-avdrag. Men vi kan ändå pusta ut och planera för 2012.

Beslutet innebär ju även att våra olika länsstyrelser kan fortsätta att behandla inkomna ansökningar.
Och kanske ändå trevligare är att regeringen öppnar upp även för en fortsättning av stödet efter 2012.

//Arne

Publicerad av Arne och tillhör kategori(er) Solel
Trattisar och låga elpriser
2011-09-19

Hösten har ju bjudit på mycket regnande, lördagen blev dock ett undantag i alla fall där jag bor. Lördagen bjöd istället på ett helt fantastiskt höstväder så jag passade på att sticka ut och plocka trattisar för att klara vinterns behov. Finns ju hur mycket som helst och vår Bixia kasse är helt perfekt att plocka i.

Det myckna regnandet har fört det goda med sig att det rörliga elpriset har gått ned kraftigt. Fortsätter detta regnande och vi går in i vintern med välfyllda vattenmagasin så öppnas möjligheten upp för att även de långa 3 och 5 års elavtalen börjar att röra sig nedåt. Då blir det slutkundens marknad och det är i dessa lägen man ska passa på att binda sitt elpris för längre perioder.

Så mitt råd är att vara observant på hur prissättningen blir på de långa elavtalen och passa på att binda er om bra möjligheter erbjuds.

//Arne

Publicerad av Arne och tillhör kategori(er) Elpris
Solel är installerad!
2011-09-14

Nu har jag installerat min första solmodul hemma, det blev en liten anläggning på 240W så här till att börja med. Min anläggning består av en SWE-modul på 240W i kombination med en 250 W Involar växelriktare, den anläggningen skall omvandla soljus till 200 kWh elenergi per år. Och allt utan rörliga delar, fantastiskt egentligen. Anläggningen sitter på garagetaket i söderläge och med 23° lutning. Planen är att bygga ut anläggningen med ytterligare fem stycken moduler vartefter så att jag når resultatet att jag en solig sommardag inte ska behöva köpa in någon extern elenergi alls. Tji Bixia alltså!

Något som jag lagt märke till är så fort man lägger pengar på energiapparater typ solel, värmepump och liknande så kommer frågorna direkt om investeringen betalar sig, hur snabbt får man tillbaka pengarna. Det tog mig c:a 3 timmar att installera min anläggning och under den tiden fick jag lika många frågor om klokhet att installera solel och om det lönsamt. Tidigare under sommaren har jag hållit på med att lägga marksten på garageinfarten, ett arbete som tog tre veckor. Under den tiden fick jag inte en ända fråga om hur lönsamt det var med marksten eller hur snabbt jag skulle få tillbaka pengarna. Tankesättet att det ska löna sig är tydligen enbart förknippat med energi. Om man jämför mina sommarjobb så skiljer de sig inte åt så mycket. Min marksten, som är dyr som faan, håller väl sig i ca 20 år utan åtgärder om allt går bra. Min solanläggning finns det driftsgarantier på i 20 år men sannolikt håller den i 25 år. Bägge ”investeringarna” är på fastigheten ändå så skiljer sig synsättet åt hur vi bedömer var vi gör av med pengarna. Undrar vad det beror på?

//Arne

Publicerad av Arne och tillhör kategori(er) Solel
Bixia på Eco Now i Örebro
2011-09-03

Sitter just nu i restuaraungen och blickar ut över mässområdet på Eco Now i Örebro. Skönt att sätta sig ned en stund med en kopp kaffe och vila pratmusklerna lite...

Eco Now är ett forum för en hållbar utveckling som tror på inspiration, vägledning, upplevelse och samverkan. Här på mässan är det en stor variation på utställare som vill visa upp sina produkter och vad de står för. För att nämna några så finns det tex. företag som sysslar med uthyrning av miljövänliga bilar, tillverkning av miljövänliga kläder, ekologisk bank, möjlighet att köpa vindkraftsandelar, ekologiskt tillverkade möbler och så klart Bixia.

Från Bixia är det är jag (Fredrik), Arne, Kim och Anna som är här denna gång. Vi har med oss en solcellspanel och berättar om vår miljöfond. Besökarna är inte så jättemånga men de samtal som vi hittills har haft har varit långa och det visar på att det finns ett stort intresse, speciellt för våra solcellspaneler. Man blir riktigt glad och imponerad av hur många eldsjälar det finns som faktiskt har fattat det här med vikten av förnybar energiproduktion. Många är väldigt pålästa och kunniga medan andra har fått upp ögonen för att man faktiskt kan minska sitt elinköp genom att producera sin egen el. Precis vad vi vill att folk ska förstå.

Nu hoppas vi på att nästa Eco Now mässa som hålls i Stockholm 7-8 oktober lockar till sig ännu fler besökare. Då ska bl. a. Arne delta i en paneldebatt om "Grön-el, är det en bluff?"

//Fredrik


Jag och Arne redo att prata solel

Publicerad av Fredrik och tillhör kategori(er) Elproduktion, Elmarknad, Förnybar, Klimatansvar, Miljöfond, Solel, Solceller, Närproducerad